
În timp ce toată lumea iubește reduceri bune, prețurile mici pot dăuna adesea modului în care este văzut produsul dumneavoastră. În loc să primească un produs la un preț avantajos, clienții cred adesea că primesc ceea ce plătesc. Deși strategiile zilnice de prețuri mici pot funcționa pentru unele companii, acestea nu sunt o idee bună pentru unele linii de afaceri.
În ciuda întregii agitații care înconjoară ofertele mari, se pare că mai ieftin nu este întotdeauna mai bine. Prețurile mici se pot întoarce împotriva comercianților cu amănuntul, deoarece consumatorii văd uneori prețurile mici ca pe un semn al unui produs de calitate scăzută.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că uneori consumatorii văd prețurile mici ca fiind pur și simplu oferte bune. Percepția cumpărătorilor despre un preț scăzut depinde de ceea ce au în minte atunci când decid să cumpere un produs.
Dacă un consumator dă peste un produs sau un serviciu cu preț scăzut, acesta poate considera că este o afacere bună sau poate considera că nu merită timpul sau banii săi. Modul în care consumatorii se gândesc la preț este la fel de important ca și prețul real.
Un consumator poate percepe o companie ca fiind “de lux” și să presupună că prețurile sale sunt prea mari, sau poate vedea o companie ca pe un retailer cu discount ale cărui prețuri sunt mult prea mari pentru reputația sa. Aceștia pot considera că produsele retailerului cu discount sunt inferioare.
Companiile pot influența modul în care consumatorii percep prețurile lor scăzute prin efectuarea de studii de piață și prin îmbunătățirea strategiilor de marketing. Atunci când companiile s-au concentrat pe calitatea produsului în materialele de marketing, consumatorii au privit mai favorabil produsele mai scumpe. Cu toate acestea, atunci când companiile s-au concentrat pe valoare, consumatorii au evaluat mai favorabil produsele ieftine.
Rezultatele cercetării sugerează că majorarea prețului este corelată cu creșterea valorii, dar accentul nu se poate baza doar pe acest lucru. Este vorba despre combinarea valorii și a confortului, astfel încât consumatorii să simtă că își merită banii. Introducerea unui produs îmbunătățit, dar care are în continuare un preț competitiv, poate crește șansele de succes în vânzări și de fidelizare a clienților.
Pentru a vă spori șansele de a vă păstra clienții în timp ce creșteți prețurile, luați în considerare recompensarea clienților pe termen lung cu prețuri de bun simț, creșterea valorii împreună cu prețul și transparența în comunicarea cu clienții.
Un alt motiv pentru care un produs de înaltă calitate ar putea avea un preț scăzut este legat de cerere și ofertă. În cazul în care un anumit produs nu este foarte solicitat, prețul ar putea scădea pentru a-i atrage pe oameni să îl cumpere. Pe de altă parte, dacă există un surplus de produs, compania ar putea scădea prețul pentru a scăpa de stocul în exces. Acest lucru nu înseamnă că produsul este defect sau nefolositor.
Pentru ca societățile să controleze percepția prețurilor, directorii de marketing trebuie să își prezinte marca în mod corect. Construirea unui brand oferă consumatorilor cuvinte la care să se gândească atunci când compania lor le vine în minte.
Companiile de servicii dezvăluie consumatorilor prețurile mici prin intermediul marketingului și al publicității, dar gestionarea abordării este esențială. Dacă operați o afacere de servicii, crearea unei oferte de prețuri competitive va funcționa cel mai bine.
Pe lângă faptul că oferiți un preț competitiv, fiți transparent și detaliat cu privire la tot ceea ce sunteți dispus să includeți în preț. De asemenea, este esențial ca clientul dvs. să înțeleagă că o ofertă de preț este diferită de o factură, iar diverși factori pot afecta prețul final.