Întârzierile masive în eliberarea autorizațiilor pentru noile proiecte imobiliare din București vor pune presiune în sus pe chiriile pentru birouri. În timp ce livrările de birouri vor atinge 110.000 mp în tot orașul în acest an, pentru anul viitor proiectele așteptate pentru finalizare vor avea o suprafață totală cu 85% mai mică față de 2023.
Până în 2025 și 2026, Capitala va asista la livrarea a mai puțin de 70.000 mp. 2022 a intuit deja creșteri de peste 5% ale chiriilor, dar 2023 va aduce probabil peste 7%. Indexarea și creșterea vertiginoasă a costurilor de construcție și de energie vor pompa chiriile principale în cartierul prime din București peste 24 de euro pe mp, nivel nemaiîntâlnit de la nivelul din 2008.
În toată România, activitatea de închiriere de birouri ar putea fi afectată și de cererea mai mică din partea companiilor IT. În 2021, IT-ul a reprezentat 35% din totalul contractelor noi de închiriere de birouri, în timp ce în 2022 a scăzut deja la 27%, ajungând la 49.500 mp.
O serie de factori determină acest lucru, începând cu productivitatea încă rezonabil de ridicată în ceea ce privește munca de acasă, concedierile masive anunțate deja în ianuarie 2023 de către marile companii de tehnologie și eforturile ample de reducere a costurilor – toate acestea direcționează o reducere a amprentei birourilor.
Cu toate acestea, o cerere mai mare de birouri ar putea veni din cauza relansării activităților de externalizare și a eforturilor mai multor companii de a aduna oamenii înapoi la birou cel puțin trei zile pe săptămână. Cu toate acestea, unele companii și-ar putea reduce spațiul închiriat din cauza indexării chiriilor și a creșterii costurilor operaționale.
Bucureștiul a reprezentat 75% din totalul spațiilor de birouri care au fost închiriate în marile orașe din România în primul trimestru din 2023, potrivit unui studiu.
Bucureștiul impulsionează închirierea de birouri în România în primul trimestru din 2023
Datele companiei de consultanță arată că 75 de companii au închiriat suprafețe totalizând 42.906 mp de spații noi, dintre care 32.116 mp numai în București. La nivelul întregii țări, Timișoara, Iași și Cluj-Napoca au înregistrat, de asemenea, mai multe tranzacții de închiriere.
Ca tendință, se observă o scădere a ponderii Bucureștiului în totalul pieței, de la 84% în primul trimestru din 2022 la 75% în primul trimestru din 2023.
Scăderea livrărilor de clădiri noi a întârziat unele decizii de închiriere, iar numărul mare de renegocieri a întârziat, de asemenea, semnarea unor contracte. În trimestrele următoare, volumul închirierilor de spații de birouri va crește în București.
Apar din ce în ce mai multe spații de birouri mobilate, unde este nevoie de puține intervenții și unde te poți muta imediat, ca urmare a relocărilor sau a reducerii de personal al unor companii. Un sfat pentru potențialii chiriași: aceste spații sunt soluțiile cele mai rapide, iar proprietarii au o flexibilitate și mai mare în stabilirea duratei contractelor.
Cercetarea mai arată că domeniul IT&C a avut o pondere mult mai mică în București, comparativ cu orașele din restul țării.