Lumea afacerilor oferă multe căi spre succes. Dacă ești o persoană cu multă experiență și simț al afacerilor, ai putea să iei în considerare un loc de muncă ca și consultant, fie că vrei să îți schimbi cariera sau să începi o activitate secundară. Consultanța în management este o industrie în creștere care oferă o muncă dinamică și interesantă, cu un potențial ridicat de câștig. Este o cale de carieră ocupată și plină de satisfacții și este o alegere bună dacă vă place să lucrați cu diverse grupuri de oameni și locuri de muncă pentru a rezolva probleme de afaceri.
Să aruncăm o privire asupra a ceea ce este consultanța în management și cum să începem o carieră în acest domeniu.
Ce este consultanța în management?
Ca parte a industriei de consultanță, consultanții în management ajută companiile să își îmbunătățească operațiunile. Ei lucrează cu managerii și conducerea – inclusiv cu directorii executivi – pentru a analiza performanța echipei și a recomanda măsuri de îmbunătățire.
Consultanții în management pot lucra într-una dintre aceste trei categorii comune:
Consultanță strategică. Acești consultanți aprofundează operațiunile de nivel superior ale organizației, ocupându-se de subiecte precum planificarea strategică corporativă, fuziuni și achiziții și dezvoltare organizațională.
Consultanță operațională. Consultanții din acest domeniu se ocupă de probleme cotidiene, cum ar fi vânzările, lanțul de aprovizionare și externalizarea.
Consultanță în domeniul resurselor umane. Consultanții în resurse umane iau în considerare factorii umani care influențează operațiunile unei întreprinderi, cum ar fi strategia capitalului uman, strategia de personal și managementul performanței.
Consultanții pot lucra în producție și resurse naturale (25% din activitatea totală), finanțe (23%), sectorul public (19%), telecomunicații (11%) și comerț (9%).
Multe domenii au nevoie de consultanță atunci când vine vorba de deciziile lor economice și operaționale, așa că există o mulțime de opțiuni de angajare.
Ce face un consultant în management?
Consultanții în management ajută companiile și organizațiile să dezvolte soluții la problemele lor. Ei lucrează cu managerii și liderii pentru a identifica problemele, a stabili obiective și a crea calea pe care o afacere trebuie să o urmeze pentru a atinge aceste obiective.
Majoritatea consultanților în management au aceste responsabilități principale atunci când lucrează cu o afacere:
Definirea problemei. Sarcina unui consultant este de a înțelege nevoile unui client, iar acest lucru începe cu evaluarea locului pe care îl ocupă pe piață. Ceea ce un client vede ca fiind principala provocare pe care dorește să o depășească ar putea fi un simptom al unei probleme și mai mari. Consultanții în management identifică aceste probleme prin faptul că privesc imaginea de ansamblu.
Culegând și analizând date. Pentru a oferi soluții precise și acționabile, consultanții trebuie să înțeleagă tot ce este de știut despre problemă. Aceasta înseamnă să cerceteze problema și să organizeze grupuri de discuții și interviuri cu toate părțile interesate – inclusiv cu clienții companiei – pentru a descoperi punctele de durere.
De asemenea, aceștia analizează înregistrările pentru a aduna cât mai multe date posibile. Apoi, consultanții analizează constatările lor pentru a descoperi tendințe și a identifica punctele slabe.
Elaborarea unui plan de implementare. Consultanții în management folosesc datele și perspectivele pentru a găsi cel mai bun plan de acțiune pentru a atinge obiectivele unei afaceri. Adesea, aceștia propun mai multe soluții, astfel încât clientul să poată alege care ar putea funcționa cel mai bine pentru el și pentru resursele sale.
Apoi, în cadrul unei întâlniri sau al unei prezentări, aceștia arată unei întreprinderi sau organizații ce ar trebui să facă și cum să ajungă acolo.
Gestionarea relațiilor cu clienții. Gestionarea clienților este o parte importantă a consultanței în management. Consultanții sunt în contact permanent cu omologii lor corporativi, ținându-i la curent cu constatările lor și cu potențialele soluții.
Consultanța în management constă în a pune întrebările potrivite și a găsi răspunsurile la acestea. Iată câteva probleme pe care le-ar putea avea o afacere și întrebări pe care un consultant le-ar putea pune pentru a începe o conversație și a lucra la o soluție:
Creșterea anuală a unei companii de comerț electronic încetinește, iar directorii se simt împietriți. Ar trebui să se extindă pe o piață străină? Dacă da, ar trebui să achiziționeze o afacere autohtonă sau să crească organic?
O companie de tehnologie își dă seama că se confruntă cu mai mulți concurenți. Cum va arăta peisajul concurențial în următorii cinci ani? Cum poate compania să se diferențieze și să își mențină individualitatea?
Un producător care utilizează de obicei nichel ia în considerare schimbarea materialelor. Care este oferta și cererea de nichel preconizate în următorii cinci ani? Există alternative cu perspective mai bune?
Un serviciu bancar se confruntă cu noi reglementări. Cum vor influența schimbările specifice de reglementare piața serviciilor bancare și cum poate organizația să minimizeze aceste consecințe?
Cele mai multe dintre aceste întrebări implică probleme de afaceri complexe, iar multe dintre ele sunt specifice industriei. De aceea, este important ca consultanții în management să înțeleagă implicațiile micro și macroeconomice atât ale problemei, cât și ale soluției.
Pro și contra consultanței în management
Consultanța în management este o meserie solicitantă, dar este, de asemenea, plină de satisfacții să ajuți companiile și echipele să își atingă obiectivele. Luați în considerare aceste argumente pro și contra înainte de a vă angaja pe această cale de carieră:
Pro:
Oportunități de învățare. Echipele de consultanță abordează proiecte diverse, de la resurse umane și managementul schimbării la consultanță IT și nu numai. Ele pot colabora cu unii dintre cei mai buni și mai străluciți din mai multe industrii și pot învăța de la ei.
Sarcini și spații de lucru variate. De-a lungul carierei unui consultant în management, acesta va lucra cu multe tipuri diferite de organizații – de la mici startup-uri la unele dintre cele mai mari corporații multinaționale din lume.
Călătorii. Din cauza naturii postului, mulți consultanți în management pot lucra de oriunde din lume și călătoresc adesea pentru a se întâlni cu liderii de afaceri. Ei întâlnesc în mod constant oameni noi în medii noi.
Prestigiu și oportunități. Consultanții în management au acces la multe oportunități noi datorită experienței lor de muncă diverse și rețelei de contacte. Adesea, firmele importante îi curtează pe absolvenții de consultanță în management pentru a ocupa roluri la nivel executiv. Aceste noi poziții sunt adesea profitabile, cu multe șanse de avansare.
Contra:
Rotația rapidă a clienților. Consultanții în management lucrează adesea cu un client timp de luni de zile, dar rareori văd rezultatele tangibile ale eforturilor lor, pentru că vor trece la următorul foarte repede.
Mediu stresant. Munca unui consultant în management este sub presiune – reputația unei firme de consultanță și, uneori, milioane de dolari din resursele clienților sunt în joc. Așteptările sunt, în general, foarte mari, ceea ce poate duce la ore lungi și mult stres. Acesta este motivul pentru care 35% dintre consultanții în management își părăsesc postul după numai 1-2 ani.
Echilibru slab între viața profesională și cea privată. Între călătorii, nopți târzii și termene limită strânse, consultanța în management nu lasă prea mult timp pentru chestiuni personale sau pentru viața de familie. Dezvoltarea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea privată poate fi complicată și este greu să găsești un echilibru între familie și muncă.
Deși există o mulțime de oportunități de angajare și de creștere în domeniul consultanței în management, nu este pentru toată lumea. Implică muncă grea, ore lungi și presiune mare.
Dar dacă ești realist în ceea ce privește așteptările, te pregătești pentru volumul de muncă și te străduiești să ai grijă de tine la locul de muncă, poți reuși.
Cum să devii consultant în management
Oamenii pot începe să lucreze în domeniul consultanței în management la începutul carierei lor, dar este obișnuit să devii consultant după ce ai acumulat mai mulți ani de experiență profesională. Calea nu este la fel de simplă ca în cazul altor locuri de muncă – dar acesta nu este un lucru rău.
Chiar și cu o pregătire care pare să nu aibă nicio legătură sau cu o experiență de lucru diversă în mai multe industrii, puteți deveni consultant în management. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faceți pentru a începe să lucrați în această poziție.
Obțineți o diplomă
Consultanții în management au nevoie de cel puțin o diplomă de licență. Obținerea unei diplome în afaceri sau economie pentru a înțelege mai bine tendințele globale este ideală. Consultanța în management este o carieră multidisciplinară, ceea ce înseamnă că puteți începe să lucrați cu o altă specializare.
Dar, datorită naturii activității, o pregătire în domeniul afacerilor sau analitică este mai avantajoasă atunci când vine timpul să găsiți un stagiu sau un loc de muncă.
Unele firme pot privi cu ochi buni candidații care au un masterat în administrarea afacerilor, dar nu este necesar să aveți o diplomă de master. Ei vor doar să se asigure că aveți simțul afacerilor și abilitățile organizatorice necesare pentru a reuși. În unele cazuri, experiența profesională este mai importantă.
Construiți experiență în afaceri
Înainte de a intra în domeniul consultanței, începeți un loc de muncă la nivel de intrare în afaceri sau într-un domeniu conex pentru a acumula experiență. S-ar putea să nu fie la fel de atrăgător ca și consultanța în management, dar nu poți face consultanță dacă nu înțelegi lumea afacerilor – mai ales dacă diploma ta nu este legată de afaceri.
Ai putea deveni analist de afaceri, contabil sau asistent administrativ pentru a începe să acumulezi experiență. Planificarea carierei nu este o soluție universală și, atâta timp cât învățați despre afaceri și operațiuni de management, sunteți pe drumul cel bun.
Gestionarea unei companii sau organizații este o întreprindere în continuă evoluție. Acesta este motivul pentru care consultanții în management vor fi mereu la mare căutare. Organizațiile au nevoie de oameni care să vină și să arunce o privire imparțială asupra operațiunilor și să înceapă să planifice viitorul managementului.
Dacă siguranța locului de muncă, salariile medii ridicate și posturile provocatoare vă atrag, consultanța în management ar putea fi o alegere bună. Începeți să vă perfecționați abilitățile de afaceri, abilitățile analitice și abilitățile de gestionare a planurilor strategice și pregătiți-vă să vă croiți un nou drum.