Printre pasionații de alimente sănătoase, una dintre cele mai recente tendințe este uleiul presat la rece. În concordanță cu mentalitatea ” înapoi la elementele de bază” care conduce o mulțime de consum sănătos în aceste zile. Presat la rece amintește de întoarcerea la vremurile în care vitele au folosit pentru a roti roți masive de piatră folosite pentru a măcina semințe, nuci și fructe. Ideea este simplă: prin generarea mai puțină căldură în cadrul modului de presare, uleiul își păstrează mai mult din aroma sa naturală, menținând în același timp vitaminele și antioxidanții importanți.
Randamentul uleiului în comparație cu costul extracției
După cum îi spune și numele, presarea la rece reprezintă extragerea intenționată a uleiului fără căldură. Dar, indiferent de modul în care o faceți, ar putea fi vorba de căldură. Frecarea implicată în zdrobirea seminelor pentru a scoate uleiul va genera căldură.
Deci, presarea la rece este în mod cinstit aproximativ minimizarea căldurii și menținerea produsului cât mai rece posibil pentru a oferi un ulei mai sănătos și mai aromat.
Se aplică un produs de înaltă oprire, incredibil de valoros. Iar fabricile de ulei pot conta pe faptul că renunțarea la tehnica de gătire va economisi bani și energie folosind renunțarea la prăjitoare sau la echipamentele de gătit. Mai puțină energie folosită poate echivala cu o mare reducere a costurilor.
Cu toate acestea, dacă vă gândiți la un proces de presare la rece, trebuie să înțelegeți că, prin utilizarea renunțării la etapele de gătire. Membranele semințelor și structura exterioară care încapsulează uleiul nu se vor mai descompune la fel de eficient.
Fără a descompune țesătura exterioară a semințelor, devine mult mai dificilă extragerea uleiului din semințe.
Zdrobirea semințelor
În mod similar, scăderea temperaturilor de procesare echivalează cu o mai bună vâscozitate a uleiului, inclusiv cu dificultățile de extracție.
Cu toții recunoaștem că intenția principală a prelucrării semințelor oleaginoase este de a extrage cât mai mult ulei din semințe, consumând în același timp cât mai puțină energie.
În cazul prelucrării la modă a semințelor oleaginoase, în care căldura pusă în aplicare pentru a rupe structurile purtătoare de ulei, vindecarea uleiului poate fi de până la 95%.
Dar uleiurile presate la rece sunt cel mai eficient exprimate la 80 la sută până la 85 la sută performanță la mare.
În cazul presării la rece, 10-15 procente rămân prinse în semințe, având în vedere că membranele celulare nu au fost acum deteriorate corespunzător. Constatăm că acest lucru îi determină pe generatorii de ulei presat la rece să își treacă semințele de două ori.
O dublă trecere poate capta majoritatea ultimului ulei, dar este enorm de ineficientă, deoarece necesită o cantitate dublă de timp și energie.
În plus, o mulțime de sedimente solide suplimentare ajung în cele din urmă în interiorul uleiului extras și trebuie filtrate.
Și cu vâscozitatea sa mai bună, uleiul presat la rece este mai greu de sistemat, mai ales cu această atenție mai bună a contaminanților stabili.
Picturile mai mari pentru a beneficia de această comoară uleiul presat la rece face dificil de evaluat dacă presarea la rece este o urmărire care merită.
Există o piață suficientă dispusă să plătească o clasă superioară pentru uleiurile presate la rece pentru a justifica aceste taxe mai mari și randamente mai mici?
Chiar dacă producătorii pot, în plus, să facă cumpărături în numerar în etapele inițiale ale tehnicii prin neaplicarea căldurii. Etapele suplimentare necesare pentru a filtra impuritățile, plus randamentul mai mic al uleiului utilizabil în funcție de semințe, fac din presarea la rece o alternativă cu preț ridicat.
Presarea la rece
În zilele noastre, există producători de prese care fac reclamă la echipamente construite în mod explicit pentru presarea la rece. considerăm că acest lucru este înșelător, datorită faptului că, pe termen lung, o presă cu șurub este o presă cu șurub.
Presarea la rece reprezintă o schimbare în interiorul metodei de fabricare a uleiurilor, acum nu o schimbare de utilaj. Același tip de presă folosită în prezent în metodele cu căldură mai mare poate fi folosită și pentru presarea la rece, doar că într-un mod diferit.
Este viabilă răcirea interiorului arborelui unei prese cu șurub cu apă de răcire de manieră pentru a scoate o cantitate masivă de căldură.
De asemenea, uleiul extras din rezervorul de filtrare poate fi transportat către un schimbător de căldură pentru a fi răcit înainte de a fi recirculat în presă.
Procesul de presare la rece
Întrebarea, desigur, este cum să produci un ulei presat la rece în cantități suficiente și la un preț suficient de bun pentru a face ca acest lucru să merite.
Este foarte posibil să cheltuiți bani mai mulți pe o presă cu șurub care să ajute la presarea la rece fără dublă trecere și să capturați 85-90% din ulei într-o singură săritură.
Același vechi distribuitor de ulei face ca procesul de presare la rece să fie foarte ecologic, folosind creșterea randamentelor la aproape maxim, fără a avea nevoie de cheltuielile generale de valoare de dimensiuni normale pentru a rula din nou un întreg sistem.
Este ideal pentru capacități de 10-30 de tone pe zi păstrând cu ziua pe semințe greu de prelucrat. Dispunerea precisă de presare dublă permite obținerea celor mai mici niveluri posibile de ulei rezidual la o singură trecere.
Tendințele alimentare fiind ceea ce sunt, este greu de spus dacă uleiurile presate la rece sunt aici pentru a rămâne sau vor dispărea odată ce știința va decide cu privire la beneficiile lor reale pentru sănătate.
Cu toate acestea, între timp, întreprinderea de produse alimentare sănătoase este în mod discret zbuciumată în legătură cu presarea la rece, care generează interes în rândul publicului cumpărător.