Cineva vine mereu târziu la serviciu, îți împrumută stiloul preferat și nu ți-l returnează sau este în mod regulat nepoliticos cu colegii de echipă. De cele mai multe ori, comportamentul unui coechipier dificil este enervant, dar tolerabil. Dar dacă acest comportament devine un obicei prost, el pătează relațiile de muncă ale persoanei respective și provoacă conflicte la locul de muncă. Când se întâmplă acest lucru, este timpul să învățați cum să vă descurcați cu un coleg dificil fără a sacrifica profesionalismul.
De ce este important să știți cum să vă descurcați cu colegii dificili?
65% dintre angajați vorbesc cu colegii de muncă în afara biroului. Iar beneficiile prieteniei la locul de muncă merg departe. A avea relații solide cu colegii de muncă îmbunătățește sănătatea mintală, stimulează stima de sine și ajută la prevenirea singurătății.
Dar nu poți deveni prieten cu toată lumea, mai ales la locul de muncă. 36% dintre lucrători declară că au de-a face cu conflicte deseori, foarte des sau tot timpul. Chiar dacă nu vă confruntați cu un coleg dificil în fiecare zi, există totuși o șansă mare să întâlniți din când în când unul care creează un mediu de lucru toxic.
Un coleg dificil are potențialul de a vă distrage atenția, de a vă provoca stres și de a declanșa un nou conflict la birou, indiferent dacă are o perioadă scurtă de timp în echipa dvs. sau dacă trebuie să îl vedeți în fiecare zi. Învățând cum să începeți să vă înțelegeți cu colegii toxici – sau cel puțin să colaborați eficient – vă poate ajuta să evitați probleme mai mari și să vă mențineți productivitatea.
Tipuri de colegi dificili
V-ați procesat sentimentele, v-ați ajustat comportamentul și tot v-ați trezit cu un coleg toxic. Următorul pas este să învățați cum să nu fiți de acord cu această persoană fără să vă sacrificați profesionalismul.
Există multe modalități constructive de a trata cu un coleg dificil, dar strategiile variază în funcție de tipul de angajat care vă intră pe sub piele. Iată cinci tipuri comune de colegi dificili, plus câteva sfaturi pentru a vă gestiona relațiile cu aceștia.
Leneșul
Dacă ești un lucrător cu multă ambiție, persoanele care nu se potrivesc cu energia ta s-ar putea să-ți intre pe sub piele. Ei nu lucrează în ritmul tău și, din această cauză, par leneși și dezinteresați. Leneșii își termină adesea munca încet, ceea ce este deosebit de frustrant dacă depinzi de munca lor pentru a o face pe a ta.
Soluție: Este ușor să cataloghezi un leneș ca fiind leneș, dar comportamentul lor nu îți spune întotdeauna întreaga poveste. Uneori, colegii lenți trec prin provocări, care ar putea fi orice, de la probleme de sănătate până la stres și epuizare.
Dacă ritmul colegului dvs. vă cauzează probleme, abordați-l mai întâi cu bunătate și respect pentru a înțelege de ce are nevoie pentru a lucra mai eficient. Explicați cum lipsa lor de urgență are impact asupra volumului dvs. de muncă și cereți o comunicare clară cu privire la lățimea de bandă.
Aceste conversații dificile îi vor inspira adesea pe colegii lenți să facă o schimbare. Dar dacă discuțiile dvs. nu fac diferența sau nu sunteți sigur cum să îi abordați, puteți cere întotdeauna unui manager sau unui profesionist în resurse umane să intervină.
În centrul atenției
Lucrul în echipă este esențial pentru succes, iar atunci când este făcut corect, produce rezultate impresionante. Dar, uneori, echipa dvs. se poate simți puțin dezechilibrată – mai ales atunci când o persoană vrea mai mult credit decât este necesar. S-ar putea să facă din fiecare proiect unul despre ei înșiși sau chiar să se coboare până la a minți cu privire la rolul pe care l-a jucat. În acest caz, aveți în față un cap de afiș.
Soluție: Cele mai multe dintre aceste persoane doresc recunoaștere din partea colegilor sau a managerilor, ceea ce ar putea fi pentru a masca problemele de stimă de sine. Poate că acea persoană se simte subevaluată și nu știe cum să reacționeze sau simte că nu are suficientă responsabilitate pentru proiect în primul rând.
Recunoașterea contribuțiilor pe care colegul dvs. le-a adus ar putea să îi ofere validarea de care are nevoie. Iar dacă în continuare considerați că acesta vrea să acapareze lumina reflectoarelor, nu vă fie teamă să vă adresați managerului pentru a clarifica adevărul și a afirma așteptările cu privire la rolul fiecăruia.
Bârfitorul
La prima vedere, bârfa de birou poate părea opusul unui coleg dificil. Sunt prietenoși și amabili, mereu stau de vorbă și se împrietenesc cu oamenii de la fiecare birou. Dar, odată ce acea persoană transformă discuțiile mărunte în bârfe, poate stârni situații inconfortabile și vă poate pune într-o poziție pe care nu sunteți sigur cum să o gestionați.
Soluție: Cel mai bun mod de a gestiona bârfa la locul de muncă este să o ignorați. Dacă colegul tău vrea să împărtășească o poveste care depășește limitele, pleacă sau deviază politicos conversația. Deși această confruntare poate fi puțin ciudată, va contribui la crearea unui mediu de lucru mai armonios pe termen lung.
Și, din moment ce bârfa de la birou probabil că vrea doar să își facă prieteni, găsiți alte modalități de a vă lega ca echipă care nu implică împărtășirea excesivă.
Cum să te descurci cu un coleg de muncă dificil: sfaturi
Numeroși factori influențează abordarea relațiilor la locul de muncă, de la stilul de comunicare până la sentimentele personale. Dar, indiferent dacă aveți de-a face cu un leneș, cu un șmecher sau cu orice altceva între ele, aceste sfaturi vă pot ajuta să învățați cum să vă descurcați cu colegii dificili:
Limitați timpul petrecut împreună
Dacă un coleg vă epuizează și vă demotivează, este în regulă să vă limitați interacțiunile cu el. Păstrați-vă conversațiile profesionale, stabiliți limite în birou și scuzați-vă politicos de discuțiile mărunte. Doar nu-i dați colegului dvs. un umăr rece – asta ar putea provoca mai multe conflicte decât este necesar.
Reglează-ți răspunsul
Înainte de a reacționa la un coleg sau la o situație dificilă, faceți un pas înapoi și observați cum vă simțiți. Reacția dvs. ar putea înrăutăți lucrurile. Dacă vă simțiți furios sau supărat, evitați să atacați. Separați-vă de problemă și încercați tehnici de calmare, cum ar fi respirația profundă. Abordați situația în mod clar odată ce aveți mintea limpede și corpul calm.
Rămâneți pozitiv
Dacă negativismul epuizează moralul angajaților, pozitivitatea îl stimulează. Deși nu puteți controla sentimentele celorlalți, răspândirea bucuriei face ca locul de muncă să fie mai bun pentru toată lumea. Concentrează-te pe recunoștință și pe cultivarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, astfel încât să ai energia necesară pentru a contribui la un mediu pozitiv.
Rămâneți profesioniști
Încercați să nu lăsați un coleg dificil să vă stea în calea obiectivelor profesionale. Sunt șanse ca comportamentul lor să nu aibă legătură cu dumneavoastră și să reprezinte doar o problemă pe care o au. Vorbiți despre asta, dar protejați-vă energia și concentrați-vă asupra propriei căi. Este mai ușor de spus decât de făcut, dar ei nu ar trebui să vă distragă atenția de la a vă face treaba.
Cereți ajutor
Uneori, pentru a face față colegilor dificili este nevoie de mai mult decât o singură conversație. Dacă aveți dificultăți în a vă înțelege cu un coleg sau în a vă regla răspunsurile față de el, este timpul să deschideți o conversație mai amplă cu cei de la Resurse Umane sau cu managerul dvs. Un mentor vă poate ajuta, de asemenea, să vă gestionați emoțiile la locul de muncă, să începeți conversații dificile și să vă reorientați atenția asupra atingerii obiectivelor dumneavoastră.
Petreceți cinci zile pe săptămână la locul de muncă, iar acest timp ar trebui să fie cât se poate de plăcut. Atunci când un coleg de serviciu creează un mediu toxic, nu vă fie teamă să luați măsuri.