Unele decizii sunt mai importante decât altele. Alegerea a ceea ce să porți sau a modului în care să îți faci ovulele sunt destul de puțin riscante. Dar, pe măsură ce avansați în carieră și intrați în poziții de conducere, aceste decizii pot avea consecințe de anvergură, așa că dezvoltarea unor bune abilități de luare a deciziilor este crucială. Abilitățile de luare a deciziilor sunt esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională. Ele vă împiedică să faceți judecăți pripite și, în același timp, previn paralizia analizei. Evaluarea obstacolelor cu capul limpede și cu un cadru coerent va îmbunătăți rezultatele alegerilor dumneavoastră și va crea încredere între dumneavoastră și membrii echipei dumneavoastră.
Ce sunt abilitățile de luare a deciziilor?
Ca toate seturile de competențe, luarea deciziilor este o colecție de obiceiuri și procese de gândire pe care le exersați și le perfecționați în timp.
Uneori, cel mai mare obstacol în luarea eficientă a deciziilor este recunoașterea faptului că aveți o decizie de luat. Oamenii presupun adesea că o problemă va dispărea de la sine sau că o decizie importantă este responsabilitatea altcuiva.
Dacă sunteți un lider la locul de muncă sau sperați să deveniți unul, este esențial să recunoașteți greutatea alegerilor pe care le faceți și să exersați tipurile adecvate de abilități de luare a deciziilor. O acțiune decisivă stabilește obiective clare pentru echipa dvs., cultivă o forță de muncă responsabilă și crește productivitatea și satisfacția lucrătorilor – astfel încât echipa dvs. este pregătită pentru succes.
Decizii comune pe care liderii trebuie să le ia la locul de muncă
Liderii gestionează nenumărate decizii care au efecte în lanț la locul de muncă. Chiar și alegerile aparent fără legătură între ele, legate de finanțe, logistică și moralul angajaților, pot avea un impact pe scară largă unele asupra altora. De aceea, luarea atentă a deciziilor este crucială pentru a dezvolta abilități de management eficiente.
Tipuri de competențe decizionale
Diferite abilități și obiceiuri dobândite conduc procesul de luare a deciziilor, acoperind o gamă largă de practici logice, emoționale și bazate pe cunoștințe. Perfecționarea acestor abilități vă va îmbunătăți procesul general de luare a deciziilor, iar evidențierea lor în CV sau la locul de muncă este o modalitate excelentă de a dovedi că aveți potențial de management.
Iată care sunt principalele tipuri de competențe de care aveți nevoie pentru a fi un lider decisiv.
Abilități de rezolvare a problemelor
Aceasta include raționamentul logic, gândirea critică și cultura științifică – toate acestea reprezintă abilitatea ta de a absorbi și de a aplica date la sarcina în cauză. Exersarea acestor abilități vă ajută să evitați prejudecata de ancorare: atunci când faceți judecăți pripite pe baza primei informații pe care o primiți.
Pe lângă faptul că ajută la luarea deciziilor în cunoștință de cauză, abilitățile de rezolvare a problemelor sunt atractive pentru potențialii angajatori. Un sondaj a arătat că 87% dintre angajatori solicită abilități de rezolvare a problemelor atunci când evaluează noile angajări de la școlile de afaceri.
Dacă nu sunteți sigur cum să perfecționați acest set de abilități, începeți prin a vă documenta. Adesea, primul pas pentru rezolvarea unei probleme este colectarea informațiilor și a contextului necesar. Doar atunci puteți interpreta datele și puteți face conexiuni între experiențele anterioare și situația actuală pentru a înțelege unde și cum vă puteți îmbunătăți.
Abilități de gestionare a timpului
Gestionarea timpului și luarea deciziilor merg mână în mână. Stresul unor decizii urgente și sub presiune poate incita la o viziune în tunel și la o gândire binară, iar alegerile proaste care rezultă duc adesea la scenarii și mai stresante.
Pe de altă parte, programarea și bugetarea timpului necesită luarea multor decizii atente, cum ar fi modul în care să vă stabiliți prioritățile sarcinilor. Dar făcând acest lucru vă veți îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor în viitor.
Abilități de creativitate
Dacă o decizie vă blochează, s-ar putea să aveți nevoie să gândiți în afara cutiei. Creativitatea vă ajută să ideați soluții posibile dincolo de ceea ce este cel mai evident. După ce ați făcut un brainstorming, strategiile de rezolvare a problemelor vă pot ajuta să identificați cele mai rezonabile opțiuni.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți creativitatea, o gestionare eficientă a timpului ar putea fi utilă și în acest caz. Studiile arată că emoțiile calme, de intensitate scăzută, ajută la o gândire mai largă, în timp ce emoțiile pasionale, de intensitate ridicată, încurajează o atenție mai restrânsă. Echilibrarea celor două este vitală pentru un proces decizional eficient.
Abilități de inteligență emoțională
Deoarece emoțiile vă afectează semnificativ gândirea, le-ați putea considera un obstacol în calea unei bune luări de decizii. Dar există dovezi semnificative care arată că emoțiile nu sunt doar utile pentru luarea deciziilor – sunt vitale. Emoțiile pot ajuta mintea să compacteze experiențele și liniile de raționament în “reacții instinctive” care permit alegeri în fracțiuni de secundă.
Cheia pentru a interpreta aceste emoții în idei acționabile se află în inteligența dvs. emoțională. În loc să vă reprimați sentimentele atunci când vă confruntați cu o alegere dificilă, este adesea mai benefic să le recunoașteți și să exersați abilitățile de reglare emoțională pentru a le folosi în avantajul dumneavoastră.
Abilități de colaborare
Nicio persoană nu are toate răspunsurile – aici intră în joc deciziile de grup. În calitate de lider, capacitatea dumneavoastră de a facilita comunicarea și de a stabili obiective comune influențează în mod direct eficacitatea procesului decizional al echipei dumneavoastră. Abilitățile de conducere, cum ar fi ascultarea activă și feedback-ul constructiv, încurajează echipa dvs. să își împărtășească ideile.
Delegarea autorității este un alt factor-cheie al colaborării. Delegarea vă ia o parte din volumul de muncă de pe farfurie, împiedicându-vă să dezvoltați o oboseală decizională care vă poate afecta alegerile. De asemenea, arată echipei dvs. că aveți încredere în ea, ceea ce duce la reducerea stresului, la creșterea motivației și la o mai mare satisfacție profesională.
Abilități de previziune și de planificare
Una este să știi unde te duci, alta este să știi cum să ajungi acolo. Planificarea și previziunea strategică vor asigura că tu și echipa ta vă executați deciziile fără probleme. Aceste abilități sunt deosebit de importante atunci când construiți o organizație orientată spre viitor.
Pentru a înțelege cum veți ajunge la succes, trebuie să planificați un traseu atent, cartografiind rezultatele potențiale și creând situații neprevăzute pe baza tendințelor actuale.
Paralizia decizională apare adesea atunci când aveți prea multe opțiuni și nu știți cum să prevedeți rezultatele acestora. Previziunea sprijină un model rațional de decizie care vă permite să vă restrângeți opțiunile pe baza a ceea ce este probabil să se întâmple.
Previziunea vă ajută, de asemenea, să luați decizii intenționate de ordin secundar – alegerile pe care le faceți cu privire la momentul, locul și modul în care să faceți o alegere. Cu o analiză atentă, deciziile de ordin secundar pot minimiza costul judecăților de ordinul întâi și pot reduce erorile.
A fi un lider înseamnă să cauți în mod constant modalități de îmbunătățire. Una dintre cele mai bune metode este evaluarea rezultatelor anterioare pentru a informa alegerile viitoare. Cu destule decizii la activ, veți deveni în curând un expert decisiv.
Dacă vă întrebați cum să luați decizii mai bune, exersați aceste abilități de luare a deciziilor și notați-vă progresul. Dacă luarea unei alegeri vă copleșește adesea, țineți evidența deciziilor pe care le luați cu ușurință. În acest fel, vă puteți sărbători succesele și vă puteți motiva să continuați să lucrați din greu.