Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 a introdus modificări semnificative în Codul fiscal românesc. Prezentăm aceste modificări mai jos, cu un accent deosebit pe calendarul de intrare în vigoare a măsurilor. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, s-a redus plafonul pentru trecerea de la normă de venit la sistem real de la 100.000 de euro, la 25.000, începând cu veniturile aferente anului 2023. Mai exact, dacă în anul 2023 o persoană fizică realizează un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro, începând cu anul 2024 are obligația determinării venitului net anual în sistem real.
Statutul juridic legal al întreprinzătorilor individuali/ independenți din România va fi influențat în principal de tipul de întreprinzători individuali/ independenți existent în România,aplicabil, de la caz la caz. Astfel, menționăm două tipuri de întreprinzători individuali/ liber profesioniști independenți în România, respectiv cu normă de venit și în sistem real. Diferența dintre acestea este dată de modul în care se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii din România, care trebuie plătite către autoritățile române, respectiv care este baza de calcul de la care se pornește. De asemenea, trebuie luat în calcul și venitul brut anual realizat, depășind pragul stabilit de legea română, care determină trecerea la sistemul real.
Interesant este faptul că nu toți întreprinzătorii individuali/ independenți din România pot opta pentru impozitarea pe baza normei de venit, ci doar cei care desfășoară anumite activități stabilite de autoritățile române.
Procedura de plată a impozitului pentru întreprinzătorii individuali/ independenți liber profesioniști în România
Întreprinzătorii individuali care sunt impozitați în sistem real plătesc un impozit de 10% din venitul net. Impozitarea cu normă de venit presupune aplicarea unui procent de 10% la o sumă prestabilită, numită “normă de venit”, indiferent de venitul realizat de către întreprinzător. Indiferent de metoda de impozitare aleasă (în sistem real/cu normă de venit), în cazul în care venitul anual total pe baza căruia se calculează impozitul datorat este mai mare decât salariul minim pe economie înmulțit cu 12 luni (sau, pentru întreprinzătorii nou-înființați cu numărul de luni de activitate), atunci întreprinzătorii datorează și contribuții pentru pensii și sănătate
Modificarea bazei de calcul al CAS (contribuția de asigurări sociale):
a) în cazul în care venitul efectiv realizat este cuprins între 12 și 24 de salarii minime brute la nivel național, baza de calcul a CAS este de cel puțin 12 salarii minime brute la nivel național;
b) în cazul unui venit efectiv obținut mai mare de 24 de salarii minime naționale brute, baza de calcul a CAS este de cel puțin 24 de salarii minime naționale brute.
Modificarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și se aplică, de asemenea, veniturilor din contracte sportive și/sau din drepturi de autor.
Modificarea bazei de calcul a CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate):
a) în cazul veniturilor reale obținute între 6 și 12 salarii minime naționale brute, baza de calcul a CASS este de 6 salarii minime naționale brute;
b) în cazul unui venit efectiv realizat între 12 și 24 de salarii minime naționale brute, baza de calcul a CASS este de 12 salarii minime naționale brute.
c) în cazul în care venitul real obținut este mai mare de 24 de salarii minime naționale brute, baza de calcul a CASS va fi de 24 de salarii minime naționale brute.
Modificarea au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și se aplică și veniturilor din redevențe, veniturilor din asocierea cu o persoană juridică, veniturilor din transferul de bunuri, veniturilor din activități agricole, silvicultură și piscicultură, veniturilor din investiții și veniturilor din alte surse.
Venituri din chirii – A fost eliminată rata forfetară/deducerea de 40% utilizată pentru determinarea veniturilor impozabile din chirii. În același timp, a fost reintrodusă obligativitatea înregistrării contractului de închiriere la ANAF. Modificările au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Transferul proprietăților imobiliare din veniturile din patrimoniul personal – Eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 lei și modificarea cotei de impozitare:
a. 3% pentru imobilele deținute pe o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
b. 1% pentru proprietățile deținute pentru o perioadă mai mare de 3 ani.
Modificarea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Venituri din dividende – modificarea cotei de impozitare de la 5% la 8% (se aplică pentru veniturile din dividende distribuite după 1 ianuarie 2023);
Venituri din jocuri de noroc – modificarea ratelor de impozitare:
a. 3% până la 10.000 lei inclusiv;
b. 300 lei + 20% peste 10.000 lei.
c. 11.650 lei + 40% peste 66.750 lei
Modificarea se aplică pentru veniturile plătite începând cu 1 august 2022.