Implementarea tehnologiei agricole inteligente este avantajoasă pentru toți actorii din lanțul agroalimentar. Odată cu utilizarea acesteia în optimizarea și automatizarea operațiunilor agricole și a activităților de pe teren, cultivatorii și proprietarii de terenuri pot economisi acum cantități semnificative de timp și efort.
Acestea sunt doar câteva exemple despre modul în care agricultura a beneficiat de progresele tehnologiei agricole:
- utilizarea unei cantități mai mici de apă, îngrășăminte, pesticide și alte inputuri permite producătorilor agricoli să reducă costurile și să păstreze o mai mare parte din profituri;
- prin prevenirea sau reducerea drastică a cantității de scurgere a substanțelor chimice în cursurile de apă, întreprinderile diminuează impactul agriculturii asupra mediului și fac pași spre o mai mare sustenabilitate;
- creșterea randamentului culturilor, reducând în același timp aportul de forță de muncă;
- facilitând comunicarea și coordonarea activităților între fermieri, agronomi sau alți lucrători din domeniul agricol cu ajutorul dispozitivelor mobile, al aplicațiilor sau al resurselor web;
- diminuarea barierelor în calea accesului la asigurări agricole și la servicii financiare, precum și la date tehnologice și de piață;
- atenuarea pagubelor care ar putea fi cauzate de dăunători, calamități naturale și intemperii în agricultură cu ajutorul unor sisteme de monitorizare agricolă accesibile și permanente;
- creșterea veniturilor agricole prin îmbunătățirea calității produselor și prin creșterea controalelor de calitate;
- recunoașterea la timp a deficiențelor de nutrienți în plante și notificarea producătorilor agricoli cu privire la tipul și cantitatea de îngrășăminte și alte amendamente necesare;
- capacitatea de a prevedea potențiale probleme în fermă prin vizualizarea modelelor și tendințelor de producție desprinse dintr-o analiză a datelor agricole actuale și istorice. Prin estimarea randamentului global al culturilor lor, producătorii agricoli pot întocmi cu precizie bugetul pentru următorul sezon de creștere și se pot pregăti mai bine pentru situații de urgență.
Evoluția tehnologiei agricole
Progresul tehnologic în agricultură este legat în mod intrinsec de creșterea centrelor urbane și de schimburile comerciale. Noile dezvoltări tehnologice au fost întotdeauna predominante în acest domeniu.
Progrese și inovații în tehnologia agricolă
Tehnologia agricolă a parcurs un drum lung dincolo de elementele de bază ale plantării, întreținerii și recoltării culturilor. De la semințe mai rezistente până la planificarea și procesarea îmbunătățită a producției agricole, în ultimii ani au fost aduse multe îmbunătățiri cruciale. Îmbunătățirile în tehnologia agricolă pot îmbunătăți chiar și distribuția și logistica de la câmp la masă.
Progrese rapide se înregistrează, de asemenea, în domeniul software-ului și al tehnologiei agricole, care facilitează atât munca pe câmp, cât și gestionarea diferitelor componente ale lanțului de aprovizionare cu alimente. Anterior, monitorizarea câmpurilor presupunea deplasarea în persoană, dar acum acest lucru se poate face de la distanță. Ca metodă nouă de observare a câmpului, tehnologia agricolă prin satelit este ideală în acest scop.
Impactul negativ al tehnologiei agricole: Există vreunul?
Deși este adevărat că agricultura modernă a cules multe beneficii de pe urma evoluțiilor tehnologice în ceea ce privește o eficiență mai mare, costuri mai mici și randamente mai mari, există și o altă față a monedei, care este legată în mod specific de agricultura extensivă la scară largă. Cea mai semnificativă este reprezentată de efectele sale nocive asupra naturii.
Nu toate dezavantajele tehnologiei în agricultură sunt legate de impactul asupra mediului. Unele preocupări sunt asociate cu diferitele aspecte ale adoptării tehnologiei agricole de către cultivatori și personalul acestora, și anume:
Ce tipuri de tehnologie agricolă de precizie sunt utilizate în prezent?
Maximizarea randamentelor și ținerea pasului cu vremurile, ambele necesită ca fermierii să fie bine familiarizați cu cele mai recente progrese tehnologice și cu aplicațiile acestora în sectorul agricol.
Tehnologia GPS în agricultură
Prin utilizarea datelor GPS, tehnologiile agricole de precizie îmbunătățesc productivitatea, reducând în același timp cheltuielile inutile cu inputurile, cum ar fi semințele, îngrășămintele, pesticidele și combustibilul. Pe lângă furnizarea de informații agricole bazate pe localizare, GPS poate fi utilizat pentru a facilita comunicarea între vehicule și pentru a eficientiza evidența înregistrărilor atunci când este combinat cu software-ul de gestionare a fermei.
Dispozitivele autonome operate de la distanță prin telemetrie reprezintă în prezent cea mai cunoscută și de succes tehnologie robotică agricolă.
Colectarea și stocarea datelor
Încorporarea big data în tehnologia agricolă a îmbunătățit fluxul de informații, a facilitat o analiză mai rapidă și mai precisă și, în cele din urmă, a dus la îmbunătățirea procesului decizional și a planificării strategice. Analizând datele agricole istorice, putem prevedea rezultatele potențiale, evalua riscurile și alege cea mai bună cale de acțiune. Datorită îmbunătățirii tehnologiei agricole, se pot colecta și stoca din ce în ce mai multe informații despre ferme: pH-ul solului, umiditatea relativă, nivelurile de nutrienți, umiditatea solului și datele meteorologice anterioare sunt doar câțiva dintre indicii agrotehnici care pot fi obținuți din datele de pe teren cu ajutorul tehnologiei agricole.
Senzori inteligenți pentru agricultură
Condițiile meteorologice, umiditatea plantelor, temperatura și fertilitatea solului, infestarea cu dăunători și localizarea buruienilor pot fi determinate cu ajutorul tehnologiei senzorilor agricoli. Utilizarea acestor date îi ajută pe cultivatori, consultanți în domeniul agriculturii, asigurători și alte persoane implicate în sectorul agricol să ia decizii mai bine informate, ceea ce duce la o producție mai mare a fermelor la costuri mai mici.
Care este impactul tehnologiei asupra agriculturii?
Ca urmare a erei informaționale, există mai multe modalități de a utiliza tehnologia în agricultură decât oricând. Întreprinderile agricole se bazează pe tehnologie pentru a îmbunătăți gestionarea câmpurilor, acesta fiind doar unul dintre multele moduri în care inovațiile au schimbat agricultura.
Utilizarea inputurilor, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele, poate fi redusă cu ajutorul unui software agricol avansat. Un alt avantaj este că tehnologia agricolă ajută la reducerea poluanților dăunători, cum ar fi dioxidul de carbon. Acest lucru a devenit posibil prin raționalizarea procesului de producție agricolă și eliminarea etapelor inutile.
Cu ajutorul tehnologiei de editare a genelor în agricultură, producătorii din diferite părți ale lumii pot crea semințe mai bine adaptate la condițiile specifice ale climei și solului lor nativ. Noi culturi pot fi cultivate cu ajutorul îngrășămintelor aplicate cu precizie în sol.
În zilele noastre, când chiar și dronele sunt folosite pentru a supraveghea câmpurile agricole, biotehnologiile, nanotehnologiile și tehnologiile informației și comunicațiilor permit posibilitatea de a crește randamentul culturilor în cel mai sustenabil mod posibil.
Perspective durabile pentru tehnologia agricolă
Progresele tehnologice accelerate în agricultură au un impact profund asupra industriei. Tehnologia agricolă prin satelit urcă în prim-plan pentru a gestiona mai bine inputurile, a eficientiza operațiunile și a crește productivitatea fermei. Producțiile mai mari și costurile de întreținere mai mici se traduc în câștiguri agricole mai mari.
Astfel, valorificarea în sectorul agricol român reprezintă un pas important către o tehnologie agricolă mai productivă și mai durabilă, care poate ține pasul cu nevoia tot mai mare de alimente din întreaga Românie.