Experții noștri definesc casa conectată sau casa inteligentă ca fiind conectată în rețea pentru a permite interconectarea și interoperabilitatea mai multor dispozitive, servicii și aplicații, de la comunicații și divertisment până la asistență medicală, securitate și automatizare a locuinței. Aceste servicii și aplicații sunt furnizate prin intermediul mai multor dispozitive, senzori, instrumente și platforme interconectate și integrate. Se oferă experiențe conectate, în timp real, inteligente și contextuale pentru locuitorii gospodăriei, iar persoanelor li se permite să controleze și să monitorizeze locuința atât de la distanță, cât și în interiorul acesteia.
Creșterea veniturilor, principalul motor de creștere pentru piață
Piața își datorează creșterea mai multor factori, inclusiv adoptarea tot mai frecventă a internetului, a smartphone-urilor și a rețelelor sociale de către publicul larg. Atractivitatea tot mai mare a acestei piețe se datorează urbanizării tot mai mari la nivel global și creșterii veniturilor în țările în curs de dezvoltare, care au generat noi moduri de viață și, prin urmare, de consum. Într-adevăr, consumatorii sunt în căutarea unui confort de viață mai bun și tot mai multe persoane au adoptat digitalizarea. Aici intervine sectorul Smart Home, care oferă o gamă largă de produse și servicii din ce în ce mai eficiente datorită noilor tehnologii.
Constrângerea legată de securitatea dispozitivelor smart home
Sectorul Smart Home funcționează prin schimbul de informații între dispozitivele și obiectele din casă. Aceste informații se pot referi la obiceiurile de consum, la deplasările, la facturile unui utilizator, de exemplu. Toate aceste date sunt vulnerabile la piraterie. Deoarece datele legate de informații personale, de securitatea fizică, de îngrijirea medicală și de locuințe sunt stocate virtual în cloud, posibilitățile ca hackerii să folosească în mod abuziv aceste date sunt ridicate. Un dispozitiv piratat oferă acces la informații personale care, la rândul lor, pot oferi acces la alte date personale, ceea ce provoacă o reacție în lanț la datele sensibile care ar putea victimiza proprietarul acestor date. Mai mult, un singur dispozitiv piratat este suficient pentru a obține acces la celelalte dispozitive dintr-o casă inteligentă, ceea ce poate pune în pericol o întreagă gospodărie.
Principalele piețe la nivel mondial
Statista raportează că industria caselor inteligente este o piață în creștere, care reprezintă un venit de 104,42 miliarde de dolari în 2021 la nivel global. Se așteaptă ca veniturile să crească cu o rată anuală de 13,30% între 2022 și 2026, ceea ce va duce la un volum al pieței de 207,80 mld. dolari SUA în 2026. Pe piața de case inteligente, se așteaptă ca numărul de gospodării active să ajungă la 573,7 milioane de utilizatori până în 2026.
La nivel global, Asia obține cea mai mare cotă de piață (40% până în 2021). America se situează pe locul al doilea, cu 30% din cota de piață, datorită Statelor Unite, care este țara care generează cele mai multe venituri în acest sector, cu o valoare estimată de 33.660,00 milioane de dolari SUA în 2022. Europa ocupă locul al treilea cu 26% din cota de piață.
Principalii jucători din industrie
Principalii jucători din acest sector au ales ca strategie colaborarea, prin parteneriate sau fuziuni și achiziții, pentru a accesa piața globală a Smart Home și a putea oferi produse din ce în ce mai inovatoare.
Ca în cazul majorității industriilor, criza Covid-19 a avut un impact asupra pieței de case inteligente. Cu toate acestea, potrivit Statista, piața este încă în creștere (16,55% între 2020 și 2021), deși încetinită de criza din domeniul sănătății. Piețele majore, precum China și Statele Unite, au fost afectate, Statele Unite înregistrând o încetinire a creșterii (+5,9% în 2020) din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare din China.
Scăderea numărului de proiecte de construcții noi și închiderea temporară a unităților de producție sunt câțiva dintre factorii care au frânat creșterea pieței din China. Participanții la piață au asistat la o reducere a numărului de instalații de sisteme de case inteligente în această perioadă. Această reducere se datorează în mare parte limitării contactului cu persoanele din afara casei. Instalarea și programarea unor produse pentru case inteligente necesită prezența la fața locului a unor lucrători profesioniști. Prin urmare, cumpărătorii au fost reticenți în a instala aceste sisteme pentru a minimiza contactul cu exteriorul în această perioadă.
Preocuparea pentru mediu a devenit un subiect important pentru toate industriile. În țările dezvoltate, consumatorii caută să își optimizeze consumul prin limitarea impactului asupra mediului.
Sectorul locuințelor inteligente oferă deja produse care optimizează consumul de energie, de exemplu, cu ajutorul comenzilor pentru iluminat, care a înregistrat o creștere puternică în ultimii ani. Acest subsegment include o gamă foarte largă de produse, cum ar fi variatoare, temporizatoare, senzori de prezență, senzori de lumină naturală și relee.
Aceste produse sunt utilizate fie independent, fie sunt integrate în aceeași soluție, întotdeauna cu scopul de a optimiza consumul prin conectivitatea datelor. Acestea pot fi integrate în sistemele de automatizare a locuinței prin intermediul tehnologiilor cu fir și fără fir. Pentru ca această tehnologie să funcționeze, controlerele de iluminat pot fi utilizate direct, fără protocoale de comunicare sau conectivitate externe. Se așteaptă ca acest lucru să crească semnificativ cererea pentru acest tip de produs, creând oportunități pentru jucătorii care activează pe piața de case inteligente. Introducerea IoT, ca în sistemele de iluminat conectate, aduce schimbări radicale în industrii prin convergența a multitudini de piețe.
Industria caselor inteligente, determinată de pătrunderea internetului lucrurilor în stilul de viață al oamenilor, este în plină expansiune și oferă multiple oportunități pentru jucătorii de pe piață. Creșterea veniturilor la nivel mondial face ca această tehnologie să devină accesibilă, iar căutarea unui confort de viață îmbunătățit creează cererea de produse pentru case inteligente. Integrarea internetului în obiectele de zi cu zi este o tendință extrem de puternică, care va deveni un mod de viață.
Numărul de locuințe inteligente în 2021 este de 259,89 milioane și, potrivit Statista, va ajunge la 478,22 milioane în 2025, o creștere de 84% în 4 ani. Dorința guvernelor, dar și a altor actori de pe piață și a consumatorilor de a reduce impactul nostru asupra mediului reprezintă o mare oportunitate pentru casele inteligente care au tot interesul să apeleze la soluții inovatoare pentru a rezolva această problemă.
Cu toate acestea, în timp ce piața caselor inteligente este în creștere la nivel internațional, este important ca actorii de pe piață să ia în considerare nevoile clienților, care pot varia de la o regiune la alta, precum și reglementările în vigoare. De exemplu, reglementările europene pot constitui un potențial obstacol în dezvoltarea tehnologiilor pentru case inteligente în teritoriu și vor impune jucătorilor să își adapteze oferta la această piață. În cele din urmă, nu există nicio îndoială că piața de case inteligente este o piață de viitor care ne va transforma stilul de viață pe termen lung.
Locuințele și cartierele “smart” (inteligente) au devenit la mare căutare în România, în ultimii ani. Dacă o astfel de casă o puteam vedea doar la televizor, în emisiunile de specialitate de pe posturile străine, în locuințele vedetelor sau în reviste, iată, casele inteligente au devenit o realitate și în România.