Cultivarea ciupercilor este o afacere obișnuită în țările europene. Este un produs alimentar popular în aceste țări. Aici vom discuta mai multe despre afacerea comercială de cultivare a ciupercilor de stridii. Ciuperca de stridii este, de fapt, o ciupercă comestibilă comună. Este, de asemenea, cunoscută sub multe alte denumiri diferite, cum ar fi hiratake. Ciuperca stridii are un capac larg, în formă de evantai sau de stridie, care se întinde pe o lungime de 2 până la 30 cm.
Cultivarea ciupercilor de stridii a început în Germania ca măsură de subzistență în timpul primului război mondial. Dar acum este cultivată în scop comercial în multe țări din întreaga lume pentru hrană.
De fapt, ciuperca de stridii este una dintre ciupercile sălbatice cel mai des căutate, deși poate fi cultivată pe paie și pe alte medii.
Ciuperca de stridii este a treia ciupercă cultivată din lume ca mărime. Iar China este lider mondial în ceea ce privește producția și consumul total de ciuperci de stridii. Numai China contribuie cu aproximativ 85% din producția mondială totală de aproximativ un milion de tone.
Utilizări ale ciupercilor de stridii
Cultivarea comercială a ciupercilor de stridii se face în principal în scopul producției de alimente. Ciuperca de stridii este un produs comestibil de calitate și este o delicatesă în bucătăria japoneză, coreeană și chineză.
Ciuperca de stridii este frecvent servită ca atare, în supe, umplute sau în rețete de prăjire cu sos de soia. Ciupercile de stridii pot fi, de asemenea, folosite în sosuri, cum ar fi sosul de stridii.
Ciuperca de stridii este foarte potrivită pentru persoanele cu hipertensiune, diabet, obezitate, datorită raportului scăzut de sodiu, potasiu, amidon, grăsimi și valoare calorică.
Cum se începe cultivarea ciupercilor de stridii
Diferite tehnici de creștere sunt folosite pentru afacerea comercială de cultivare a ciupercilor de stridii. Aici încercăm să descriem mai multe despre aceste tehnici.
Saci de polietilenă
În acest sistem, paiele de orez sunt tăiate în bucăți mici de 5 cm lungime, se înmoaie în apă timp de 8 ore, iar apa este stoarsă. Apoi, bucățile de orez sunt introduse în saci de polietilenă cu lungimea de 45 cm și diametrul de 30 cm, perforați cu găuri.
În acești saci de polietilenă se amestecă aproximativ 200 de grame de icre de cereale cu 5-6 kg de paie. Însămânțarea se face până la 2/3 din saci și se leagă gura. Sacii sunt apoi plasați pe rafturi în camera de creștere având o temperatură de 24°C-26°C și o umiditate relativă de 85%.
Blocuri dreptunghiulare
Sunt necesare tăvi de lemn fără fund de 50 x 33 x 15 c, în dimensiuni, în blocuri dreptunghiulare scop de cultivare a ciupercilor de stridii. Pe fundul tăvii se întinde o folie de polietilenă transparentă.
Apoi se umple tava cu paie de orez umede și mărunțite pentru a forma un strat gros de 5 cm și se împrăștie icrele în mod consistent. se așează alte 2 straturi de paie și se repetă procesul de depunere a icrelor după fiecare strat.
Se adaugă un ultim strat de paie și apoi se comprimă ferm. Sunt necesare aproximativ 200 de grame de icre pentru 2 blocuri, iar capetele libere se pliază peste blocul de paie și se leagă cu o sfoară.
Cerințele climatice pentru cultivarea ciupercilor de stridii
Cultivarea comercială a ciupercilor de stridii se poate face la o temperatură moderată cuprinsă între 20°C și 30°C și o umiditate între 55 și 70% pentru o perioadă de 6 până la 8 luni pe an.
Ciupercile de stridii pot fi cultivate și în lunile de vară, asigurând umiditatea suplimentară necesară pentru creșterea lor. Perioada martie/aprilie-septembrie/octombrie este cel mai bun sezon de creștere pentru o afacere comercială de cultivare a ciupercilor de stridii.
Alegeți un soi
Există numeroase varietăți de ciuperci de stridii disponibile în întreaga lume. Și toate aceste soiuri sunt comestibile, cu excepția P. olearius și P. nidiformis, care sunt considerate otrăvitoare. Consultați un expert local pentru a avea o bună recomandare în timp ce alegeți un soi.
Tipul de substrat pentru cultivarea ciupercilor de stridii
Cultivarea comercială a ciupercilor de stridii se poate face pe orice tip de deșeuri agricole uscate, cum ar fi paie de grâu sau de orez sau porumb, deșeuri de semințe oleaginoase sau culturi leguminoase.
Cultivarea ciupercilor de stridii pe paie
În primul rând, trebuie să tocați paiele, iar prin aceasta, pereții celulari ai paiului sunt rupți (ceea ce facilitează foarte mult accesul miceliului de stridii la nutrienți). Tocarea paiului poate face ca dimensiunea particulelor să fie mai mică, permițând un substrat mai compact.
Tratează paiul
După ce se taie paiele, se tratează prin metoda care răspunde cel mai bine nevoilor cultivatorului, se formează paiele pentru miceliul de stridii. Microorganismele sunt omorâte prin tratarea paiului, iar concurența pentru nutrienții care pot fi obținuți este limitată.
Inoculare
Adăugați icre în paiul tratat, iar acesta este materialul folosit pentru a introduce miceliul ciupercilor în noul substrat.
Incubare
Incubarea trebuie să aibă loc în mod ideal la 75 de grade timp de aproximativ 3 săptămâni, în funcție de rata de inoculare. Sacii trebuie plasați la o distanță de cel puțin o palmă între ei pentru a limita supraîncălzirea.
Ciuperca este pregătită pentru fructificare, atunci când miceliul a colonizat complet substratul. Diferite specii de ciuperci doresc regimuri de temperatură diferite, toate pentru a necesita o umiditate ridicată în timpul fructificării (70-85%).
În funcție de umiditatea atmosferică, este necesară pulverizarea frecventă a apei în camera de cultură.
Recoltare
Recoltarea are loc, în general, la aproximativ 5-10 zile după ce substratul este mutat în condiții de fructificare. Ciupercile trebuie să fie recoltate înainte ca pălăriile să se aplatizeze complet.
Producția de ciuperci de stridii din 1 kilogram de paie uscate
Dacă puteți folosi icre de bună calitate, substrat și în condiții optime, puteți recolta cu ușurință între 600 și 900 de grame de ciuperci proaspete din 1 kilogram de paie uscate. Iar din 5 până la 6 kg de paie umede se poate obține aproximativ 1 kg de ciuperci de stridii.
Comercializarea
Comercializarea ciupercilor de stridii nu este ușoară în toate locurile. Așadar, trebuie să vă stabiliți strategiile de marketing înainte de a începe această afacere.
Aceștia sunt pașii și modalitățile obișnuite pentru a începe și a opera o afacere de succes în domeniul cultivării ciupercilor de stridii. Sperăm că acest ghid v-a ajutat!