Să muncești de la 9 la 5 în timp ce îți desfășori activitatea secundară este o călătorie antreprenorială romantică la început, dar începe să se resimtă pe măsură ce trec zilele, lunile și anii. Menținerea ambelor angajamente este o strategie grozavă și lipsită de riscuri în primele zile, dar nu este sustenabilă. Dacă ideea de a renunța la slujba de zi cu zi și de a te concentra cu normă întreagă asupra proiectului tău de pasiune te entuziasmează, ai ajuns la locul potrivit. Mai jos, vă vom ajuta să identificați semnele care vă spun că ar trebui să renunțați la locul de muncă și vă vom ajuta, de asemenea, să recunoașteți motivele pentru care nu ar trebui să renunțați la locul de muncă.
Iată de ce trebuie să renunți la jobul tău:
- Investiți mai mult timp: Afacerile necesită timp și energie pentru a se dezvolta. Cu cât poți investi mai mult în afacerea ta, cu atât mai repede va decola.
- Controlează-ți programul: Nu mai trebuie să te trezești la 5 dimineața sau să stai treaz până la miezul nopții pentru a-ți avansa afacerea secundară în timpul orelor libere. Dedicați toate orele de lucru afacerii dvs. și recâștigați-vă echilibrul dintre viața profesională și cea privată.
- Faceți mai mulți bani: Mai mult timp petrecut înseamnă, de obicei, mai mulți bani câștigați. Există o limită maximă pentru salariul dvs. cu normă întreagă – mai puțin pentru venitul din activitatea dvs. secundară.
- Scoateți-vă ideea la lumină: Cei mai mulți antreprenori aspiranți își încep activitățile secundare în întuneric, temându-se de ceea ce ar putea gândi sau spune managerii lor. Odată ce te implici total în afacerea ta, poți să o lansezi și să vorbești despre ea în public cu încredere.
- Urmează-ți pasiunea: Este ceea ce îți place să faci, nu-i așa? Sau, cel puțin, sperăm că este. Nu rămâneți blocat făcând ceva ce nu vă place să faceți. Urmează-ți pasiunea și dă viață visului tău.
Când să renunți la slujba ta
Acum, să fie clar. În timp ce antreprenori remarcabili au renunțat spontan la locurile de muncă și au încasat bani din viziunea lor antreprenorială, nu asta este neapărat ceea ce susținem noi aici.
Da, această cale funcționează pentru unii, dar este în mod inerent mai riscantă. În schimb, vă propunem să vă păstrați locul de muncă de la 9 la 5 în timp ce vă dezvoltați activitatea secundară până când va fi momentul potrivit pentru a vă dedica în întregime jobului cu jumătate de normă. Acest lucru nu este la fel de bun ca abandonarea facultății, renunțarea de la bun început la locul de muncă sau arderea tuturor punților care vă leagă de viața corporatistă – dar, de fapt, vă îmbunătățește șansele de succes.
Semnele că ar trebui să renunți la slujba ta
Nu trebuie neapărat să bifați fiecare dintre aceste căsuțe. Orice semn singur ar putea fi un motiv suficient pentru a renunța la locul de muncă și pentru a te dedica în totalitate activității tale secundare. Cu toate acestea, dacă bifezi toate căsuțele, ai mai multe justificări pentru a renunța la slujba de la 9 la 5.
Obții un venit sănătos
Unii spun că acesta ar trebui să fie 2/3 din salariul tău cu normă întreagă, iar alții spun că ar trebui să câștigi cel puțin cât câștigi de la 9 la 5. Uitați de toate acestea.
S-ar putea să câștigi mult mai mult decât ai nevoie în acest moment cu slujba ta cu normă întreagă. Întreprinderea ta înfloritoare nu trebuie să atingă acea linie magică pentru a merita să fie urmărită. S-ar putea să ai nevoie doar de jumătate din ceea ce câștigi acum pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată.
Luați-vă ceva timp și decideți ce înseamnă pentru dumneavoastră un “venit sănătos”. A câștiga atât de mult cu activitatea ta secundară este un semn că ești pregătit să renunți la slujba ta cu normă întreagă. Dacă vă luptați să găsiți o cifră (sau chiar dacă nu o faceți), luați în considerare posibilitatea de a apela la un consilier financiar – acesta vă poate ajuta să vă analizați venitul necesar.
Ați acumulat o rezervă de bani
Fără suficienți bani în contul bancar, este posibil ca afacerea dvs. să nu aibă suficient timp sau capital pentru a decola. Oferiți-i afacerii dvs. o marjă de manevră suficientă.
Dacă nu ați făcut-o deja, începeți să construiți un fond de urgență folosind venitul de la locul de muncă cu normă întreagă. Cu cât pui mai mulți bani deoparte, cu atât mai mult timp vei avea la dispoziție pentru a da tot ceea ce ai pentru afacerea ta secundară.
Unele idei și afaceri necesită mai mult timp pentru a fi lansate. Acestea au costuri de pornire mai mari și termene mai lungi. Asta nu înseamnă că sunt idei proaste – dar au nevoie de timp și finanțare adecvată pentru a se realiza.
Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla este să renunți la locul de muncă, să-ți construiești afacerea, dar să fii nevoit să te întorci la un loc de muncă mediocru pentru că ai rămas fără bani. Faceți tot posibilul pentru a evita această situație.
Ai testat și ai dovedit un model de afaceri
Nu renunța la jobul de zi până nu ai testat o idee. Momentul în care trebuie să-ți dai seama cum vei face bani nu este atunci când te uiți la facturi la sfârșitul lunii.
În mod ideal, doriți să fi găsit, testat și dovedit un model de afaceri care are nevoie doar de mai mult timp și bani pentru a alimenta motorul. De exemplu, un aspirant la statutul de freelancer își poate valida talentul și nevoia pieței pentru scrierile sale lucrând cu câțiva clienți plătitori pentru o perioadă de timp.
Acesta este un exemplu de bază – alte idei și modele ar putea necesita mai mult timp pentru a fi validate. Unele idei ar putea părea grozave din start, dar să eșueze pe termen lung. Faceți cercetări pentru a vă asigura că vă puteți susține afacerea.
Nu te poți opri să nu te gândești la munca ta secundară
Uneori, activitățile secundare sunt doar o modalitate plăcută de a aduce niște bani în plus. Nu orice activitate secundară trebuie să fie transformată într-o afacere cu normă întreagă.
Cu toate acestea, unele activități secundare nu sunt menite să fie secundare – ele sunt menite să fie în prim-planul atenției tale. Dacă ești pasionat de o afacere și nu te poți opri să nu te gândești la ea, există o șansă bună să existe ceva mai mult acolo care nu ar trebui să fie constrâns la margine.
Aveți un plan
Să te ocupi cu normă întreagă de afacerea ta ar putea suna distractiv și interesant, dar în cele din urmă trebuie să facă bani și să-ți susțină viața. Fă un plan, stabilește bugete și stabilește termene limită înainte de a face saltul.
Nu este la fel de palpitant ca și cum ai renunța pe neașteptate mâine la locul de muncă, dar te pregătește pentru un succes durabil.
Sunteți pregătit și dispus
Doar pentru că poți să te implici total în afacerea ta secundară nu înseamnă că ești pregătit. Dovedirea unui model de afaceri, construirea unei perne de numerar și aducerea unui venit consistent sunt semne financiare excelente că poți să-ți duci afacerea cu normă întreagă, dar asta nu înseamnă că ești pregătit din punct de vedere mental sau emoțional.
S-ar putea să fiți într-o relație promițătoare în acest moment sau să vă finalizați ultimul semestru la școală. S-ar putea să fi trecut printr-o situație problematică care ți-a schimbat viața sau poate că vrei să te muți în cealaltă parte a țării.
Indiferent de circumstanțele în care vă aflați, nu întotdeauna acum este cel mai bun moment pentru a renunța la locul de muncă. Uneori, cel mai bine este să aștepți până când momentul este potrivit.
Privește-ți sănătatea fizică, mentală, spirituală și emoțională. Sunt aceste aspecte ale vieții tale într-un loc bun? Ar fi bun sau rău pentru sănătatea dumneavoastră să vă aruncați de la un loc de muncă de încredere cu normă întreagă în emoțiile și riscurile lumii startup-urilor?
Pentru unii, eliberarea de monotonia corporatistă ar putea fi antidotul pentru problemele lor de viață. Pentru alții, poate provoca cantități de presiune care să rupă spatele.
Cu toate acestea, realizați că nu vă veți simți niciodată complet pregătit să faceți saltul. Asta face parte din a fi un antreprenor – să sari în necunoscut. Nimeni nu este niciodată pregătit să absolvească, să se căsătorească, să aibă copii, să cumpere o casă, să se mute sau să renunțe la locul de muncă pentru a-și construi propria afacere. Cu toate acestea, în cele din urmă facem saltul.
Fii sincer cu tine însuți și decide dacă ești pregătit. Nu trebuie să te grăbești cu nimic – datorită slujbei tale cu normă întreagă, ai timp.
Cum pot să-mi părăsesc slujba cu eleganță, fără să ard punți?
Părăsirea unui loc de muncă cu eleganță se poate întâmpla doar dacă ați fost un angajat decent de-a lungul timpului. Următorul pas este legat de relații. Aveți o conversație deschisă și sinceră cu managerul și colegii dvs. despre ceea ce ați apreciat la locul de muncă și despre motivul pentru care renunțați. Din fericire, dacă plecați pentru a vă începe propria afacere, va fi ușor să explicați de ce plecați mai departe.
Cum pot face față impactului emoțional al demisiei de la locul de muncă?
Va exista o perioadă în care adrenalina demisiei și a demarării propriei afaceri va dispărea. Atunci veți avea nevoie de sprijin emoțional prin intermediul unui terapeut, al unui antrenor de afaceri, al unui co-fondator sau al tuturor celor trei. Viața de antreprenor se împletește pe plan personal și profesional. Nu poți da vina pe un șef sau pe o companie pentru eșecuri. De data aceasta, este vina ta. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mergi singur.
Care sunt greșelile frecvente pe care le fac oamenii atunci când părăsesc un loc de muncă stabil pentru a începe o afacere?
Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii atunci când renunță la locul de muncă pentru a începe o afacere este că nu se pregătesc înainte de a trimite preavizul de două săptămâni. Disperarea de a părăsi un loc de muncă nu ar trebui să fie motivația ta pentru a-ți crea propria afacere. În schimb, ar trebui să economisiți financiar pentru, cel puțin, o pistă de 6-12 luni pentru a nu avea un salariu. Dar și mai important, aveți nevoie de o idee de afaceri verificată, de un plan și de o potrivire a produsului cu piața înainte de a porni pe cont propriu.
S-ar putea să aveți nevoie de ajutor
Să mergi cu normă întreagă cu afacerea ta secundară este atât entuziasmant, cât și de-a dreptul terifiant. Din fericire, nu trebuie să o faceți singur. Vom fi alături de dvs. la fiecare pas financiar.