Cultivarea comercială a zmeurei este o afacere foarte comună și populară în multe țări din întreaga lume. Este o afacere foarte profitabilă, iar producția comercială de zmeură poate fi o modalitate excelentă de a genera venituri bune. Zmeura este de fapt cultivată pentru fructele proaspete și, de asemenea, pentru procesarea comercială în fructe congelate rapid individual, suc, piure sau, de asemenea, ca fructe uscate utilizate în diverse produse culinare. Cu toate acestea, cultivarea comercială a zmeurei este o afacere foarte ușoară, simplă, populară și profitabilă. Puteți începe această afacere și puteți obține profituri bune chiar dacă sunteți un începător.
Nutriția zmeurei
Zmeura este foarte hrănitoare și foarte sănătoasă. Zmeura crudă are 1% proteine, 1% grăsimi 12% carbohidrați și 86% apă. O porție de 100 de grame de zmeură furnizează 53 de calorii și 6,5 grame de fibre dietetice.
Avantajele afacerii de cultivare a zmeurei
Începerea unei afaceri comerciale de cultivare a zmeurei este într-adevăr foarte ușoară și simplă. Puteți începe această afacere chiar dacă sunteți un începător.
Iar cultivarea comercială a zmeurei este o modalitate excelentă de a obține profituri mari. Cu toate acestea, aici încercăm să descriem principalele avantaje ale afacerii de cultivare a zmeurei.
- Începerea agriculturii comerciale de zmeură este foarte ușoară și simplă, chiar și începătorii pot începe această afacere. Acesta este, probabil, cel mai important avantaj al afacerii de cultivare a zmeurei.
- Plantele de zmeură sunt foarte rezistente și cresc ușor.
- Plantele necesită mai puțină îngrijire, iar procesul de îngrijire este, de asemenea, foarte ușor.
- Atât cererea, cât și valoarea zmeurei sunt ridicate atât pe piața locală, cât și pe cea internațională.
- Din zmeură se prepară multe produse. Vă puteți bucura de zmeură chiar și în afara sezonului, dacă o conservați prin uscare.
- Mulți oameni fac deja această afacere în scop comercial pentru a face bani. Așadar, nu trebuie să vă faceți prea multe griji în această privință.
- Comercializarea zmeurei este foarte ușoară. Pentru că aceste fructe au deja o cerere și o valoare foarte bună pe piață.
- Cultivarea comercială a zmeurei este o afacere foarte profitabilă. Deci, poate fi o mare sursă de locuri de muncă pentru oameni (în special pentru tinerii șomeri educați).
- Costurile de producție sunt relativ mai mici în comparație cu alte afaceri de cultivare a culturilor. Dar profiturile sunt mult mai mari.
După cum puteți vedea mai sus, zmeura este foarte hrănitoare și există numeroase beneficii pentru sănătate în cazul consumului de zmeură.
Vă puteți bucura de zmeură proaspătă dacă începeți propria producție.
Cum să începeți cultivarea zmeurei
Începerea cultivării zmeurei în scop comercial este relativ ușoară și simplă. Plantele cresc rapid, așa că și începătorii pot începe această afacere.
Deși, vă recomandăm să aveți o pregătire sau cunoștințe practice de la un fermier experimentat din zona dumneavoastră. Având cunoștințe practice vă va ajuta să obțineți profituri bune.
Aici încercăm să descriem mai multe informații despre începerea și operarea unei afaceri de succes în domeniul cultivării zmeurei, de la plantare, îngrijire, până la recoltare și comercializare.
Selectarea amplasamentului
Plantele de zmeur se dezvoltă cel mai bine în soluri bogate, de la lut nisipos până la nămol, cu o bună drenare a apei. Evitând solurile argiloase grele, cu drenaj slab, va fi mai bine.
În general, plantele preferă și se dezvoltă bine cu un pH între 6,0 și 7,0. Adăugați var în sol dacă acesta este acid.
Pregătiți solul
Pregătirea perfectă a terenului este foarte importantă pentru a obține o producție mai bună. Un sistem de drenaj bun este o necesitate pentru o afacere comercială de cultivare a zmeurei. Dați câteva arături pentru a face solul pulverizat.
Adăugați cât mai multe îngrășăminte organice în timp ce pregătiți solul. Îndepărtați buruienile de la culturile anterioare înainte de plantarea plantelor de zmeură.
Cerințele climatice pentru cultivarea zmeurei
Cultivarea comercială a zmeurei se poate face într-o gamă largă de condiții climatice. Dar aceste plante se dezvoltă cel mai bine în climatele răcoroase.
De asemenea, plantele pot tolera o oarecare umbră, dar cresc cel mai bine în plin soare. Majoritatea soiurilor de zmeură se pot dezvolta cel mai bine în regiuni cu veri răcoroase și ierni blânde.
Cel mai bun moment pentru cultivarea zmeurei
În general, răsadurile de zmeură sunt cultivate în containere de pepinieră. Și apoi sunt transplantate în câmpul principal după ce condițiile de îngheț au dispărut. Plantați răsadurile cu un centimetru mai adânc decât cele crescute în pepinieră.
Alegeți un soi
Zmeura este o importantă cultură comercială de fructe care se cultivă pe scară largă în toate regiunile temperate ale lumii. Și există numeroase soiuri sau cultivare de zmeură disponibile.
Sunt disponibile tipuri de zmeură “purtătoare de vară” și “purtătoare de veacuri”. În general, fructele purtătoare de vară dau o singură recoltă pe sezon și asta în timpul verii.
În timp ce cei care nu se uită niciodată au două recolte pe an. Una în timpul verii și alta în toamnă. Unele soiuri comune și populare de zmeură care sunt cultivate în întreaga lume sunt zmeura roșie purtătoare, zmeura purpurie, zmeura neagră, zmeura roșie de vară și zmeura aurie.
Înmulțire
Planta de zmeur se înmulțește, în general, cu ajutorul lăstarilor bazali/succesorilor. Lemnușoarele extind lăstari subterani care dezvoltă rădăcini și plante individuale. Aceștia pot suge noi trestii la o anumită distanță de planta principală. Zmeura se înmulțește adesea cu ajutorul butașilor și se înrădăcinează ușor în condiții de sol umed.
Cumpărați plante
Puteți achiziționa plante de zmeură de la cea mai apropiată pepinieră. De asemenea, puteți lua în considerare colectarea plantelor de la rudele sau prietenii dumneavoastră.
Plantare
În general, răsadurile de zmeur în vârstă de un an sunt bune pentru a fi transplantate în câmpul principal (când lungimea tulpinii este de aproximativ 20-30 cm).
Distanța/spațiul de plantare poate varia de la un loc la altul. Dar, în general, distanța de plantare urmată în cultura comercială a zmeurului este de 60 cm pe rând și 2,75 m pe culoar. În general, este nevoie de 15 până la 18 tulpini pe metru.
Îngrijirea
Plantele de zmeur sunt foarte puternice și rezistente și necesită mai puțină îngrijire și alte tipuri de management. Deși, luarea unor îngrijiri suplimentare va ajuta plantele să crească bine și să producă mai mult.
Aici încercăm să descriem mai multe informații despre îngrijirea plantelor de zmeur.
Fertilizarea
Plantele de zmeur cresc bine în soluri moi, care sunt bogate în conținut organic. Iar aplicarea anuală de îngrășăminte este foarte benefică pentru o creștere mai bună a plantelor.
Luați legătura cu un expert din zona dumneavoastră sau contactați departamentul local de horticultură.
Udarea
Aplicarea irigării depinde de tipul de sol și de condițiile meteorologice. Cultura de zmeur necesită irigare frecventă în regiunile secetoase. Și asigurați o irigare suficientă după recoltarea culturii.
Mulcirea
Mulcirea este foarte importantă pentru afacerea comercială de cultivare a zmeurei. Mulcirea ajută la reținerea umidității în sol și, de asemenea, ajută la controlul buruienilor. Folosiți materiale organice pentru mulcirea câmpului de zmeură.
Combaterea buruienilor
Buruienile consumă nutrienți din sol. Deci, controlul buruienilor este, de asemenea, important. Erbicidarea manuală este foarte eficientă pentru plantele de zmeură.
Tunderea
Floricelele vechi și moarte trebuie îndepărtate la sfârșitul verii. Tăiați floricelele după ce ați cules toate fructele de pe plantă.
Dăunători și boli
Ca multe alte culturi comerciale, și plantele de zmeur sunt sensibile la unii dăunători și boli comune. Iar acești dăunători și boli afectează drastic creșterea plantelor și randamentul culturii.
Dăunătorii și bolile comune ale plantelor de zmeur sunt: ofilirea, antracnoza, oja, afidele, acarienii păianjen, gărgărițele rădăcinilor și larvele de rostopască.
Luați legătura cu un expert local sau contactați departamentul local de horticultură sau orice universitate de agricultură din zona dumneavoastră.
Recoltare
Recoltarea la timp a fructelor este foarte importantă, deoarece aceste fructe sunt foarte perisabile. Fructele de zmeură pot fi recoltate zilnic. Și vă puteți comercializa fructele imediat după recoltare.
Randament
Este foarte greu de spus numărul exact, deoarece depinde de numeroși factori. Randamentul depinde de tipul de sol, de soi și de practicile generale de gestionare a fermei. În medie se pot obține 3-4 kg/60 cm liniari din recolta din anul al doilea.
Comercializarea
Aceasta este cea mai importantă parte a afacerii comerciale de cultivare a zmeurei. Pentru că nu veți putea obține profituri mari dacă nu vă puteți vinde cu ușurință produsele. Puteți viza mai întâi piața locală. De asemenea, vă puteți comercializa produsele sub alte forme, cum ar fi piureul și congelate pot fi exportate pe piețele internaționale.
Aceștia sunt pașii și modalitățile obișnuite pentru a începe și a opera o afacere de succes în domeniul cultivării zmeurei. Sperăm că acest ghid v-a ajutat!