Soia nu este o cultură pretențioasă; crește bine cu o cantitate potrivită de soare, căldură și sol umed. Cu toate acestea, în stadiile timpurii de creștere a soiei, aceasta este vulnerabilă la îngheț, înecare, boli și dăunători. Prin urmare, producătorii agricoli trebuie să selecteze cu atenție fereastra optimă de plantare și să își supravegheze atent culturile în timpul procesului de creștere a soiei. Din fericire, tehnologiile moderne de cultivare a soiei permit monitorizarea de la distanță, aproape în timp real, a culturii. Odată ce plantele ajung la maturitate, recoltarea lor la momentul potrivit va garanta că toate eforturile agricultorului au meritat.
Condiții de mediu necesare pentru cultivarea soiei
În condiții de sol și climă potrivite, soia este o cultură simplu de cultivat. Deși nu necesită prea multe îngrijiri deosebite în timpul creșterii, există factori de mediu care trebuie analizați înainte de a planta.
Condiții climatice
Atâta timp cât există suficientă apă, lumină solară și un sezon de creștere cald pentru soia, puteți cultiva această cultură practic oriunde. Aceasta are nevoie de între 510 și 660 mm de apă pe sezon de creștere a soiei, în funcție în special de data plantării și de condițiile meteorologice. De-a lungul etapelor de reproducere a plantelor, de la jumătatea până la ultimele etape de reproducere, stresul hidric este cel mai dăunător pentru cultura în creștere.
Temperatura optimă pentru creșterea soiei variază între 22 și 35°C. Mai jos de această temperatură, iar șansele culturii de a ajunge la maturitate sunt îngreunate de o întârziere a dezvoltării. Deși soia este mai rezistentă decât alte culturi, ea poate fi totuși afectată de îngheț. Datorită eforturilor recente de ameliorare, sunt disponibile noi soiuri cu maturare timpurie, ceea ce face posibilă recoltarea înainte de apariția înghețurilor de iarnă în climatele mai reci.
Solul și nutrienții
Cultivarea soiei cu randament ridicat se face cel mai bine pe soluri argiloase, bine drenate, bogate în materie organică, cu un pH de 6,0-7,5. Acest tip de sol ar trebui să fie favorizat în detrimentul altora din mai multe motive. Pentru început, semințelor le este greu să încolțească în solurile saline sau sodice. Solurile foarte acide (cu un pH sub 4,5) nu sunt potrivite pentru cultivarea leguminoaselor din cauza potențialului de toxicitate a aluminiului și manganului. În cele din urmă, solurile cu un pH mai mare de 8 sunt adesea lipsite de micronutrienții necesari pentru cultivarea soiei, în special zinc și fier.
Rădăcinile puțin adânci fac ca aceste plante să nu poată rezista la condiții de creștere uscată. Așadar, soia nu crește bine pe solurile cu o slabă retenție a apei, cum ar fi nisipul, pietrișul sau solurile puțin adânci. Înecarea cu apă ar putea fi, de asemenea, de vină pentru deteriorarea culturilor. Prin urmare, este necesar să se cultive soia numai în câmpuri cu sol bine drenat, care poate reține totuși o umiditate adecvată pentru ca plantele să se dezvolte.
Cum se plantează boabele de soia
Există mai multe etape și procese implicate în plantarea soiei. Mai jos, vom detalia cele mai importante aspecte ale fiecăruia, astfel încât să puteți crește randamentul și rentabilitatea economică.
Operațiuni premergătoare plantării
De obicei, se recomandă tratarea semințelor cu pesticide și fungicide. Înainte de plantare, asigurați-vă că semințele nu conțin niciuna dintre aceste substanțe chimice. Este demn de remarcat faptul că metoda de lucrare a solului nu are nicio influență asupra recoltei. Plantarea soiei prin semănat direct este o alternativă eficientă și rentabilă la metodele convenționale de cultivare a solului.
Cel mai bun moment pentru a planta soia
Ar trebui să fie plantate la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, când temperatura solului crește până la 15°C, în regiunile fără îngheț. Aceeași temperatură a solului pentru plantarea soiei la două-trei săptămâni de la data ultimului îngheț este ideală în zonele cu climă mai rece. Întârzierea datei de plantare a soiei ar putea duce la plante mai scurte și la o formare mai redusă a păstăilor, ambele factori care îngreunează recoltarea. Soia plantată mai târziu are un risc mai mare de a fi deteriorată de înghețul de toamnă, ceea ce reduce și mai mult producția recoltei.
Câte boabe de soia să plantați pe hectar?
Densitatea optimă pe acru este de aproximativ 100.000 de plante, astfel încât ar trebui să semănați aproximativ 140.000 de semințe pe acru (deoarece utilizarea unei semănători duce la o rată medie de supraviețuire a semințelor de 75%).
Metode și abordări de plantare
Până la mijlocul secolului XX, fermierii comerciali foloseau frecvent plantarea semințelor la grămadă. Cu toate acestea, semănătorile și semănătorile cu o capacitate mai mare și o tehnologie îmbunătățită au înlocuit de atunci această tehnică. Semănatul direct în sol este cea mai eficientă metodă de plantare a culturii. Distanța dintre plantele de soia de cel mult 15 cm (6 inci) permite plantelor să dezvolte în cele din urmă un coronament care acționează ca o barieră naturală împotriva dăunătorilor.
La ce adâncime trebuie să fie plantată soia? Un interval de 2 până la 4 cm ar fi adâncimea ideală de plantare a soiei. Atunci când semințele sunt plantate prea adânc, este posibil ca acestea să nu germineze și să devină sensibile la bolile transmise prin sol. După ce ați semănat semințele, acoperiți-le ușor cu pământ și umeziți-le bine cu apă caldă.
Cât timp este nevoie pentru a cultiva soia?
Soiul are nevoie de 100 până la 130 de zile sau mai mult pentru a-și completa ciclul complet de creștere. Deoarece lungimea zilei influențează dezvoltarea plantelor, zilele mai lungi pot întârzia înflorirea în cazul tipurilor cu zile scurte și le pot face să crească în înălțime și în numărul de noduri. Între timp, zilele mai scurte accelerează înflorirea, chiar mai mult în cazul tipurilor cu maturare târzie.
Există mai multe condiții de mediu care influențează timpul de creștere a soiei. Insectele, bolile culturilor, lipsa de lumină solară și perioadele de secetă din timpul etapei de umplere a boabelor pot afecta sănătatea plantelor și, prin urmare, timpul necesar pentru ca acestea să ajungă la maturitate.
Bolile și dăunătorii din soia și modalitățile de combatere a acestora
Dăunătorii și bolile reprezintă în continuare o amenințare la adresa randamentelor și a profiturilor agricole, chiar dacă soia este mai rezistentă decât alte culturi de leguminoase. Unele dintre aspectele care afectează prevalența insectelor și a agenților patogeni în cultivarea soiei includ selecția hibrizilor, clima, incidentele de boală din trecut, culturile de rotație și strategiile agricole.
Detectarea și gestionarea udării excesive
Fermierii udă frecvent semințele în exces, ceea ce le împiedică să germineze. Cu toate acestea, udarea excesivă rămâne o problemă chiar dacă germinarea este un succes. Soiul în creștere care a fost udat în exces dezvoltă frunze mari și flexibile și este mai predispus la boli și la depuneri. Udarea excesivă poate provoca, de asemenea, căderea florilor și a păstăilor de pe planta în creștere. Drenajul rapid și îndepărtarea reziduurilor de cultură pot salva totuși astfel de plante.
Identificarea infestării cu buruieni
Soia în creștere are un avantaj față de multe plante invazive datorită capacității baldachinelor lor de a acoperi complet solul. Cu toate acestea, este necesară o gestionare diligentă a buruienilor în prealabil. Răsadurile sunt cel mai susceptibile la daune cauzate de buruieni între 4 și 7 săptămâni de la plantare.
Gestionarea infestărilor de dăunători și boli
Cele mai bune programe de combatere a bolilor și dăunătorilor se bazează pe o bază solidă de cercetare, pe o identificare precisă a dăunătorilor și pe o evaluare economică a pagubelor produse culturii. Cercetarea regulată a câmpurilor de soia este esențială, dar este deosebit de importantă în cele două săptămâni care urmează după răsărire și din stadiile de creștere a soiei din perioada de înflorire completă până la faza de semănat complet.
Când și cum se recoltează planta de soia
Boabele de soia trebuie recoltate la momentul potrivit; culegerea lor prea devreme poate aduce boabe imature, în timp ce culegerea lor prea târziu, când păstăile s-au uscat prea mult, poate duce la pierderi prin sfărâmare. Există trei criterii principale care vor determina momentul în care se va începe recoltarea:
- Maturitatea culturii. Țineți cont de modul în care variază maturitatea culturii pe terenul dumneavoastră.
- Nivelul de umiditate din semințe. Atunci când boabele se maturizează complet, ele rețin 45-55% umiditate și trebuie uscate până la 13%-14% înainte de a fi culese.
- Prezența buruienilor. Pentru a minimiza riscul de reziduuri nedorite la recoltare, se recomandă utilizarea erbicidelor înainte de recoltare atunci când conținutul de apă al fasolei este sub 30% în zona cea mai puțin matură a câmpului.
Soia se recoltează de obicei cu combine. O combină de recoltat taie plantele, extrage boabele din păstăi și apoi le pune într-un rezervor de păstrare. În cele din urmă, după ce rezervorul de depozitare al combinei este umplut, operatorul transferă boabele într-o căruță specială pentru cereale sau într-un camion.
Deoarece nu toate boabele de soia care cresc pe un câmp/câmpuri pot fi pregătite pentru recoltare în același timp, acest proces poate dura destul de mult timp.
Cultivarea soiei, după cum puteți vedea, necesită relativ puține inputuri. Ceea ce se așteaptă în primul rând de la dumneavoastră este să programați corect operațiunile agricole, să acordați ceva mai multă atenție în primele faze de creștere și dezvoltare a soiei și să monitorizați periodic starea culturii în creștere. Cu puțin efort și cu respectarea acestor linii directoare privind plantarea, întreținerea și recoltarea, puteți obține culturi robuste și sănătoase.