Competențele și cunoștințele dumneavoastră tehnice sunt esențiale pentru a obține un loc de muncă și pentru a îndeplini sarcinile la locul de muncă. Dar abilitățile interpersonale și relațiile de muncă pe care le dezvoltați sunt la fel de importante pentru dezvoltarea carierei dumneavoastră. Construirea unor bune relații de muncă favorizează o mai bună muncă în echipă, vă protejează de mediile toxice și creează rețele de susținere care vă ajută să obțineți promovări și noi oportunități.
Relațiile la locul de muncă necesită timp, dedicare și intenție. Și, ca orice altă relație, ele nu au o linie de sosire. Ele presupun să vă perfecționați continuu abilitățile interpersonale și să sprijiniți relațiile pozitive pe care le aveți deja.
Cum dezvoltați relațiile la locul de muncă?
Cultivarea unor relații puternice la locul de muncă vă poate oferi sprijinul de care aveți nevoie pentru a prospera, iar totul depinde de dezvoltarea abilităților dvs. transversale. Competențele soft determină modul în care abordați anumite sarcini de lucru, provocări sau medii sociale, iar acestea se pot aplica aproape în orice situație.
Abilitățile interpersonale și interpersonale sunt extensii naturale ale personalității dumneavoastră. Poate că sunteți o persoană naturală și vă folosiți puterea de a vă conecta cu ceilalți și de a vă construi o rețea profesională extinsă. Poate că sunteți mai introvertit și vă dezvoltați abilitatea de a asculta cu atenție pentru a construi încrederea cu colegii de muncă.
Abilitățile fiecăruia sunt diferite și pot aduce ceva unic atunci când vine vorba de construirea de relații. Și chiar dacă multe dintre ele sunt înnăscute, puteți învăța și promova altele noi. Dezvoltarea autocunoașterii setului de abilități existente vă va ajuta să vă perfecționați abilitățile și să vă îmbunătățiți relațiile personale și profesionale.
Exemple de abilități de construire a relațiilor
Iată alte câteva abilități de construire a relațiilor profesionale pe care să le exersați, fie că doriți să vă faceți prieteni la locul de muncă sau să vă extindeți rețeaua:
Inteligența emoțională
Inteligența emoțională este abilitatea de a percepe, exprima și regla emoțiile. Dezvoltarea conștiinței de sine cu privire la sentimentele și experiențele tale te ajută să stabilești limite atunci când este nevoie și să îi înțelegi pe ceilalți atunci când își împărtășesc gândurile. O inteligență emoțională puternică vă ajută, de asemenea, în procesele de învățare, de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor, pentru a vă face un angajat mai bun în general.
Dacă sunteți frustrat de un coleg dificil care se plânge în mod constant, inteligența emoțională vă încurajează să faceți un pas înapoi, să evaluați cu calm situația și să o abordați personal, în loc să vă răstiți la el sau să îl excludeți din echipă.
Prin conversație, s-ar putea să aflați că trece printr-o criză dificilă în viața personală sau că are probleme cu sindromul impostorului. Cu puțină empatie și sprijin, construiți o relație de încredere și îmbunătățiți dinamica echipei.
Ascultarea activă
Oamenii tânjesc să se conecteze unii cu alții și au nevoie de prietenie, conexiune și apartenență pentru a rămâne motivați și fericiți. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să simțiți o nuanță de frustrare sau disconfort atunci când cineva vă întrerupe în timpul unei ședințe sau vă ignoră ideile în sesiunile de brainstorming.
Ascultarea activă este o umbrelă pentru mai multe abilități de ascultare care vă permit să rămâneți în momentul respectiv și să vă îndreptați toată atenția către conversație, indiferent dacă urmăriți o prezentare de grup online sau aveți o întâlnire individuală.
Învățând cum să vă îmbunătățiți abilitățile de ascultare, veți aprofunda atenția, vă veți ajuta să citiți printre rânduri și să rețineți informațiile. În plus, abilitățile pe care le perfecționați la birou se vor transpune în relațiile personale de succes.
În următoarea dvs. întâlnire, încercați să acordați atenție fiecărei persoane din sală. Au avut toți timp să vorbească? Echipa lasă în urmă o idee validă? Puneți întrebări bune de urmărire și folosiți-vă limbajul corpului pentru a arăta tuturor că ascultați și sunteți interesat de ceea ce au de spus.
Networking
46% dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă află despre locuri de muncă prin intermediul prietenilor, iar 25% prin intermediul rețelei lor profesionale. Construirea unei rețele puternice este o modalitate excelentă de a găsi posturi deschise dacă sunteți în căutarea unui loc de muncă. Dar conectarea cu profesioniști vă deschide, de asemenea, potențialul de a împărtăși cunoștințe și de a contribui la industria dvs.
La fel ca alte interacțiuni sociale, crearea de rețele necesită să acordați atenție abilităților dumneavoastră de comunicare verbală și nonverbală, să purtați o conversație și să identificați obiective și interese comune – toate acestea fiind instrumente importante pentru construirea de relații.
Primul pas pentru a învăța cum să vă îmbunătățiți abilitățile de relaționare este să vă expuneți. Căutați o asociație profesională locală, întrebați conducerea din cadrul companiei dvs. despre evenimente sau verificați pe rețelele de socializare pentru oportunități de networking.
Data viitoare când sunteți invitat la o conferință industrială sau la un eveniment al companiei, amintiți-vă că următoarea idee inovatoare sau parteneriat de afaceri ar putea rezulta dintr-o conversație prietenoasă cu un profesionist cu aceeași mentalitate.
Lucrul în echipă
Fiecare loc de muncă necesită un anumit nivel de colaborare și abilități de lucru în echipă. Chiar și introvertiții care lucrează de acasă trebuie să construiască relații cu echipele lor, cu supraveghetorii și cu clienții. Relațiile solide vă vor ajuta să învățați din cunoștințele colegilor dumneavoastră, să dezvoltați idei creative și să vă dezvoltați personal și profesional.
Atunci când lucrați în echipă, vă înțelegeți rolul în lanț. Respectați termenele limită pentru a sprijini fluxul de lucru al echipei dumneavoastră, practicați o rezolvare sănătoasă a conflictelor și sunteți adaptabil. Lucrul în echipă de succes înseamnă valorificarea punctelor forte individuale ale fiecăruia prin comunicare deschisă și responsabilitate comună.
Lucrul în echipă înseamnă să lucrăm împreună pentru a atinge un obiectiv comun, iar concentrarea pe feedback este o modalitate de a ajunge acolo. Data viitoare când aveți un comentariu constructiv pentru cineva din echipa dumneavoastră, începeți o conversație. Oferirea unui feedback eficient deschide o conversație productivă și creează un mediu de lucru în care toată lumea are loc să se dezvolte.
Acum că aveți câteva exemple de abilități de construire a relațiilor, este timpul să începeți să construiți abilități interpersonale mai bune și relații mai puternice la locul de muncă.
Rețeaua dvs. profesională nu va apărea peste noapte. Dar să vă acordați timpul necesar pentru a vă conștientiza, pentru a lucra la abilitățile dumneavoastră și pentru a construi interacțiuni semnificative cu colegii dumneavoastră este o investiție în carieră care dă roade. Veți deschide ușa către noi oportunități și un sentiment de apartenență care vă împinge înainte.