Nu ați cumpăra o casă fără să o inspectați mai întâi, nu-i așa? Investițiile în afaceri nu ar trebui să fie diferite. Când vine vorba de investiții, unul dintre cei mai importanți primii pași este diligența necesară. Această componentă esențială vă oferă șansa de a cerceta în profunzime o companie și de a descoperi potențiale surprize care ar putea costa firma dvs. o mulțime de bani și dureri de cap pe termen lung.
Diligența necesară este un proces sistematic care evaluează riscurile implicate de o anumită afacere, detaliile acesteia și impactul pozitiv sau negativ pe care îl are afacerea asupra portofoliului de investiții. Puteți echivala diligența necesară cu a vă face temele pentru o potențială investiție.
Luați o pauză
Nu este neobișnuit pentru cumpărători să facă inspecta o mașină de ocazie înainte de a încheia afacerea pentru a se asigura că mașina funcționează așa cum este descrisă. Acest pas suplimentar îi împiedică să piardă bani din cauza unei investiții proaste, la fel cum o inspecție a locuinței protejează creditorii care subscriu un credit ipotecar. Orice decizie de investiție necesită o anumită considerație, dar pierderile potențiale sunt mult mai mari atunci când vă gândiți să investiți într-un start-up.
Există mai multe elemente de diligență în gestionarea investițiilor. Două componente cheie sunt diligența necesară în industrie și diligența necesară juridică și corporativă. În cazul diligenței necesare din industrie, se efectuează cercetări pentru a înțelege industria ca întreg. Se analizează concurenții din industrie, principalii jucători de pe piață, avantajele pe care le deține startup-ul, tendințele consumatorilor și multe altele. Diligența necesară juridică și corporativă analizează detaliile startup-ului, de la fondatori până la structura corporativă și tot ce se află între acestea.
Cheia pentru diligența necesară este să vă faceți temele înainte de începerea tranzacției. Atunci când apare o oportunitate de investiție, frânați orice mișcare înainte până când nu se face diligența necesară. Puteți evita să faceți o investiție proastă atunci când procesul de luare a deciziilor este bazat pe fapte.
Urmăriți procesul
Parcurgerea sistematică a celor două componente principale ale diligența necesarănu lasă nicio piatră neîntoarsă pentru a afla informații despre o potențială investiție. Abordarea constă în colectarea de informații, dar fiecare componentă necesită date diferite.
Diligența necesară în industrie
Primul pas în evaluarea unui startup este înțelegerea pieței pe care acesta își desfășoară activitatea. Trebuie să existe o cerere pentru produsul sau serviciul pe care îl oferă startup-ul. Dacă există deja mai mulți jucători pe piață, luați în considerare dacă acest startup poate sau nu să umple un gol sau o nișă. O piață deja saturată cu o ofertă excesivă din partea jucătorilor dominanți este o piață în care este greu să pătrunzi și să fii profitabil.
Experții în domeniu, consumatorii și conducerea companiei au cu toții o perspectivă care merită să fie ascultată. Cu cât aveți mai multe informații la dispoziție, cu atât sunteți mai bine informat atunci când luați decizii dificile. Puteți să vă defalcați în continuare analiza în funcție de următoarele categorii de risc:
- Riscul concurențial
- Riscul de piață
- Risc de reglementare
- Risc tehnologic
- Risc de execuție
În cazul în care compania nou înființată pe care o analizați nu are un plan bine detaliat pentru a aborda și a atenua aceste riscuri, este posibil să doriți să renunțați la oportunitatea de investiție. Acestea sunt preocupări primare cu privire la viabilitatea pe termen lung a companiei, care, în cele din urmă, are un impact asupra profitabilității și a randamentului investiției dumneavoastră.
Diligența juridică și corporativă
După ce confirmați cererea consumatorilor și disponibilitatea pieței pentru startup, treceți la examinarea detaliilor echipei startup și a operațiunilor sale. Deoarece banii dumneavoastră și, uneori, reputația se împletesc cu o investiție într-un startup, trebuie să efectuați o investigație aprofundată a conducerii și a funcționării interne a companiei.
Aruncați o privire profundă asupra datelor financiare, confirmând rapoartele acestora cu privire la fondurile sau la deținerile de conturi. Verificați întotdeauna realitatea creșterii sau a previziunilor lor folosind propriile rapoarte financiare și verificarea dumneavoastră independentă. Printre informațiile care trebuie analizate și verificate se numără:
Documentele privind proprietatea și structura corporativă, inclusiv acordurile de opțiuni de cumpărare de acțiuni, acțiunile și certificatele de constituire.
Documente care includ fișa de condiții, dreptul de proprietate intelectuală, contractele de muncă, contractele de închiriere sau de cumpărare, istoricul litigiilor și acoperirea de asigurare
Conformitatea fiscală, licențe sau permise
Cu cât efectuați o analiză mai amănunțită, cu atât mai precisă este viziunea dvs. asupra oportunității de investiție. Puteți vedea dincolo de atracția imediată a unor randamente ridicate și puteți evalua stabilitatea financiară pe termen lung, parteneriatele funcționale și șansele de rentabilitate.
Realizați ce este în joc
Diligența necesară este șansa dumneavoastră de a vă proteja de o investiție proastă. Echipele de start-up sunt, de obicei, nerăbdătoare și excesiv de optimiste. În timp ce ele cred în produsul sau serviciul lor și își vor pune în joc mijloacele de trai, dumneavoastră vă puteți permite luxul de a fi mai realist cu privire la viitorul lor. Deși nu există nicio fraudă intenționată în spatele solicitărilor lor de investiții, fără o diligență corespunzătoare, vă puteți trezi investit într-o companie care nu-și poate atinge niciodată obiectivele prevăzute din cauza unei structuri de afaceri proaste, a unei piețe saturate sau a unei echipe de conducere neexperimentate.
Diligența necesară vă permite să prioritizați oportunitățile de investiții cu cele mai mari rate de succes. De asemenea, previne pierderile excesive, deoarece informațiile vă ghidează către o sumă de investiții adecvată pentru situația respectivă.
Acceptați responsabilitatea
Cunoașterea înseamnă putere, iar diligența necesară este modalitatea de a obține avantajul atunci când luați în considerare o investiție într-un start-up.
Fiți dispus să faceți munca și să plătiți prețul pentru diligența necesară, deoarece această cheltuială v-ar putea salva de la luarea unei decizii de investiție proaste, care vă costă mai mult pe termen lung.