Cultivarea comercială sau pe scară largă a coriandrului este o afacere foarte comună și populară în multe țări din întreaga lume. Este foarte comun și popular ca legumă și, de asemenea, consumat crud. Este cunoscut și sub alte denumiri, cum ar fi pătrunjel chinezesc. Toate părțile plantei de coriandru sunt comestibile, dar frunzele proaspete și semințele uscate sunt cele mai comune părți care sunt cele mai utilizate în mod tradițional la gătit.
Cei mai mulți oameni percep coriandrul ca având un gust acrișor, de lămâie/lămâie, dar pentru aproape un sfert dintre cei chestionați, frunzele au gust de detergent de vase, legat de o genă care detectează unele aldehide specifice care pot produce senzația de săpun din substanțele odorante.
Coriandrul este o plantă moale care crește până la aproximativ 20 de centimetri înălțime. Frunzele plantei au o formă variabilă, cu lobi largi la baza plantei și subțiri și plumoase mai sus, pe tulpinile înflorite.
Rădăcinile de coriandru au o aromă mai profundă și mai intensă decât frunzele și sunt folosite într-o varietate de bucătării asiatice, în special în mâncărurile thailandeze, cum ar fi supele sau pastele de curry.
Cu toate acestea, atât frunzele, cât și semințele de coriandru au o cerere și o valoare foarte bună pe piață. Iar începerea cultivării comerciale a coriandrului este foarte ușoară și simplă.
Frunzele proaspete și semințele uscate de coriandru sunt părțile cel mai des folosite în bucătărie. Dar toate părțile plantei de coriandru sunt comestibile, iar rădăcinile sunt un element important al bucătăriei thailandeze. De fapt, coriandrul este utilizat în bucătăriile din întreaga lume.
Nutriția coriandrului
Coriandrul este foarte nutritiv și este foarte sănătos pentru sănătatea umană. Frunzele crude de coriandru au mai puțin de 1% grăsimi, 2% proteine, 4% carbohidrați și aproximativ 92% apă.
Dar profilul nutrițional al semințelor de coriandru este diferit de cel al tulpinilor sau frunzelor proaspete.
Într-un 100 de grame, frunzele sunt deosebit de bogate în vitamina A, vitamina C și vitamina K, cu un conținut moderat de minerale dietetice.
Dar semințele au, în general, un conținut mai scăzut de vitamine și furnizează cantități semnificative de fibre alimentare, calciu, fier, seleniu, mangan și magneziu.
Beneficiile pentru sănătate ale coriandrului
Așa cum am menționat anterior, coriandrul este foarte hrănitor și bun pentru sănătate. Aici încercăm să descriem cele mai importante beneficii pentru sănătate ale coriandrului.
- Consumul de coriandru în mod regulat poate scădea glicemia prin activarea anumitor enzime. Este destul de puternic și persoanele cu un nivel scăzut de zahăr din sânge ar trebui să îl folosească cu prudență.
- Coriandrul este plin de antioxidanți. Iar acești antioxidanți demonstrează efecte de stimulare a imunității, anticancerigene, antiinflamatorii și neuroprotectoare.
- Consumul regulat de coriandru vă poate ajuta să reduceți tensiunea arterială și colesterolul rău și să creșteți colesterolul bun . Și, astfel, consumul de coriandru vă poate ajuta să vă protejați inima.
- dietă bogată în condimente cu coriandru pare să fie asociată cu un risc mai mic de boli de inimă.
- După cum știți, coriandrul este bogat în antioxidanți, iar acești antioxidanți pot ajuta la reducerea inflamației creierului, la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate.
- Coriandrul prezintă efecte antimicrobiene care pot ajuta la combaterea bolilor alimentare și a agenților patogeni precum Salmonella.
- Consumul de coriandru poate stimula pofta de mâncare în rândul unor persoane și poate reduce simptomele digestive neplăcute, cum ar fi balonarea și disconfortul.
- Antioxidanții disponibili în coriandru vă pot proteja pielea de îmbătrânire și de daunele provocate de soare, de asemenea, poate ajuta la tratarea erupțiilor cutanate ușoare.
Avantajele afacerii de cultivare a coriandrului
La fel ca multe alte afaceri de cultivare a legumelor sau a culturilor, și afacerea comercială de cultivare a coriandrului are numeroase avantaje. Aici încercăm să descriem cele mai importante avantaje ale afacerii comerciale de cultivare a coriandrului.
- Producția comercială de coriandru este foarte ușoară și simplă. Chiar și începătorii pot începe această afacere fără prea multe eforturi.
- Cultivarea coriandrului pe scară largă este o afacere foarte profitabilă și reprezintă o modalitate excelentă de a genera profituri bune.
- Cultivarea coriandrului pe scară largă este o afacere stabilită, așa că nu trebuie să vă faceți prea multe griji cu privire la începerea și operarea acestei afaceri.
- Plantele de coriandru cresc rapid și sunt foarte puternice și rezistente. Vă veți recupera banii investiți într-o perioadă foarte scurtă de timp.
- Atât cererea, cât și valoarea coriandrului sunt bune pe piață. Așadar, veți putea obține profituri bune din această afacere.
- Producția comercială de coriandru este foarte profitabilă. Deci, poate fi o mare sursă de locuri de muncă pentru oameni, în special pentru persoanele educate, dar șomere.
- Costurile de producție în afacerea comercială de cultivare a coriandrului sunt foarte mici, dar profitul este bun.
- Coriandrul este foarte nutritiv și bun pentru sănătate. Și vă puteți bucura de coriandru proaspăt dacă vă începeți propria producție.
Cum să începeți cultivarea coriandrului
Începerea unei afaceri comerciale de cultivare a coriandrului este foarte simplă și ușoară. Este la fel ca și începerea unei alte afaceri de cultivare a culturilor sau a legumelor. Puteți începe această afacere cu ușurință, chiar dacă sunteți un începător.
Dar vă recomandăm să aveți cunoștințe/experiență practică înainte de a începe această afacere în scop comercial. Aici încercăm să descriem mai multe informații despre începerea și funcționarea acestei afaceri, de la plantare, îngrijire până la recoltare și comercializare.
Selectarea locației
Plantele de coriandru pot fi cultivate în aproape toate tipurile de sol. Dar, în general, plantele cresc bine în soluri bine drenate și argiloase. Intervalul ideal de pH al solului trebuie să fie între 8 și 10.
Pregătiți solul
Trebuie să pregătiți perfect solul înainte de a semăna semințele de coriandru. Dați 2-3 arături urmate de scânduri pentru a face straturi uniforme și nivelate.
Adăugați cât mai mult conținut organic în timp ce pregătiți solul. Adăugarea a aproximativ 4 tone de balegă de vacă bine descompusă în sol înainte de ultimul arat va fi bună.
Cerințele climatice pentru cultivarea coriandrului
În general, plantele de coriandru cresc bine în condiții de vreme uscată și răcoroasă. Plantele nu tolerează înghețul. Aceste plante pot funcționa bine la o temperatură cuprinsă între 20°C și 30°C. Iunie-iulie și octombrie-noiembrie este cea mai bună perioadă pentru cultivarea coriandrului.
Alegeți un soi
Există multe soiuri locale și hibride de coriandru disponibile pentru a alege. Puteți alege orice soi în funcție de capacitatea sa de creștere și de disponibilitatea în zona dumneavoastră. Vă puteți consulta cu un expert local din zona dvs. pentru a avea recomandări mai bune.
Propagare
Înmulțirea plantelor de coriandru se face, în general, prin semințe.
Achiziționați semințe
Semințele de coriandru sunt foarte disponibile pe piață. Puteți achiziționa semințele de la oricare dintre cele mai apropiate magazine de semințe. De asemenea, puteți lua în considerare achiziționarea online.
Plantare
Perioada optimă pentru însămânțarea semințelor de coriandru în scop legumicol este prima săptămână din octombrie. Iar atunci când veți cultiva coriandru pentru semințe, semănați în ultima săptămână din octombrie până în prima săptămână din noiembrie.
Păstrați o distanță de 30 cm între rânduri și o distanță de 15 cm între plante. Adâncimea de semănat nu trebuie să depășească 3 cm.
Înmuiați semințele în apă timp de 12 ore pentru o mai bună germinare. Și tratați semințele cu Azospirillum în cantitate de 1,5 kg la hectar pentru Veți avea nevoie de aproximativ 20-25 kg de semințe la hectar în condiții de ploaie și între 10 și 12 kg la hectar în condiții de cultură irigată.
Îngrijirea
Plantele de coriandru necesită, în general, mai puțină îngrijire și alte tipuri de management. Deși acordarea de îngrijiri suplimentare va ajuta plantele să crească bine și să producă mai mult. Aici încercăm să descriem mai multe despre procesul de îngrijire a plantelor de coriandru.
Fertilizare
Aplicați azot în cantitate de 40 kg sub formă de uree în proporție de 90 kg pe hectar în trei reprize. Aplicați jumătate în momentul semănatului și restul în două fracțiuni egale după prima și a doua tăiere a frunzelor.
În cazul în care cultura este cultivată pentru sămânță, aplicați 30 kg de azot la hectar, adică 65 kg la hectar, în două reprize, jumătate la semănat și cealaltă jumătate la începutul înfloritului.
Udare
Asigurați irigarea în funcție de umiditatea prezentă în sol. Prima irigare se face imediat după însămânțarea semințelor, iar următoarele se fac la un interval de 10-12 zile.
Combaterea buruienilor
Buruienile consumă substanțe nutritive din sol. Așadar, este foarte important să le controlați. Efectuați una sau două operațiuni de plivit pentru a menține câmpul fără buruieni. Efectuați prima erbicidare la 4 săptămâni după semănat și a doua erbicidare la 5-6 săptămâni după semănat.
Dăunători și boli
La fel ca multe alte culturi comerciale, plantele de coriandru sunt, de asemenea, sensibile la unii dăunători și boli comune.
Boli comune și controlul acestora
Bolile comune ale plantelor de coriandru sunt mucegaiul de boabe, otrăvirea și putregaiul rădăcinilor. Consultați un expert din zona dumneavoastră pentru o sugestie mai bună.
Recoltare
Puteți începe recoltarea coriandrului atunci când cultura atinge 20-25 cm înălțime. Se pot face 3-4 tăieri. Dacă cultivați coriandru pentru semințe, atunci acesta va fi gata de recoltare în luna aprilie.
Randament
Este foarte greu de spus cantitatea exactă. În medie, vă puteți aștepta la 6-7 tone de frunze de la un hectar. Producția de semințe va fi între 500 și 600 kg la hectar în condiții de irigare și între 300 și 400 kg în condiții de ploaie.
Comercializarea
Comercializarea coriandrului este foarte ușoară și simplă. Veți putea vinde coriandrul ca legumă pe piața locală. Deși, ar trebui să vă stabiliți strategiile de marketing înainte de a începe această afacere.
Aceștia sunt pașii și modalitățile obișnuite pentru a începe și a opera o afacere de succes în domeniul cultivării coriandrului.