Vrei să știi cât de mult impozit vei plăti pe cripto în România? Ghidul nostru de impozitare a criptomonedelor din România acoperă tot ce trebuie să știți, inclusiv impozitul pe câștigurile de capital pe cripto, impozitul pe venit pe cripto și cum să calculați și să raportați impozitele pe cripto la Agenția Națională de Administrare Fiscală până la termenul limită de 25 mai.
Trebuie să plătiți impozit pe cripto în România?
Da, orice profit obținut din criptomonede în România este supus impozitului pe venit – deși Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a publicat încă îndrumări detaliate cu privire la impozitarea criptomonedelor.
Cât impozit se plătește pe cripto în România?
Vei plăti 10% impozit pe venit atât pe orice câștig de capital, cât și pe orice venit suplimentar obținut din activitățile tale de investiții în criptomonede în România, dacă veniturile tale totale pe parcursul anului financiar depășesc 600 de lei.
Cât de mult se impozitează cripto România
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a publicat încă îndrumări detaliate privind impozitarea criptomonedelor în România. Urmărim îndeaproape orice actualizare din partea ANAF privind politicile cripto pentru a vă menține informați și în conformitate.
Poate ANAF să urmărească criptomonedele?
Da – ANAF poate urmări și urmărește criptomonedele. Deși ghidul lor nu este deosebit de detaliat, ANAF a precizat clar că se așteaptă ca investitorii să plătească impozite pe orice câștiguri sau venituri din activele digitale.
În calitate de stat membru al UE, România va face parte din directivele UE privind schimbul de date și combaterea spălării banilor. Aceste directive înseamnă că fiecare companie care oferă servicii financiare clienților din UE trebuie să aibă procese de cunoaștere a clientelei, iar datele colectate prin aceste procese sunt puse la dispoziție între statele membre ale UE.
În iunie 2022, ANAF a confirmat că inspectorii verifică veniturile declarate de către comercianții locali de criptomonede, audiind 63 de investitori cu câștiguri de peste 131 de milioane de euro și au descoperit că peste 49 de milioane de euro nu au fost raportate. De atunci, ANAF a confirmat că inspectorii vor continua să verifice declarațiile de venituri din activități de investiții criptografice, cum ar fi tranzacționarea, mineritul și miza, pentru a crește gradul de conformitate.
Este orice criptomonedă scutită de taxe?
Vom începe cu vestea bună – nu toate tranzacțiile tale cripto vor fi supuse impozitării în România. Tranzacțiile care sunt scutite de taxe includ:
- Cumpărarea de cripto cu lei sau euro.
- Deținerea de cripto.
- Transferul de cripto între portofelele proprii.
Deoarece România nu are impozit pe donații – cu excepția transferului de bunuri imobiliare în circumstanțe specifice – este probabil ca și oferirea de cripto sau primirea unui cadou de cripto să fie scutită de impozit, deși ANAF nu a confirmat încă acest lucru.
Cum se impozitează cripto în România?
Așa cum am sugerat deja, ANAF nu a publicat prea multe îndrumări privind impozitarea cripto în România – dar există o anumită reglementare.
Guvernul român, la fel ca majoritatea celorlalte guverne, nu consideră criptomonedele ca fiind un mijloc legal de plată în conformitate cu legislația românească.
Cum sunt impozitate criptomonedele în România
Tranzacțiile cu monede virtuale, inclusiv criptomonedele, sunt reglementate la articolul 116 alineatul (1) din Legea 227/2015, care prevede că veniturile din criptomonede se încadrează în categoria veniturilor din surse alternative. Ca atare, profiturile – fie că este vorba de câștiguri sau venituri – sunt supuse impozitului pe venit. Ca și aceasta, determinarea venitului, a impozitului aplicabil și a contribuțiilor sociale este responsabilitatea investitorilor, nu a întreprinderilor implicate în tranzacții, cum ar fi bursele de criptomonede. Cu alte cuvinte, este responsabilitatea dvs. să vă calculați și să raportați profiturile cripto la ANAF.
Modul în care sunt impozitate criptomonedele tale va depinde de tranzacția specifică pe care o faci și dacă este privită ca un câștig de capital sau ca un venit.
Câștiguri criptografice
Atunci când cedezi cripto, vei avea un profit sau o pierdere. Înstrăinările de cripto includ:
- Vânzarea de cripto pentru monedă fiduciară (inclusiv utilizarea unui bancomat Bitcoin pentru a face acest lucru).
- Schimbul unei criptomonede cu alta.
- Cheltuirea cripto pe bunuri și servicii – ca o tranzacție.
Oricare dintre tranzacțiile de mai sus reprezintă un eveniment impozabil. Ca atare, de fiecare dată când vindeți, schimbați sau cheltuiți criptomonede, va trebui să vă calculați câștigul sau pierderea rezultată.
Dacă aveți un câștig, veți plăti impozit pe venit pentru acel câștig. Dacă aveți o pierdere, nu trebuie să plătiți impozit și este posibil să puteți utiliza aceste pierderi pentru a vă reduce obligațiile fiscale.
Rata de impozitare a câștigurilor de capital România
România nu are o rată specifică de impozitare a câștigurilor de capital. În schimb, investitorii individuali plătesc impozitul pe venitul personal de 10% pentru orice câștig obținut din cripto.
Scutiri fiscale pentru criptomonede
Dacă câștigul obținut dintr-o singură tranzacție este mai mic de 200 de lei, nu trebuie să declarați sau să plătiți impozit pe această tranzacție. Cu toate acestea, acest lucru este valabil doar dacă câștigurile dumneavoastră totale dintr-un an financiar nu depășesc 600 de lei.
Scutiri fiscale pentru cripto România
Impozite suplimentare
Dacă profitul total obținut din surse alternative, inclusiv din investiții criptografice, depășește de 12 ori salariul minim brut pe țară (30.600 de lei în 2022), atunci va trebui să plătiți și contribuții la asigurările sociale. Aceasta este plafonată la 10% din venitul impozabil, deci 3.060 de lei.
Pierderi criptografice
În general, pierderile din România sunt deductibile fiscal, ceea ce înseamnă că le puteți compensa cu câștigurile de capital pentru a vă reduce obligațiile fiscale totale într-un anumit exercițiu financiar. De asemenea, puteți reporta pierderile neutilizate pentru o perioadă de 7 ani.
Criptomonede pierdute și furate
Înșelăciuni, hack-uri, furturi de covoare și multe altele… mulți investitori români în criptomonede au căzut în plasa infractorilor din domeniul cripto. Deloc surprinzător, ANAF nu a clarificat dacă cripto pierdute sau furate ar fi considerate pierderi. Ca atare, ar fi recomandabil să vorbiți cu un contabil cripto dacă aveți o potențială cerere de despăgubire pentru o pierdere de capital din cauza furtului.
Cum se calculează câștigurile și pierderile
ANAF este clar că responsabilitatea calculării și raportării câștigurilor și pierderilor de capital revine contribuabilului – așa că trebuie să știți cum să vă calculați taxele cripto, începând cu calcularea câștigurilor sau pierderilor.
Pentru a face acest lucru, trebuie să începeți prin identificarea și calcularea bazei dumneavoastră de cost. Baza dvs. de cost este ceea ce a costat cumpărarea criptograficului dvs. (sau achiziția în alt mod) plus orice cheltuieli permise legate de achiziționarea sau cedarea activului, cum ar fi comisioanele de schimb sau comisioanele de rețea. Dacă ați achiziționat activul în alt mod, utilizați în schimb valoarea de piață corectă (în RON) din ziua în care l-ați achiziționat.
Formula bazei de cost România
Odată ce ați obținut baza de cost, scădeți-o din prețul de vânzare pentru a calcula câștigul sau pierderea ulterioară. Dacă ați cedat altfel activul – cum ar fi schimbul sau cheltuirea acestuia – utilizați în schimb valoarea de piață justă (în RON) din ziua în care ați cedat activul.
Formula câștigului/pierderii de capital România
Dacă aveți un câștig, atunci va trebui să plătiți 10% impozit pe profit pentru acel câștig. Dacă aveți o pierdere, în conformitate cu normele actuale, o puteți compensa cu câștigurile pentru a vă reduce factura fiscală totală.
Metoda bazei de cost
Realitatea este că majoritatea investitorilor români în criptomonede au mai multe tranzacții și cesiuni de mai multe active de același tip – iar calcularea bazei de cost în aceste cazuri poate deveni complicată.
De exemplu, dacă ați deținut 3 monede virtuale și ați vândut ulterior o monedă, dar ați cumpărat fiecare monedă la un preț diferit, la o dată diferită, pe parcursul unui anumit an financiar – cum știți ce bază de cost să utilizați atunci când vă calculați câștigul sau pierderea?
ANAF nu a publicat îndrumări specifice cu privire la metodele de calcul al bazei de cost permise pentru activele criptografice. Cu toate acestea, pentru societățile comerciale, metodele de determinare a venitului este permisă în cazul societăților comerciale. Pentru investitorii individuali cu acțiuni, este permisă metoda bazei de cost mediu ponderat.
Impozitul pe venitul criptografic
Cu câștigurile de capital eliminate, să ne uităm la veniturile cripto.
Deși ANAF nu a publicat îndrumări, există o serie de activități de investiții care ar putea fi privite ca obținerea de venituri suplimentare. Ca atare, se poate aplica un venit de 10% la încasare. Acest lucru ar putea include:
- Mineritul cripto.
- Punerea de mize pe cripto.
- Câștigarea de noi jetoane prin intermediul protocoalelor
- Câștigarea de noi jetoane prin intermediul unor produse de la terți, de exemplu, produse de miză la bursele de criptomonede, conturi de economii de investiții sau alte produse de câștig.
Impozitul pe venit pe cripto România
Dacă cripto sunt considerate venituri suplimentare, veți plăti Impozit pe venit la încasare. Nu numai atât, dar dacă mai târziu veți dispune de monedele sau token-urile dvs. prin vânzare, schimb sau cheltuire, va trebui să plătiți un impozit pe profit de 10% pentru orice câștig, chiar dacă ați plătit deja impozit la primire.
Rata impozitului pe venit România
Spre deosebire de majoritatea celorlalte țări, România nu are o structură de impozitare etapizată. În schimb, toți contribuabilii plătesc o rată unică de 10% pentru impozitul pe venitul personal.
Cum se calculează venitul criptografic
Pentru a vă calcula factura fiscală, trebuie să știți mai întâi cât ați câștigat. Calcularea venitului cripto este simplă – trebuie doar să identificați valoarea de piață corectă a monedelor sau a token-urilor pe care le-ați câștigat în RON, în ziua în care le-ați primit. Aceasta este cifra pentru care veți plăti 10% din venit.
Cumpărarea de criptomonede fără taxe România
Creșterea criptomonedelor
Deoarece România nu are impozit pe avere, hodlingul de cripto este, de asemenea, scutit de impozit, fie că este pe termen scurt sau până la lună.
Transferul de criptomonede între portofelele proprii
Atunci când mutați cripto între portofelele pe care le dețineți, nu vă debarasați de un activ din punct de vedere fiscal, deoarece rămâneți în continuare proprietar. Ca atare, aceasta este o tranzacție scutită de taxe.
Totuși, un avertisment – comisioanele de tranzacție s-ar putea să nu fie atât de simple. ANAF nu a publicat nicio îndrumare în acest sens, dar există posibilitatea ca taxele de transfer să fie privite ca o cheltuială de cripto și, ca atare, o tranzacție impozabilă. Ar trebui să vorbiți cu un contabil pentru un sfat mai detaliat.