Creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8% începând cu ianuarie 2023 se aplică și dividendelor plătite către nerezidenți. În plus, au fost aliniate condițiile de aplicare a scutirii de impozit pentru dividendele plătite intern / transfrontalier în raport cu forma de organizare a societăților comerciale.
Cnform Codului Fiscal, o serie de venituri obținute din România de către nerezidenți sunt subiect de impozite cu reținere la sursă în România – adică beneficiarul român, plătitorul sumelor către furnizorii nerezidenți, are obligația de a reține, declara și plăti către bugetul de stat impozitul datorat de nerezident în România (și să plătească furnizorului suma netă de impozit).
În această categorie ar intra, spre exemplu, veniturile obținute de nerezidenți din dividende, comisioane, dobânzi, redevențe, venituri din prestarea de servicii de management sau consultanță în orice domeniu (indiferent dacă sunt prestate în România sau în afara României) sau venituri din servicii prestate pe teritoriul României.
Impozite locale
Au fost introduse următoarele modificări în ceea ce privește impozitele locale:
Introducerea unei noi metode de calcul pentru impozitul local pe clădiri începând cu anul 2023.
Conform noilor prevederi, pentru calculul impozitului pe clădiri se vor utiliza următoarele cote minime de impozitare a valorii impozabile a clădirilor, pentru calcularea impozitului pe clădiri:
a) 0,1% pentru clădirile rezidențiale;
b) 0,5% pentru clădirile nerezidențiale;
c) 0,4% pentru clădirile utilizate în agricultură.
Valoarea impozabilă a unei clădiri trebuie determinată prin însumarea valorii clădirii și a clădirilor auxiliare, după caz, și a valorii terenului acoperit de aceste clădiri, conform studiilor de piață privind valoarea estimată a proprietăților imobiliare din România, publicate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (denumite în continuare “studiile de piață”).
În plus, există reguli specifice pentru situațiile în care valorile estimate ale proprietăților imobiliare din România, așa cum au fost publicate în studiile de piață, sunt sub valorile impozabile ale clădirilor determinate pe baza normelor în vigoare la 31 decembrie 2022.
Reguli noi privind calculul impozitului local pentru clădirile care conțin spații cu funcțiune atât rezidențială, cât și nerezidențială
Concomitent cu eliminarea conceptului de “clădiri cu destinație mixtă”, O.U.G. nr. 16/2022 prevede noi reguli privind modul de calcul al impozitului pe clădirile care conțin spații cu funcțiune atât rezidențială, cât și nerezidențială.
În mod specific, pentru aceste clădiri, impozitul ar trebui să fie determinat în funcție de funcția a mai mult de 50% din suprafața clădirii și ar trebui să fie calculat prin aplicarea cotei de impozitare corespunzătoare funcției principale la întreaga valoare a clădirii.
Modificări ale metodei de calcul al impozitului pe terenuri
Ordonanța include clarificări privind modul de calcul al impozitului pe terenurile urbane înregistrate în Registrul Agricol ca terenuri cu clădiri, precum și în cazul zonelor neîncorporate din afara orașelor, prin eliminarea suprafețelor de teren acoperite de clădiri din terenurile care vor fi supuse impozitului local.