Creșterea salariilor a fost slabă în 2021, iar acum economia încetinește. O accelerare este încă în curs de realizare, dar încetinirea economică și slăbirea marjelor de profit vor face ca redresarea creșterii salariale să fie mai atenuată.
Piața forței de muncă avea performanțe excepționale înainte de începerea războiului din Ucraina. În urma pandemiei, nu a existat o creștere bruscă a șomajului, în ciuda faptului că guvernele au redus treptat sprijinul fiscal. De fapt, șomajul a continuat să aibă o tendință de scădere datorită redresării economice puternice. Acest lucru a dus la o rată a șomajului de 6,8% în februarie, cea mai mică rată înregistrată vreodată în zona euro. În același timp, zona euro a înregistrat, de asemenea, cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante din toate timpurile.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, rata șomajului a scăzut chiar sub rata naturală a șomajului, rata sub care se estimează că va crește creșterea salariilor. Totuși, acest lucru s-a întâmplat înainte de începerea războiului, care va fi, fără îndoială, un schimbător de joc pentru creșterea economică și va afecta probabil și piața muncii. Deoarece nu ne așteptăm ca șomajul să crească din nou în mod semnificativ și având în vedere că în februarie a existat o restrângere istorică, piața forței de muncă din zona euro va duce la presiuni salariale continue în lunile următoare.
Al doilea motiv pentru care ne așteptăm la o accelerare a creșterii salariilor nominale este vârful inflației. Rata inflației este un factor cheie al creșterii salariilor. La urma urmei, puterea de cumpărare a salariilor este cea care contează pentru angajați și, prin urmare, inflația oferă un punct de referință pentru creșterea salariilor nominale. Vedem că acest lucru se confirmă din punct de vedere empiric, deoarece, din punct de vedere istoric, inflația devansează creșterea salariilor cu două trimestre. În situația extremă actuală, nu ne așteptăm ca această relație să reziste la fel de bine ca în vremuri mai “normale”, dar ne așteptăm cu siguranță ca aceasta să ducă la o presiune ascendentă asupra salariilor.
În țările în care ratele inflației nu au un rol determinat în mod oficial în stabilirea salariilor, aceasta este, totuși, întotdeauna unul dintre indicatorii pe care sindicatele îi folosesc atunci când decid asupra nivelului revendicărilor lor salariale. Atât ratele inflației retrospective, cât și cele prospective sunt evidente în sistemele de stabilire a salariilor ale sindicatelor din diferite țări europene.
O creștere bruscă a inflației datorată unor creșteri temporare ale costurilor, cum ar fi creșterile prețurilor la energie sau la alimente, se transformă relativ ușor în niveluri ridicate de inflație mai persistente în țările în care există un APC și în țările în care sindicatele își bazează cererile salariale, printre altele, pe inflația trecută. În buletinul său economic din iulie 2021, BCE concluzionează că ponderea angajaților ale căror salarii fac obiectul APC a scăzut într-o oarecare măsură de la criza financiară globală. De asemenea, numărul țărilor în care sindicatele iau în considerare cu precădere inflația trecută a scăzut.
Prin urmare, creșterea recentă a inflației va exercita mai puține presiuni ascendente asupra salariilor decât ar fi făcut-o în trecut. Dar, cu toate acestea, presiunea ascendentă va rămâne. Chiar și sindicatele care iau în considerare doar inflația viitoare atunci când stabilesc revendicările salariale își vor crește revendicările în acest an, deoarece inflația viitoare preconizată a crescut, de asemenea, în zona euro în ultimele luni – după cum arată acest grafic.
Întrebarea este dacă nu cumva șocul economic preconizat care va veni din cauza războiului din Ucraina nu va fi un schimbător de joc pentru așteptările de creștere a salariilor.
O recesiune va avea cu siguranță un impact asupra creșterii salariilor, dar, din punct de vedere istoric, o face mai târziu decât v-ați aștepta inițial. Istoria arată că șomajul întârzie creșterea economică. Datele pentru episoadele anterioare de redresare economică confirmă aceste decalaje.
Războiul din Ucraina va fi cu siguranță un factor de schimbare a jocului pentru creșterea economică în 2022. Acest lucru va influența ulterior și piața forței de muncă. Tendințele de recesiune în creștere și marjele de profit mai mici, din cauza costurilor mai mari cu energia și transportul, vor limita mijloacele întreprinderilor de a finanța creșteri salariale ridicate.
Pe de altă parte, ajustările salariilor nominale la inflație sunt în prezent mai puțin automate și se bazează mai des pe inflația preconizată, în loc de inflația trecută. Întrucât ambele sunt în creștere, deși cea din urmă mai moderată, aceasta înseamnă că recenta creștere bruscă a inflației va împinge în continuare în sus așteptările de creștere a salariilor nominale.
Având în vedere gradul ridicat de incertitudine cu privire la durata și impactul războiului asupra economiei, este dificil de prognozat creșterea salariilor în acest moment. Cu toate acestea, din cauza decalajelor economice și instituționale, considerăm că este plauzibil ca efectul încetinirii economice asupra creșterii salariilor să fie mai mare anul viitor decât anul acesta.
Prin urmare, ne așteptăm ca salariile negociate să crească cu prudență în cursul acestui an și al anului viitor, în ciuda încetinirii economice și a incertitudinii uriașe care decurge din război. Nu suficient pentru a compensa pierderile de putere de cumpărare, dar acest efect de runda a doua este suficient pentru a stabili așteptările privind inflația de bază ceva mai ridicate pe termen mediu.