Indiferent dacă ești nou în minunata practică cunoscută sub numele de agricultură sau dacă te ocupi de ea de mai bine de un deceniu, tot ai nevoie de ajutor când vine vorba de micile adăugări la ferma ta care ar putea cu adevărat să îți maximizeze producția ca întreg, iaz agricol este cu siguranță acolo sus. Nu numai că arată absolut superb, dar sunt, de asemenea, extrem de practice și pot face ca ferma ta să arate și să se simtă mai confortabilă decât oricând, ceea ce poate crește cu adevărat veniturile tale cu o sumă destul de semnificativă cu două iazuri agricole.
Dar cum construiești unul pentru tine și de ce ai face-o în primul rând?
Acestea sunt primele întrebări pe care le avem în minte în timp ce vorbim, dar dacă tot suntem aici, ce-ar fi să ne facem timp și să vă explicăm corect tot ceea ce înseamnă construirea unui iaz de fermă?
Iazuri de apă de fermă
La urma urmei, nu este la fel de simplu ca și cum ai săpa o groapă și ai lăsa-o să se umple, iar procesul în sine poate fi de fapt destul de greu de intrat în el încât poate fi nevoie să angajezi pe cineva cu experiență în inginerie pentru a o face cum trebuie.
Cum se construiește un iaz agricol
În prezent, puteți alege dintre mai multe surse de apă diferite pentru iazul dumneavoastră, deși dacă doriți ca iazul dumneavoastră să fie efectiv activ pe tot parcursul anului, va trebui cu siguranță să profitați de mai mult de una dintre ele.
Scurgerea de suprafață
Acest lucru implică faptul că iazul dumneavoastră se va umple cu apă de ploaie. Fiind o sursă naturală, vă va fi ușor să obțineți o autorizație pentru această opțiune, pur și simplu pentru că nu ajungeți de fapt să răniți niciunul dintre organismele acvatice din jur prin această metodă.
Va trebui să drenați în jur de 3 sau cam așa ceva hectare de teren pentru fiecare hectar-pământ de volum al iazului, ceea ce nu este atât de greu de obținut.
Singura problemă reală cu această opțiune provine din faptul că în unele locuri precipitațiile sunt foarte rare sau chiar imposibile, ceea ce înseamnă că va trebui să vă bazați exclusiv pe o altă sursă de apă pentru restul anului.
Apă subterană
Apele subterane sunt o altă sursă de apă ineficientă de care puteți profita atâta timp cât vă reduceți așteptările de la ea.
Ceea ce vrem să spunem prin aceasta este faptul că, deși este încă o alegere excelentă, nu ar trebui să fie alegerea dvs. principală, deoarece este cu adevărat disponibilă doar în zonele joase cu un nivel freatic ridicat și, în plus, locul se poate usca în cel mai scurt timp fără niciun motiv.
Izvoare
Iazurile cu izvoare sunt de fapt cea mai comună alegere pe care o veți vedea făcând-o. Și asta pentru un motiv întemeiat, deoarece apa care iese la suprafață din izvoare este foarte limpede, curată și, în plus, este întotdeauna rece ca gheața.
Acest lucru o face să fie sursa perfectă de apă pentru un iaz de fermă, dar, din păcate, exploatarea acestei surse poate afecta grav organismele acvatice din jur, ceea ce de multe ori înseamnă că va trebui să completați mai multe documente și să depășiți o mulțime de obstacole pentru a putea obține o autorizație pentru aceasta.
Surse de apă pentru iazurile agricole
Acesta poate fi de fapt cel mai dificil tip de sursă de apă pentru care se obține un permis și din motive foarte bune, având în vedere faptul că puteți ajunge cu ușurință să eradicați toată viața acvatică din zonă dacă nu sunteți suficient de calificat pentru a vă ocupa de acest proces.
Dacă reușiți totuși să obțineți permisul pentru aceasta, vă veți trezi cu o sursă de apă foarte bună de care puteți profita practic pe toată durata anului.
Puțuri
Aspectul bun al faptului de a avea o fântână ca sursă de apă este că este curată, ușor de manevrat și foarte ușor de care puteți profita pe toată durata anului. Partea negativă este însă faptul că, cel mai probabil, va trebui să investiți foarte mult în factura de electricitate care va veni cu ea.
Alternativ, puteți investi într-o pompă alimentată cu energie solară pentru aceasta și, deși acest lucru vă va dubla costurile pentru achiziția inițială, vă va economisi în același timp și o mulțime de bani.
Acum că știți care sunt sursele de apă în care puteți investi, ce-ar fi să discutăm despre toate celelalte aspecte legate de construirea unui iaz, inclusiv:
Cât de mare ar trebui să fie iazul dumneavoastră?
În timp ce, de obicei, vă recomandăm să vă faceți structurile cât mai mari posibil, mai ales că nu va trebui să faceți prea multe pentru a le întreține pe termen lung, să spunem că și construirea unui iaz mai mic și mai simplist poate fi la fel de satisfăcătoare, dacă nu chiar mai mult.
Ceea ce trebuie să rețineți aici este faptul că, cu cât iazul va fi mai mare, cu atât mai multe perturbări veți provoca în mediul înconjurător, care se pot adăuga rapid la rezultate devastatoare.
În plus, deși costurile nu se vor tripla chiar peste noapte, va fi mult mai greu să întreții un iaz de fermă de dimensiuni mari, mai ales dacă vrei să îl păstrezi în permanență în stare perfectă.
În cele din urmă, trebuie să țineți cont de abundența sursei de apă pe care o folosiți. În timp ce folosiți un puț puteți extrage o tonă de apă și toate cele, dar dacă vă concentrați pe precipitații, atunci va trebui să vă țineți în frâu în ceea ce privește cât de mare vă puteți extinde cu adevărat.
Cât de adânc ar trebui să fie iazul?
În ceea ce privește adâncimea iazului dvs. ar trebui să fie, sincer să fiu, depinde din nou de topografia dvs. și de scopul principal din spatele acestuia.
Dacă doriți doar să construiți un iaz pentru pești de vânat cu apă caldă, nu veți avea nevoie de o adâncime atât de mare, poate că vă veți mulțumi cu o adâncime de aproximativ doi metri și jumătate.
Dacă doriți să vă asigurați că iazul este bine oxigenat, puteți opta pentru o adâncime de 2,5 – 3,5 metri, deși acest lucru depinde din nou de topografia locului.
Ce pești ar trebui să păstrați în iazul dumneavoastră de fermă?
În ceea ce privește viața acvatică din iazul tău, ar trebui să investești mult în păstrăv, deoarece aceasta este de departe cea mai populară alegere de pe piață.
Aceștia pot coexista foarte bine și cu alte specii de apă caldă, inclusiv cu peștișorii albaștri, peștii pisică și peștii soarelui.
Totuși, orice ați face, nu vă faceți provizii de crapi dacă dețineți un iaz mai mic, deoarece aceștia se pot suprapopula cu ușurință și pot acapara iazul, în esență, împiedicându-i pe toți cei din el.
Deci, din nou, țineți cont de dimensiunea iazului dumneavoastră și căutați cum pot reacționa diferitele specii de pești unele față de altele, pentru a vă asigura că nu se întâmplă niciun “accident”.
Când ar trebui să începeți să vă fertilizați iazul?
Partea cea mai interesantă în legătură cu acest aspect este că, dacă iazul este foarte greu de văzut prin el și pare în general foarte tulbure, sunt șanse ca acesta să fie de fapt un habitat foarte sănătos pentru peștii dumneavoastră și pentru orice altă viață acvatică din interior.
Dar problema este că nimănui nu-i place să vadă un iaz de fermă murdar, ba chiar dimpotrivă. Am investit atât de mult în el încât trebuie să putem vedea prin apa limpede și ne-ar plăcea să observăm toți peștii pe care i-am pus acolo.
Așadar, soluția la această problemă este să începi să investești în îngrășăminte pentru apa ta. În cea mai mare parte, atâta timp cât puteți vedea mai adânc de 24 de centimetri prin apă, asta înseamnă că are nevoie de un pic de ajutor din partea dumneavoastră, așa că începeți neapărat să turnați acești nutrienți.
În plus, dacă nivelul pH-ului dvs. este prea scăzut, trebuie să adăugați niște var pentru a-l ridica. Puteți apela la un profesionist pentru a vă verifica nivelul pH-ului sau puteți încerca să vă descurcați singur, deși noi vă recomandăm întotdeauna să apelați la profesioniști dacă puteți face față prețului.
Ce plante ar trebui să pui în și în jurul iazului tău de fermă?
Dacă tot ceea ce aveți de oferit pentru iazul dumneavoastră este doar iazul în sine, atunci ați cam dezamăgit pe toată lumea încă de la început.
De aceea, trebuie să investești mult în prezentarea ta, astfel încât să poți întoarce cu adevărat capetele de fiecare dată când cineva se apropie de iazul tău.
Așadar, în ceea ce privește posibilele opțiuni de vegetație vegetală, atâta timp cât acestea pot supraviețui în apă și în jurul ei, ar trebui să fiți destul de bun pentru a merge.
De ce ar trebui să construiți un iaz?
În ceea ce privește utilizările generale, există o mulțime de motive pentru care ar trebui să investiți într-un iaz cât mai curând posibil, inclusiv, dar nu numai:
- Îmbunătățirea microclimatului – acest lucru implică faptul că poți folosi corpurile de apă pentru a capta și stoca energia solară și a o folosi în avantajul tău
- Conservarea vieții sălbatice – să spunem doar că noi, ca specie, am fost mult mai distructivi decât am fost de ajutor pentru restul formelor de viață de pe planeta noastră, motiv pentru care este întotdeauna minunat să investești în așa ceva doar pentru a putea da înapoi lumii ceea ce atât de mulți dintre noi au luat fără să știe în trecut
- Depozitare pentru distribuție – acesta este un lucru evident, dar puteți folosi cu ușurință apa din interior în cazul în care un incendiu izbucnește undeva în apropiere, sau o puteți folosi pentru ferma dvs. în caz de secetă
- În cele din urmă, avem toate celelalte motive la care te-ai gândit deja până acum, inclusiv să îți crești acolo peștii sau culturile din motive de consum, sau îți poți construi iazul doar pentru că îți place cum arată în ferma ta
Un iaz poate arăta frumos de la distanță, dar va trebui să vă murdăriți mâinile din când în când pentru a avea grijă de el. Așadar, deși vă recomandăm să vă orientați spre unul dacă puteți, rețineți că nu este totul numai distracție și jocuri, acei pești au nevoie de ajutorul dvs. pentru a supraviețui și asta nu este deloc de râs.