Vei fi surprins să afli cât de mulți antreprenori nici măcar nu s-au gândit sau nu au încercat să răspundă la unele dintre cele mai fundamentale întrebări care sunt esențiale pentru succesul afacerii lor. În mod ironic, cele mai multe dintre problemele cu care se luptă în afacerea lor se datorează ignoranței lor cu privire la aceste întrebări fără răspuns. Pe măsură ce am lucrat cu și am fost mentor pentru multe startup-uri, am observat că afacerile încep să meargă bine odată ce aceștia cunosc răspunsurile la aceste întrebări și și-au definit clar obiectivele. Deși pot părea elementare, ele sunt esențiale pentru a-i ghida pe antreprenori în situațiile cu care se confruntă, ajutându-i să stabilească priorități și să ia decizii raționale.
Atunci când ești chemat pe calea antreprenoriatului, momentul trezirii sosește în multe moduri diferite. S-ar putea să te trezești observându-ți viața, întrebându-te unde ți-au dispărut pasiunea și visele. Poate că ați atins un nivel ridicat de succes la locul de muncă, dar cumva vă simțiți încă foarte gol în interior. Poate că ați ajuns chiar la rangul de director și toată lumea vă spune că ar trebui să fiți fericit, dar nu sunteți. Căutarea și sentimentul de dorință pentru un mod de a fi diferit, mai împlinit, aduce adesea apelul antreprenorial.
Mulți oameni vorbesc despre această perioadă de schimbare, de îmbrățișare a acestei noi căi, ca despre o criză a vârstei mijlocii. Totuși, nu este așa. Este un moment de timp în care ființa și sufletul tău se trezesc și ajungi dincolo de programarea societății și cauți o lume mai împlinită. Un foc începe să ardă în interiorul tău și ajungi să înțelegi, într-o claritate pașnică, dar pasională, că vrei să fii propriul tău șef și să creezi ceva al tău în viață. În acel moment, se naște visul antreprenorial și trebuie să vă puneți câteva întrebări.
Care este pasiunea mea?
Înainte de a te scufunda în cele mai noi tehnologii pentru afaceri și în ceea ce va fi numele afacerii tale, trebuie să identifici ceea ce te motivează. Pentru a da viață visului tău, va trebui să răspunzi la întrebări cheie. Prima dintre ele este: “Care este pasiunea mea?”. Nu este suficient să doriți pur și simplu să vă doriți să creați o afacere independentă și să vă trasați propriul curs în viață. Trebuie să știi ce te cheamă cu adevărat, ce te inspiră și ce dar vrei să aduci lumii. Auzi oamenii vorbind despre focul care arde în burtă atunci când dai naștere unui vis. Pe calea antreprenorială simțiți adesea acest dor. Într-un fel, te simți ca și cum ai fi pe o locomotivă și ai împinge cărbuni în cuptorul răgușit al viselor tale antreprenoriale. Atingerea pasiunii tale este cheia pentru a face ca acest vis să devină realitate.
Pe cine servesc?
Orice persoană care dorește să înceapă sau să conducă o afacere existentă trebuie să se întrebe mai întâi: pe cine servesc? Cine este clientul meu țintă pentru care am creat această afacere? Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac cei mai mulți antreprenori este aceea de a crea mai întâi produsul, fără a lua în considerare clientul țintă. Ei creează ceea ce știu, nu ceea ce au nevoie oamenii.
Când faci asta, pierzi oportunitatea de a crea ceva cu adevărat valoros, care să servească clienții tăi țintă într-un mod mai bun decât o fac concurenții tăi. Este important să ne amintim că a începe o afacere înseamnă să ajuți pe cineva să rezolve o problemă și să primești bani în schimb.
Deoarece obiectivul dvs. este de a rezolva o problemă în schimbul unui profit, trebuie mai întâi să identificați care este clientul dvs. țintă. Nu puteți ajuta pe cineva pe care nu îl cunoașteți. Să presupunem că ați început deja și ați sărit peste acest pas și aveți deja o listă de clienți care au cumpărat ceea ce oferiți. În acest caz, pentru a vă duce afacerea la nivelul următor, trebuie să vă analizați cei mai buni clienți și să vă bazați pe aceștia.
Analizați-vă afacerea, clasificați-vă clienții și determinați care segment țintă din baza dvs. de clienți a generat cele mai multe profituri. Aceștia sunt clienții care au plătit cu ușurință, au folosit produsul dvs., l-au îndrăgit și au recomandat altora. Acei clienți ideali ar trebui să fie principalul obiectiv al afacerii dvs. în continuare. Conținutul pe care îl postați pe rețelele de socializare, anunțurile pe care le publicați și produsele pe care le dezvoltați ar trebui să se adreseze în mod specific acestora. Veniturile dvs. și rezonanța brandului vor crește pe măsură ce vă specializați și vă concentrați pe un anumit grup.
Care este problema pe care o rezolv?
Aceasta ar trebui să fie ușoară dacă ai răspuns clar la prima întrebare. Concentrează-te pe o singură problemă mare și fă-te cunoscut ca fiind soluția înainte de a te extinde și de a aborda mai multe probleme.
Atunci când descrieți problema cuiva mai bine decât o face acesta, va cumpăra cu ușurință de la dumneavoastră, presupunând că oferiți cea mai bună soluție.
Condu-ți anunțurile și conținutul prin descrierea problemei clientului tău țintă și a cauzelor sale principale. Și fiți generoși, oferind sfaturi și ponturi gratuite despre cum să le depășiți. Apoi, oferiți produsul dvs. de bază ca fiind soluția supremă pentru a scăpa de acea problemă o dată pentru totdeauna.
De ce cumpără clienții produsul meu?
Pentru a avea o poziție puternică pe piață, trebuie să înțelegeți ce face ca produsul dvs. să fie special și unic. Ce avantaj clar aveți față de ceilalți concurenți? Pentru a servi în mod eficient persoana în nevoie, ar trebui să puteți să o ajutați să își rezolve problema într-un mod mai rapid, mai eficient și mai fiabil.
Pentru a face acest lucru, trebuie să aveți o promisiune și o dovadă unică. O promisiune a unui mod nou, mai bun de a rezolva problema și dovada că funcționează! Și cu cât aveți mai multe dovezi și cu cât aveți o mai mare credibilitate, cu atât este mai probabil ca produsul dvs. să fie prima alegere a clienților dvs. țintă.
Dovada poate include povestea și experiența dvs. personală, studii de caz, mărturii ale clienților, aprobări ale experților, apariții în mass-media, premii câștigate și așa mai departe.
În concluzie, orice problemă de afaceri este rezultatul faptului că nu aveți un răspuns clar la una dintre aceste trei întrebări: Pe cine servesc? Care este problema pe care o rezolv? De ce aleg clienții mei produsul meu? Pentru a avea o afacere de succes și pentru a atrage mai mulți clienți în mod constant, trebuie să te concentrezi pe deservirea unui anumit grup de oameni, să le descrii problemele mai bine decât ei și să le oferi o soluție unică care să le rezolve problemele într-un mod mai bun. La care dintre aceste trei întrebări trebuie să răspundeți astăzi?