Cultivarea comercială a prunelor este o afacere foarte ușoară și profitabilă în multe țări din întreaga lume. Cultivarea prunelor este foarte ușoară și este foarte ușor să obțineți profituri bune din această afacere. Producția mondială de prune a fost de 12,6 milioane de tone în anul 2019, condusă de China, cu 56% din totalul mondial. România și Serbia au fost producători secundari. După cum am menționat mai sus, cultivarea comercială a prunelor este o afacere profitabilă, astfel încât poate fi o sursă excelentă de locuri de muncă pentru oameni, în special pentru persoanele educate, dar șomere.
Utilizări ale prunei
Prunele sunt utilizate în principal ca alimente. Fructele crude au 1% proteine, mai puțin de 1% grăsimi, 11% carbohidrați și 87% apă. O porție de 100 de grame de prune crude furnizează 46 de kilograme de calorii de energie alimentară și sunt o sursă moderată de vitamina C, fără a avea un conținut semnificativ de alți micronutrienți.
Avantajele afacerii de cultivare a prunelor
La fel ca multe alte afaceri comerciale de cultivare a fructelor, afacerea de cultivare a prunelor la scară largă este foarte profitabilă și mulți oameni fac deja această afacere pentru a face bani.
Cultivarea comercială a prunelor este o afacere foarte comună și populară în multe țări pentru a obține profituri. Cu toate acestea, aici încercăm să descriem mai multe despre avantajele de top ale afacerii de cultivare a prunelor. Începerea afacerii de cultivare a prunelor în scop comercial este foarte ușoară și simplă, chiar și începătorii pot începe această afacere cu ușurință.
Cultivarea și îngrijirea plantelor de prune este foarte ușoară și simplă. Plantele sunt foarte puternice și cresc fără prea multe probleme. Cultivarea prunelor este o afacere tradițională în multe țări din întreaga lume. Mulți oameni fac deja această afacere pentru a face bani. Așadar, nu trebuie să vă faceți prea multe griji cu privire la începerea și operarea acestei afaceri.
Puteți începe această afacere cu ușurință, chiar dacă sunteți începător. Deși, vă recomandăm să aveți o pregătire practică înainte de a începe această afacere în scop comercial. Producția comercială de prune este foarte profitabilă. Așadar, veți putea obține profituri bune din această afacere.
Necesarul de capital și de forță de muncă pentru îngrijirea plantelor de prune este relativ mai mic în comparație cu multe alte afaceri de cultivare a culturilor. Dar randamentul din această afacere este mult mai mare.
În acest moment, atât cererea, cât și valoarea prunelor sunt bune pe piață. Iar cererea crește treptat. Deoarece atât cererea, cât și valoarea pe piață sunt bune, deci nu trebuie să vă faceți prea multe griji în ceea ce privește comercializarea produselor dumneavoastră.
Îngrijirea plantei de prun este relativ ușoară și simplă. Oricine poate îngriji plantele fără prea multe cunoștințe. Puteți începe această afacere fie în scop comercial, fie la scară mică pentru a obține profituri.
Cum să începeți cultivarea prunelor
Începerea cultivării comerciale a prunelor este foarte ușoară și simplă. Puteți începe această afacere cu ușurință chiar dacă sunteți începător.
Dar, vă recomandăm să aveți o pregătire practică sau cunoștințe de la fermierii existenți dacă sunteți începător. Aici încercăm să descriem mai multe informații despre începerea și operarea unei afaceri de succes în domeniul cultivării prunelor.
Selectarea locației
În primul rând, trebuie să selectați un teren potrivit pentru afacerea dvs. de cultivare a prunelor. În general, plantele de prune pot crește bine într-o mare varietate de tipuri de sol. Ele pot crește în terenuri adânci, fertile sau argiloase, cu un sistem de drenaj bun.
În general, plantele cresc bine în intervalul de pH cuprins între 5,5 și 6,5. Curățați tigaia dură, înfundarea cu apă, precum și sărurile extreme din sol înainte de plantare.
Pregătiți solul
Efectuați arătura, arătura transversală a terenului și apoi nivelați-l. Încercați să pregătiți terenul în așa fel încât să nu apară stagnări de apă în câmp. Încercați să adăugați cât mai mult conținut organic în timpul pregătirii solului.
Cerințele climatice pentru cultivarea prunelor
Prunele necesită, în general, mai multă răcoare decât piersicile și migdalele. Prunele sunt cultivate în general în regiunile de dealuri medii și joase. Iernile răcoroase și verile călduroase sunt cele mai potrivite pentru afacerea de cultivare a prunelor.
Alegeți un soi
Există numeroase soiuri de prune disponibile pentru a alege. Puteți alege orice soi în funcție de capacitatea sa de creștere și de producția din zona dumneavoastră. Vă puteți consulta cu unii fermieri existenți în zona dumneavoastră pentru a avea recomandări mai bune.
Propagare
Plantele de prun pot fi înmulțite cu succes pe portaltoi de cais sălbatic, piersic și prun. Portaltoiul de piersic este recomandat pentru solurile ușoare.
Cumpărați răsaduri
Puteți achiziționa puieți de prun direct din pepiniere dacă doriți să evitați procesul de înmulțire. Aceste plante sunt ușor de găsit în multe pepiniere. Puteți căuta răsaduri de prune în pepinierele locale.
Plantare
Plantele de prun pot fi plantate în câmpul principal după ce butucul a crescut timp de 1 an, în timpul sezonului de iarnă. Păstrați o distanță de 6×6 metri de la un rând la altul și, de asemenea, de la o plantă la alta. Astfel, se pot planta aproximativ 275 de pomi la hectar.
Îngrijirea
Pomii de prun sunt foarte puternici și rezistenți și, în general, necesită mai puțină îngrijire și alte tipuri de management. Deși, acordarea de îngrijiri suplimentare va ajuta plantele să crească bine și să producă mai mult. Aici încercăm să descriem procesul obișnuit de îngrijire a plantelor de prun.
Udare/Irigare
Irigarea regulată, la timp și adecvată este foarte necesară pentru cultivarea comercială a prunelor. Prunele au rădăcini neregulate și se maturizează rapid, astfel încât au nevoie de umiditate adecvată pe toată perioada de dezvoltare.
Perioada exactă de irigare depinde de fapt de numeroși factori, cum ar fi varietatea solului, vremea și, de asemenea, tipul de pomi fructiferi principali.
Aplicați irigarea regulată la un interval de timp de o săptămână în aprilie, mai și precum și în iunie. Orice irigare este greu de furnizat în faza de înflorire completă și în faza de coacere pentru a preveni înflorirea.
Combaterea buruienilor
Buruienile sunt foarte dăunătoare pentru plante. Ele consumă nutrienți și plantele principale au de suferit. Așadar, controlul buruienilor este foarte important. Controlul manual este întotdeauna cel mai bun pentru a ține buruienile sub control.
Cultivarea intercalată
Culturile leguminoase, cum ar fi gramul negru, fasolea, mazărea, grama verde, pot fi cultivate ca culturi intercalate, în perioada în care plantele nu dau fructe.
Tunderea și formarea
Pomii de prun trebuie să fie dresați în funcție de centrul deschis, în funcție de obiceiul de creștere al soiurilor. Multe tipuri din grupa japoneză, care au un port răspândit, sunt mai bine adaptate la un centru deschis de creștere, în timp ce plantele de prun cu creștere verticală ar trebui să fie crescute după un sistem de conducere modificat.
Ramurile conducătoare trebuie modificate și, după 4 ani de la plantare, trebuie să se obțină 4-5 ramuri secundare bine distanțate.
Rărirea fructelor
Rărirea fructelor se face manual, înainte de întărirea sâmburilor, iar fructele trebuie distanțate la 5-8 cm.
Dăunători și boli
La fel ca multe alte fructe, și fructele de prun sunt sensibile la unii dăunători și boli comune. Aici încercăm să descriem pe scurt principalii dăunători și boli ale prunelor.
Boli și combaterea lor
Bolile comune ale prunelor sunt boala nodului negru și boala putregaiului brun.
Boala nodului negru
Noduri negre afumate pe crengi și ramuri, care au dimensiuni cuprinse între 1 și 30 cm. Încercați să plantați soiuri rezistente pentru a controla această boală. Tăiați galele, asigurați-vă că tăiați cel puțin 10 cm sub umflături.
Putregaiul brun
În cazul acestei boli, fructele au mase pudrate de culoare maro. Fructele se zbârcesc și formează “mumii”. Păstrați pomii bine tăiați pentru a încuraja circulația aerului. Îndepărtați și distrugeți fructele căzute. Pulverizați cu sulf în stadiul de pre-florit, repetați când se despică șuvițele, apoi săptămânal timp de 2 săptămâni.
Dăunători și combaterea lor
Dăunătorii obișnuiți ai prunelor sunt afidele de prune cu frunze încolăcite și curculii prunelor.
Recoltare
Momentul exact al maturității prunelor variază în funcție de diferitele tipuri și soiuri. Prunele coapte sunt folosite la mai multe culesuri și sunt ambalate cu o grijă corespunzătoare.
Post-recoltare
Prunele trebuie ambalate corespunzător și depozitate la o temperatură adecvată, deoarece sunt sensibile la frig, datorită caracterului foarte perisabil al prunelor.
Randament
De fapt, este foarte greu de spus cantitatea exactă. Producția totală sau randamentul depinde de numeroși factori. În medie, vă puteți aștepta la un randament de până la 40 kg per copac.
Comercializare
Comercializarea prunelor este foarte ușoară și simplă. Puteți viza piața locală sau oricare dintre cele mai apropiate județe pentru a vă vinde produsele.
Aceștia sunt pașii și modalitățile obișnuite pentru a începe și a opera o afacere de succes în domeniul cultivării prunelor. Sperăm că acest ghid v-a ajutat! Iar dacă aveți ajutor financiar apelați la specialiștii noștri.