Lumea se confruntă simultan cu o criză de mediu și cu o penurie alimentară globală. Alimentele pentru o populație globală care se așteaptă să ajungă la 9,8 miliarde până în 2050 sunt amenințate de schimbările climatice, de lipsa apei și de epuizarea solului. În același timp, risipim mai multă hrană ca niciodată. Industria alimentară este responsabilă de peste o treime din emisiile de gaze cu efect de seră și de 30% din consumul de energie la nivel mondial. Cu toate acestea, 30%-40% din ceea ce producem nu ajunge niciodată în farfuria consumatorilor. Reducerea acestei statistici printr-o mai bună planificare logistică și un lanț de aprovizionare mai robust va crește aprovizionarea cu alimente la nivel mondial și va fi în același timp benefică pentru mediu. Tehnologia transformă fiecare aspect al modului în care cultivăm, procesăm și distribuim alimentele noastre, ajutându-ne să producem mai eficient, să reducem deșeurile de-a lungul lanțului de aprovizionare de la fermă la gură și să conectăm fermierii cu cumpărătorii la scară largă.
Tehnologia face ca agricultura să fie mai eficientă și mai durabilă
Ne aflăm la începutul unei noi ere în ceea ce privește alimentația. Tehnologia transformă fiecare aspect al modului în care cultivăm, procesăm și distribuim alimentele noastre, ajutându-ne să producem mai eficient, să reducem deșeurile de-a lungul lanțului de aprovizionare de la fermă la gură și să conectăm fermierii cu cumpărătorii la scară largă. Aceasta ne face mai sănătoși și ne ajută să hrănim lumea, reducând în același timp deșeurile și emisiile de carbon în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare.
Pe prima verigă a lanțului, o mai mare conectivitate digitală îi ajută pe fermieri să crească randamentul, eficiența, durabilitatea și profitabilitatea fermelor lor. Inovațiile de astăzi le permit acestora să producă aceeași cantitate de alimente, utilizând mai puțin teren, apă, combustibil și substanțe chimice. Acest lucru este deosebit de important, deoarece agricultura este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la schimbările de mediu provocate de om. De fapt, în timp ce planeta era odinioară formată în principal din păduri și pășuni, jumătate din toate terenurile locuibile sunt acum folosite pentru producția de animale și agricultură.
Progresele recente în domeniul colectării de date, al analizei și al inteligenței artificiale (AI) îi ajută pe agricultori să ia decizii mai bune cu privire la momentul în care trebuie să planteze culturile în funcție de condițiile meteorologice sau la cantitatea de îngrășăminte care trebuie aplicată în funcție de calitatea solului.
De exemplu, în fermele moderne, dronele pot zbura deasupra capului pentru a evalua starea culturilor. Prin utilizarea senzorilor cu infraroșu, dronele cu inteligență artificială detectează bolile din plante înainte ca acestea să devină vizibile cu ochiul liber, permițând fermierilor să trateze culturile deteriorate înainte ca boala să aibă timp să se răspândească.
Dronele pot, de asemenea, să identifice zonele în care insectele au atacat plantele și să le permită fermierilor să direcționeze zonele respective cu pesticide, în loc să prăfuiască câmpuri întregi, contribuind astfel la creșterea randamentului culturilor și la reducerea cantității de substanțe chimice dăunătoare care intră în cursurile noastre de apă.
Noua tehnologie economisește apă, permițându-le fermierilor care folosesc sisteme de irigare să măsoare cu precizie cantitatea de apă de care are nevoie fiecare plantă. În timpul anotimpurilor cu precipitații excedentare, fermierii pot acum să-și conserve rezervele de apă, iar în timpul secetei, ei știu exact câtă apă va fi necesară pentru a-și menține culturile în viață.
Tehnologia transportă alimentele la temperaturi optime de-a lungul lanțului de aprovizionare
Temperatura optimă în timpul transportului împiedică deteriorarea prematură a produselor și ține la distanță bacteriile. După recoltare, logistica lanțului frigorific transportă produse alimentare perisabile pe mii de kilometri, menținând în același timp un control constant al temperaturii de la origine până la consum. Integritatea acestei rețele necesită acces la echipamente de refrigerare fiabile și la personal cu abilitățile necesare pentru a le opera corect.
Până de curând, furnizorii făceau compromisuri în ceea ce privește calitatea pentru a satisface cererea consumatorilor. Dar astăzi, producătorii explorează noi tehnologii care asigură siguranța alimentelor mai bine ca niciodată.
Progresele tehnologice în domeniul ambalajelor protejează alimentele de deteriorarea umezelii, acumularea de condens, deteriorarea și contaminarea în timpul transportului. Noile ambalaje flexibile reduc dependența noastră de sticlele, borcanele și recipientele din plastic dăunătoare, iar recipientele mai ușoare reduc emisiile de carbon și consumul de combustibil în timpul transportului.
Tehnologia face lanțul de aprovizionare cu alimente mai transparent
Tehnologia face ca întregul lanț de aprovizionare cu alimente să fie mai transparent. Acum, putem urmări alimentele la fiecare etapă a lanțului de aprovizionare pentru a ne asigura că fiecare parte a mesei noastre este produsă în mod durabil și responsabil.
În prezent, tehnologia blockchain poate urmări mișcarea alimentelor în fiecare etapă a călătoriei lor – de la fermă la depozit, la instalația de procesare, la camion, la magazin sau restaurant. Consumatorii și întreprinderile pot determina de unde provin alimentele și cât timp le ia să ajungă acolo. Acum, persoanele aflate în toate etapele de producție și distribuție, care poate că anterior nu știau de existența celuilalt, se pot conecta și coordona lanțuri de aprovizionare fără întreruperi.
Tehnologia reduce risipa în întregul lanț de aprovizionare de la fermă la restaurant
În 2023, numărul de persoane cu acces la smartphone-uri a urcat vertiginos la 6,92 miliarde, reprezentând 86,29% din populația globală, un salt uriaș față de 2016, când doar 3,668 miliarde de persoane și 49,40% din populația globală din acel an dețineau smartphone-uri. Această conectivitate și accesul larg răspândit la tehnologie oferă inovatorilor mai multe instrumente decât oricând care pot contribui la rezolvarea problemei noastre globale a foametei.
În case, această tehnologie reduce risipa de alimente prin furnizarea de rețete care utilizează ingredientele rămase. În loc să alerge la magazin pentru alimente noi, oamenii pot găti mese cu ceea ce au la îndemână.
În restaurante, tehnologia reduce risipa, ajutându-i pe manageri să anticipeze cât de mult trebuie să comande și oferindu-le bucătarilor informații despre momentul în care trebuie să folosească alimentele înainte ca acestea să se strice. În magazine, semnalizarea digitală și senzorii de pe rafturi îi avertizează pe clienți cu privire la produsele disponibile în orice moment.
Nu există o soluție rapidă pentru criza alimentară globală, dar mii de progrese precum cele menționate mai sus pot face ca agricultura să fie mai eficientă și mai durabilă, pot reduce risipa de alimente în timpul transportului și pot face lanțul de aprovizionare mai transparent. Este clar că tehnologia are un rol important de jucat în rezolvarea problemei lipsei de alimente la nivel mondial.
Avem nevoie de mai multe soluții inovatoare în domeniul inteligenței artificiale, al roboticii și al tehnologiilor blocului de lanțuri, dacă dorim ca lumea noastră să rămână sustenabilă pentru generațiile viitoare.