Legea nr. 36/2023 modifică:
Legea contabilității nr. 82/1991 privind perioada de păstrare a registrelor obligatorii, a documentelor justificative și a datelor contabile; și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 (OG nr. 28/1999) privind termenul de păstrare a memoriei fiscale pentru dispozitivele de marcare electronică fiscală.
Termenele de mai sus au fost reduse de la zece ani la cinci ani. Modificările aduse prin Legea nr. 36/2023 intră în vigoare la 15 ianuarie 2023.
În detaliu
Modificările aduse la Legea contabilității nr. 82/1991 sunt următoarele:
Entitățile prevăzute la art. 1 din Legea contabilității nr. 82/1991 care utilizează sisteme informatice pentru prelucrarea automată a datelor trebuie să păstreze datele contabile pe suport tehnic pentru o perioadă de cinci ani.
Registrele contabile obligatorii și documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară, precum și statele de salarii trebuie, de asemenea, să fie păstrate pentru o perioadă de cinci ani.
Perioada de cinci ani se calculează de la data de 1 iulie a anului următor încheierii exercițiului financiar la care se aplică înregistrările.
Modificările aduse OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale sunt următoarele:
Definiția generală a memoriei fiscale a fost modificată în sensul că datele trebuie păstrate pentru o perioadă de cinci ani.
Registrul special, raportul fiscal de închidere zilnică și documentele solicitate de organele fiscale pentru verificarea veniturilor utilizate la calcularea impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat trebuie să fie păstrate de către operatorii economici pentru o perioadă de cinci ani, calculată de la data de 1 iulie a anului următor încheierii exercițiului financiar la care se aplică înregistrările.
În cazul în care memoria fiscală este plină, înlocuită ca urmare a unei defecțiuni, nu mai poate fi utilizată din diverse motive și în cazul în care utilizatorii își încetează activitatea, operatorii economici trebuie să păstreze și să arhiveze memoriile fiscale pentru o perioadă de cinci ani, calculată de la data de 1 iulie a anului următor sfârșitului exercițiului financiar la care se aplică înregistrările.
Sursa: [Legea nr. 36/2023 pentru modificarea Legii contabilității nr. 82/1991, precum și a OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 36 din 12 ianuarie 2023]