Gradul de ocupare a hotelurilor din București a crescut cu 33% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut și rămâne cu aproximativ 5% sub nivelul din 2019. În comparație cu alte orașe, Bucureștiul a înregistrat a doua cea mai mare rată de ocupare, imediat după Varșovia și înaintea Budapestei, Bratislavei, Pragăi și Sofiei.
Potrivit hotelierilor din București, tendința pozitivă de performanță a fost determinată de o redresare puternică a cererii individuale de petrecere a timpului liber, precum și de reluarea călătoriilor de grup și corporate.
Piața hotelieră din București este martora unei puternice redresări post-COVID în ceea ce privește indicatorii cheie de performanță. Primul trimestru al anului 2023 desenează ideea unui an fructuos, nivelul depășind nivelul din trimestrul 1 din 2019. Datorită redresării performanței, investitorii interni și internaționali își reînnoiesc interesul pentru hotelurile din România, deși rămân prudenți din cauza nivelului ridicat de incertitudine și a costului ridicat al capitalului. Prima tranzacție a fost deja încheiată în trimestrul 1 din 2023 și ne așteptăm ca activitatea de investiții să își revină în continuare în a doua jumătate a anului.
Potrivit industriei hoteliere, tariful mediu zilnic a depășit cu 35% nivelul atins în trimestrul 1 din 2022 și cu 12% nivelul înregistrat înainte de pandemie în trimestrul 1 din 2019. Asta în ciuda recentei creșteri a TVA de la 5% la 9% (din ianuarie 2023).
Creșterea puternică a ratei medii zilnice și a gradului de ocupare a dus la o îmbunătățire de peste 80% a veniturilor pe cameră disponibilă în cadrul pieței hoteliere din București față de trimestrul 1 din 2022, în consecință, Bucureștiul a înregistrat cel mai mare nivel în termeni nominali din cadrul capitalelor (Bratislava, București, Praga, Sofia, Varșovia. Acest lucru a fost valabil și înainte de pandemie (în trimestrul 1 din 2019), datorită sezonului de iarnă relativ mai puternic în București, determinat de cererea corporatistă tradițional mai sănătoasă în această perioadă.
Bucureștiul, împreună cu piața din Europa Centrală și de Est, a asistat la o redresare sănătoasă a performanțelor în 2022. Hotelurile din capitala României au atins în 2022 a doua cea mai mare rată de ocupare dintre capitalele Europei Centrale și de Est.
Activitatea de investiții hoteliere a fost limitată în cursul anului 2022 în Europa Centrală și de Est, volumul tranzacțiilor totalizând 409 milioane EUR, reflectând o scădere de 70% față de 2019. Numeroși factori (inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei, costurile energiei, disputele Ungariei cu Comisia Europeană, creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, lipsa forței de muncă calificate și temerile legate de recesiune) au contribuit la un climat de incertitudine în Europa Centrală și de Est și au determinat investitorii să adopte o abordare de expectativă.
În perspectiva anului 2023, activitatea de tranzacționare ar trebui să înceapă să se redreseze în a doua jumătate a anului, susținută de nevoia investitorilor de a mobiliza capital, precum și de presiunea exercitată asupra unor proprietari de a se debarasa de activele secundare pentru a-și satisface nevoile de lichidități, în special în cazul refinanțării, al răscumpărării de fonduri sau atunci când se confruntă cu cerințe majore. Natura antiinflaționistă a sectorului imobiliar hotelier, precum și valoarea semnificativă a capitalului mobilizat pentru investiții și redresarea solidă a performanțelor ar trebui să faciliteze reluarea tranzacțiilor hoteliere în întreaga regiune Europei Centrale și de Est.
În 2022, România a înregistrat un volum total de tranzacții de 75 de milioane de euro, din care Bucureștiul a înregistrat 44 de milioane de euro. Volumul tranzacțiilor a înregistrat o creștere de 56% la nivel de țară și, respectiv, 91% în București față de anul 2021.
Capitalele din Europa Centrală și de Est au înregistrat o creștere moderată a ofertei în 2022, cu deschideri noi totalizând 18 hoteluri cu 2.420 de camere, în timp ce 6 hoteluri cu 1.145 de camere au fost închise pentru repoziționare.
În 2023 se așteaptă o ofertă mai robustă, cu 25 de hoteluri noi (3.187 de camere), inclusiv câteva redeschideri.
În ultimii ani, piața hotelieră din București a înregistrat doar o creștere moderată a ofertei, cu o rată de creștere anuală compusă de 1,5% în perioada 2016-2021. În general, în cursul anului 2022 nu au avut loc deschideri pe piață. În viitor, se preconizează că oferta de camere de hotel din București va crește cu 4,9% rata de creștere anuală accelerată până în 2024.