Pe piața competitivă a locurilor de muncă, este important să te asiguri că te prezinți în cel mai bun mod posibil în timpul procesului de interviu de angajare. Pe de altă parte, oricât de stresante ar fi interviurile de angajare, cu o pregătire și o abordare corectă vă puteți crește șansele de succes. Fie că sunteți interesat de un post în România sau în altă parte, aceste sfaturi vă pot ajuta să vă evidențiați în mulțime.
Indiferent dacă aplicați pentru un post de începător sau pentru un post de conducere, probabil că va trebui să susțineți un interviu cu un potențial angajator înainte de a primi o ofertă de angajare. Deoarece un interviu de angajare vă oferă șansa de a vă arăta calificările și de a face o impresie bună echipei care face angajarea, veți dori să dați tot ce aveți mai bun în timpul acestei întâlniri importante.
Ce ar trebui să faci pentru a trece cu brio un interviu?
Pentru a crește șansele de reușită la un interviu de angajare, faceți-vă timp să vă pregătiți înainte de întâlnirea cu echipa de angajare. Gândiți-vă la subiectele pe care este posibil să le discutați, la modalitățile de a vă poziționa ca un candidat puternic și la oportunitățile de a face o impresie pozitivă asupra echipei de angajare. Includeți următoarele în pregătirile pentru interviul de angajare:
- Cercetați: Aflați cât mai multe informații despre companie și despre post.
- Planificare: Gândiți-vă cu atenție la ce să purtați și cum să vă prezentați profesional.
- Exersați: Reflectați asupra celor mai eficiente modalități de a discuta subiecte comune la interviu.
Revizuiți-vă CV-ul înainte de a răspunde la o ofertă de muncă
Asigurați-vă că CV-ul dvs. conține întotdeauna informații relevante și veridice înainte de a răspunde la o ofertă de muncă. Prima impresie pe care și-o face recrutorul despre dvs. se bazează pe CV-ul dvs., așa că acordați mai multă atenție detaliilor. Dacă pretindeți că atenția la detalii este punctul dumneavoastră forte, dar aveți greșeli gramaticale sau greșeli de dactilografiere în CV, transmiteți un mesaj opus. În plus, asigurați-vă că CV-ul dvs. este clar și ușor de trecut în revistă, ceea ce este mai important decât utilizarea unui șablon unic.
Înțelegerea metodei STAR
În timpul interviurilor de angajare, mulți dintre managerii care fac angajări pun întrebări comportamentale pentru a evalua modul în care candidații gestionează situațiile obișnuite la locul de muncă. Pentru a vă pregăti pentru aceste întrebări, cunoașteți metoda STAR, care presupune discutarea situației, sarcinii, acțiunii și rezultatului. Pentru a utiliza această metodă, începeți prin a explica contextul situației înainte de a discuta rolul sau sarcina dumneavoastră în aceste circumstanțe. Apoi, reflectați asupra acțiunilor pe care le-ați întreprins pentru a face față provocării și asupra rezultatului inițiativei dumneavoastră.
Cercetați compania în prealabil
Chiar dacă recrutorul vă oferă informații despre companie în timpul interviului, este un mare avantaj dacă veniți pregătit. Acest lucru demonstrează că sunteți cu adevărat interesat de post și de companie. Puteți găsi informații pe site-ul web al companiei sau puteți explora rețelele de socializare. În timpul interviului, discutați despre ceea ce vă place cel mai mult la companie și puneți întrebări specifice legate de ceea ce vă interesează.
Fiți pregătit să vorbiți despre dvs.
Înainte ca recrutorul să pună întrebări specifice despre informațiile conținute în CV, de obicei vă oferă posibilitatea de a vă prezenta. Pregătiți-vă din timp pentru această parte. Mai citiți încă o dată CV-ul înainte de interviu pentru a sublinia experiența profesională relevantă și evitați să menționați detalii din trecutul dumneavoastră care nu sunt relevante pentru postul pentru care candidați.
Onestitatea este un element cheie
Spuneți adevărul nu numai despre experiențele dumneavoastră, ci și despre așteptările dumneavoastră. Minciuna nedepistată vă poate garanta un loc de muncă, dar poate fi descoperită mai târziu. Discutați despre ceea ce este semnificativ pentru dvs., despre ce fel de oameni cu care preferați să lucrați și despre preferințele dvs. în materie de cultură a companiei. Pe baza acestor informații, recrutorul va putea determina dacă firma este potrivită pentru dumneavoastră.
Puneți întrebări
Nu ezitați să puneți întrebări. Interviul este o ocazie de a vă cunoaște mai bine. Nu doar compania vă alege pe dumneavoastră, ci și dumneavoastră alegeți locul în care doriți să lucrați. Vă recomandăm să vă pregătiți în prealabil întrebările pe care doriți să le puneți. S-ar putea ca acestea să nu vă vină în minte în timpul interviului.
Fiți voi înșivă
Interviurile de angajare sunt adesea stresante pentru multe persoane. Nu lăsați ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra bunăstării dumneavoastră. Până la urmă, este doar un interviu. Dacă vă ajută, faceți o plimbare sau faceți orice pentru a vă calma înainte de interviu. Rămâi fidelă ție însăți și crede în abilitățile tale.
Gândiți-vă din timp la întrebările dumneavoastră
Deși intervievatorii pun adesea mai multe întrebări decât răspund, cei mai mulți dintre ei se așteaptă ca candidații să își arate interesul față de post și de companie punând întrebări în cunoștință de cauză. Încercați să le pregătiți în avans, reflectând la ceea ce doriți să aflați, de la cultura corporativă și obiectivele organizației până la oportunitățile de dezvoltare și creștere profesională.
Urmăriți după interviu
După ce interviul se încheie, puteți întreprinde acțiuni suplimentare pentru a vă crește șansele de a obține postul. Încercați să trimiteți un e-mail de mulțumire managerului de angajare în termen de o zi după interviu. În e-mail, reiterează-ți interesul pentru postul respectiv și exprimă-ți recunoștința pentru interviu. Dacă nu primiți un răspuns în termen de o săptămână de la închiderea anunțului de angajare, luați în considerare posibilitatea de a trimite un e-mail suplimentar de urmărire pentru a vă exprima entuziasmul continuu pentru postul respectiv și interesul de a trece la următorul pas în procesul de angajare.
Urmând aceste sfaturi, vă puteți crește șansele de a impresiona orice departament de resurse umane.