Lumea se confruntă cu un punct minim al ultimilor 15 ani în ceea ce privește lipsa continuă de talente. 69% dintre companii la nivel global au raportat un deficit de talente în 2021. Aceasta este în creștere de la doar 35% în 2013. Până în 2030, estimările sale arată că deficitul global de talente ar putea ajunge la 85,2 milioane de persoane, ceea ce ar duce la pierderea a mii de miliarde de dolari în oportunități economice pentru companii. Industriile care vor fi cel mai mult afectate sunt ceea ce analiștii pieței muncii numesc “industrii cu utilizare intensivă a cunoștințelor”, cum ar fi serviciile financiare, tehnologia, mass-media și telecomunicațiile, precum și industria prelucrătoare.
Această provocare în materie de angajare se datorează în mare parte cererii ridicate și ofertei scăzute de profesioniști calificați de care au nevoie aceste industrii bazate pe tehnologie și pe cunoaștere intensivă. Provocările legate de deficitul de talente sunt și mai accentuate în țările cu niveluri scăzute de șomaj, având în vedere că lucrătorii angajați sunt mai puțin motivați să se recalifice, să se recalifice sau să își schimbe domeniul de activitate.
De ce există un deficit de talente?
Există o multitudine de factori care pot afecta disponibilitatea talentelor și ocuparea forței de muncă în diferite țări – schimbările demografice, politicile publice, salariile, oferta și cererea și sistemul educațional, pentru a numi doar câțiva. Tendința forței de muncă și a canalului de talente pe care o vedem astăzi este triplă:
Generațiile mai în vârstă părăsesc forța de muncă – persoanele născute între 1946 și 1964 – reprezintă aproximativ o treime din forța de muncă, iar cele mai multe dintre ele se pensionează sau intenționează să se pensioneze în următorul deceniu. Această problemă a fost doar exacerbată de pandemie.
Generațiile mai tinere nu sunt pregătite să preia ștafeta – În timp ce milenialii reprezintă cel mai mare grup de populație, mulți dintre ei încă nu au experiența managerială sau competențele necesare pentru a ocupa locurile vacante lăsate de omologii lor mai în vârstă. În plus, atât elevii și educatorii, cât și angajatorii și studenții au considerat că tinerii de astăzi sunt insuficient pregătiți pentru forța de muncă. Pe măsură ce tot mai mulți mileniali trec la funcții de conducere și la roluri la cerere, mulți dintre ei prosperă și mulți se confruntă cu o curbă de învățare abruptă. Angajatorii trebuie să concureze pentru cei care sunt pregătiți să conducă.
Nevoi și așteptări în schimbare – Tehnologiile celei de-a patra revoluții industriale schimbă rapid și dramatic multe aspecte ale muncii așa cum o știam noi. De asemenea, le cere lucrătorilor să aibă talente și abilități noi, foarte specializate. În plus, așteptările lucrătorilor se schimbă și aceștia se așteaptă la salarii mai bune, mai multă flexibilitate, un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată, opțiuni de lucru la distanță și schimbări în modul în care companiile măsoară productivitatea. Iar aceste așteptări nu au făcut decât să crească pe parcursul pandemiei.
Ce pot face studenții și profesioniștii?
Fie că sunteți un student care nu a intrat încă pe piața talentelor sau un profesionist care dorește să își schimbe calea profesională, trebuie să vă dezvoltați abilitățile tehnice și transversale potrivite.
Cele mai solicitate competențe tehnice includ:
- Operațiuni și logistică
- Fabricarea și producția
- Front Office și relații cu clienții
- Administrație și asistență de birou
- Vânzări și marketing
Cele mai solicitate competențe transversale includ:
- Reziliența, toleranța la stres și adaptabilitatea
- Gândire critică și analiză
- Raționamentul și rezolvarea problemelor
- Colaborarea și munca în echipă
- creativitate și originalitate
Acestea sunt cele mai solicitate competențe în 2021 și cultivarea lor vă va ajuta să obțineți și să vă mențineți un loc de muncă. Dar, pe măsură ce lumea noastră continuă să crească și să evolueze într-un ritm rapid, cel mai important este să fiți un cursant pe tot parcursul vieții.
Obișnuia să fie că, odată terminată școala, oamenii se îndreptau spre cariera lor și asta era tot. Cu toate acestea, acest mod de gândire nu echivalează cu succesul de astăzi sau din viitor. Învățarea continuă este un pilon al unei educații și oferim multe opțiuni de formare continuă pentru studenți și directori – cursuri online, cursuri în persoană, webinarii și certificări.
Ce pot face organizațiile?
Să evolueze. Organizațiile care doresc să reușească și să elimine deficitul de talente trebuie să evolueze odată cu vremurile. Generațiile mai tinere nu numai că așteaptă mai mult de la angajatorii lor, dar sunt și dispuse să își ducă talentele în altă parte dacă aceste așteptări nu sunt îndeplinite.
Iată câteva lucruri pe care organizațiile le pot face pentru a rezolva problema lipsei de talente:
Recalificarea și perfecționarea angajaților – Este mult mai ușor și mai ieftin să recalifici sau să perfecționezi angajații existenți decât să angajezi noi talente pentru a acoperi un deficit de competențe.
Câteva lucruri pe care le puteți face pentru a încuraja această creștere sunt identificarea și dezvoltarea competențelor necesare pentru modelul dvs. de afaceri, lansarea de programe de formare, utilizarea mentoratului între colegi și încurajarea învățării continue în cultura companiei dvs.
Oferiți angajaților dumneavoastră ceea ce își doresc – Ce își doresc ei? Flexibilitate, salarii mai mari, muncă la distanță! Când își doresc acest lucru? Dorințele și așteptările lucrătorilor se schimbă, așa că faceți tot ce puteți pentru a răspunde acestor nevoi. Este bine pentru ei și este bine pentru companie. Multe studii arată că angajații sunt mai productivi și mai implicați atunci când sunt fericiți, așa că atrageți și păstrați-i pe cei mai buni găsind modalități de a le oferi angajaților unele lucruri care sunt importante pentru ei.
Reimaginați modul în care măsurați productivitatea – Angajații doresc ca productivitatea lor să fie măsurată prin calitatea muncii lor, nu prin cantitate. Ori de câte ori este posibil, oferiți-le lucrătorilor dumneavoastră calificați spațiul, încrederea și flexibilitatea de care au nevoie pentru a oferi o muncă de cea mai bună calitate.
Schimbați-vă strategiile de recrutare și angajare – Strategiile de achiziție a talentelor care au funcționat în trecut s-ar putea să nu vă mai fie de folos astăzi. Refaceți-vă anunțurile de angajare, angajați pentru abilități transferabile, lucrați cu o agenție de recrutare bazată pe date sau creați un program de recomandare a angajaților. Toate aceste lucruri ar putea să vă ajute șansele de a ocupa acele posturi vacante pe termen lung.
Confruntarea cu o lipsă de talente poate fi îngrijorătoare, dar acestea sunt câteva lucruri pe care atât companiile, cât și lucrătorii le pot face pentru a naviga prin perturbări și vremuri dificile.