Ți se întâmplă adesea ca listele de lucruri de făcut să se adune în timp ce motivația ta scade? Nu este ușor să găsești un echilibru între muncă, casă și viața personală. Mulți dintre noi ne lăsăm distrași, ne concentrăm asupra sarcinilor cu prioritate scăzută și amânăm. Cu atât mai mult acum, pe fondul pandemiei, când lucrul de acasă și confruntarea cu noi distrageri a devenit noua normalitate. Productivitatea este o măsură a eficienței cu care este finalizată o sarcină. O productivitate crescută înseamnă că puteți face mai mult cu aceeași cantitate de efort.
Dacă sunteți o persoană productivă, puteți crea mai mult din mai puțin, vă puteți finaliza munca cu o eficiență mai mare și vă puteți bucura de mai mult timp liber. Menținerea productivității este cheia succesului, deoarece vă ajută să vă dezvoltați și vă permite să realizați o muncă mai multă și mai bună în mai puțin timp.
Nu contează cu ce vă ocupați sau unde lucrați, ne place să ne simțim productivi. Studiile au descoperit o legătură între productivitate și fericire. Puține lucruri se simt la fel de bine ca sentimentul de reușită în a realiza ceva valoros. Sfârșitul unei zile de lucru productive poate fi numit euforic. Menținerea productivității poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea privată, iar pentru mulți dintre noi, munca pare mai plăcută și mai puțin stresantă atunci când suntem productivi.
Există multe moduri în care trucurile de productivitate îmbunătățesc viața personală a unui individ.
Productivitatea vă permite să obțineți mai repede ceea ce vă doriți și să obțineți mai mult în mai puțin timp. A fi mai productiv te aduce mai aproape de obiectivele tale, menținând în același timp un echilibru sănătos în viață. Productivitatea personală poate însemna diferite lucruri – îmbunătățirea sănătății, creșterea veniturilor sau chiar cultivarea relațiilor sociale. Rămânând productiv acasă, vă puteți îmbunătăți, de asemenea, productivitatea la locul de muncă, fiind mai bine echipat pentru a menține programele, a respecta termenele limită și a reduce stresul și distragerile care apar din jonglarea dintre casă și serviciu.
Există modalități de a fi mai productiv. De la o mai bună gestionare a timpului la aplicații care te ajută să rămâi organizat și strategii simple de gestionare a e-mailurilor, aceste 20 de trucuri de productivitate te vor ajuta să crești productivitatea și să devii cel mai bun și mai productiv om al tău.
1. Intră într-o rutină
Rămânerea productivă poate începe cu intrarea într-o rutină – trezirea la aceeași oră în fiecare zi, exercițiile fizice, micul dejun sau ceaiul/cafeaua, plecarea la serviciu sau așezarea la locul de muncă (dacă lucrați de acasă), pentru a începe ziua de lucru. Respectarea unui program vă va ajuta să rămâneți organizat și alert, știind la ce să vă așteptați. Astfel, este mai ușor să începeți ziua în mod productiv, indiferent de ceea ce aveți în farfurie.
2. Începeți fiecare zi cu un plan
Creați o listă de sarcini prioritare înainte de a ajunge la serviciu în fiecare zi. Abordați mai întâi cele mai dificile sarcini, deși acestea pot părea mai ușor de amânat și de amânat. Odată ce ați îndeplinit cele mai solicitante sarcini, vă veți simți mai încrezător și mai motivat să treceți de restul listei.
3. Setați un cronometru
Estimați timpul de care veți avea nevoie pentru a aborda diferitele sarcini și setați cronometre în consecință. Există mai multe modalități de a face acest lucru – cum ar fi celebra tehnică Pomodoro vă permite să vă concentrați asupra unei sarcini timp de 25 de minute, urmată de o pauză de 5 minute.
Dacă o sarcină necesită un timp mai îndelungat, luați în considerare orice aplicații bazate pe cronometru care vă permit să vă setați un cronometru.
4. Scapă de distrageri
Distragerile, inclusiv telefonul, notificările de e-mail, un spațiu de lucru aglomerat sau faptul că aveți mai multe browsere deschise pe sistem pot duce la o productivitate scăzută. Aflați cum să reduceți distragerile și să vă concentrați mai mult în timp ce lucrați. Sunt disponibile instrumente de concentrare pentru a vă ajuta să eliminați distragerile.
5. Stabiliți prioritățile sarcinilor din timp
Enumerați-vă sarcinile în ordinea importanței pentru a vă asigura că finalizați toate sarcinile cele mai esențiale pentru ziua de lucru.
6. Stabiliți obiective mici
Planificați obiective mici pe parcursul zilei, pe care le puteți stabili și atinge în timpul orelor de lucru. Aceste mici victorii servesc nu numai ca repere pentru a vă măsura progresul, ci și pentru a evita ca motivația dumneavoastră să se diminueze pe măsură ce vă îndreptați spre obiectivele mai mari.
7. Gruparea sarcinilor similare
Organizați sarcinile similare, cum ar fi scrierea pe blog, e-mailurile, apelurile telefonice într-un singur lot, astfel încât să puteți economisi timp finalizându-le într-o singură sesiune. Există aplicații ușor de utilizat care vă pot ajuta să vă planificați ziua, să setați memento-uri și să grupați sarcinile importante în loturi.
8. Recompensează-te pentru finalizarea unei sarcini importante
Să te recompensezi pentru mici realizări și repere este o modalitate excelentă de a rămâne motivat în timp ce lucrezi. Ori de câte ori vă aflați într-o situație dificilă, verificați cât de departe ați ajuns.
9. Evitați multitasking-ul
Multitasking-ul poate împiedica productivitatea. Concentrează-te pe un singur lucru la un moment dat pentru a stimula productivitatea.
10. Faceți ca întâlnirile să fie productive
Dacă aveți întâlniri programate, depuneți eforturi pentru a face aceste întâlniri mai productive și pentru a contribui la progresul general al muncii dumneavoastră.
11. Aflați care sunt orele dumneavoastră productive
Pentru majoritatea oamenilor, dimineața este momentul din zi în care sunt mai productivi decât alții. Aflați care sunt orele dvs. productive și planificați-vă programul de lucru în consecință.
12. Notează totul
Notează-ți sarcinile de făcut, gândurile și ideile în orice moment. Cheia este să notezi totul, astfel încât să nu uiți sarcinile esențiale. Anumite aplicații ajută la notarea notițelor și apoi la partajarea lor cu colegii de echipă.
13. Obțineți un somn/divertisment adecvat
Nu există alternativă la un somn bun dacă încerci să faci ca orele de lucru să fie cât mai productive. Somnul insuficient afectează concentrarea, memoria, procesul de luare a deciziilor, rezolvarea problemelor și vigilența – toate acestea jucând un rol esențial în a vă menține la cel mai înalt nivel.
14. Externalizați munca, dacă este posibil
Dacă obiectivul dvs. este de a realiza mai mult în mai puțin timp, externalizați sau delegați eficient sarcinile zilnice.
15. Ascultați podcast-uri
Podcasturile educaționale sau cărțile audio sunt o modalitate excelentă de a învăța și de a adăuga ore la ziua ta.
16. Faceți pauze regulate
Nu puteți lucra mereu la productivitate maximă. Creierul tău are nevoie de pauze, altfel s-ar putea să te prăbușești într-o gaură de iepure pe internet. Luați pauze frecvente în fiecare zi pentru a vă relaxa creierul.
17. Programează-ți timp pentru verificarea e-mailurilor
Reduceți timpul petrecut răspunzând la e-mailuri. Verificarea constantă și răspunsul la e-mailuri poate spori stresul la locul de muncă. Stabiliți intervale de timp prestabilite pentru verificarea mailurilor pentru a vă asigura că economisiți timp și creșteți productivitatea.
18. Lucrați de acasă pentru a evita naveta zilnică
Dacă locul de muncă vă oferă flexibilitate, luați în considerare posibilitatea de a lucra de acasă pentru a economisi timpul de navetă și pentru a menține nivelul de energie pe tot parcursul zilei de lucru.
19. Mâncați mese mici pe parcursul zilei
Studiile au dovedit legături bine stabilite între o dietă sănătoasă și productivitatea. Dar, modul în care mâncăm contează aproape la fel de mult ca ceea ce mâncăm. Mâncatul unor mese mai mici pe parcursul unei zile, mai degrabă decât două sau trei mese mari, poate ajuta la menținerea unui nivel constant de glucoză, ceea ce menține nivelul de energie ridicat, ajutându-vă să rămâneți productivi.
20. Profitați la maximum de weekendurile dvs.
Petreceți weekend-urile relaxându-vă cu familia, prietenii și cu dumneavoastră. Asigură-te că petreci timp de calitate cu cei dragi, astfel încât mintea și corpul tău să se reîncarce complet pentru munca din săptămâna următoare.
Îmbunătățirea productivității poate fi un proces continuu. Și, poate fi deosebit de dificil să știi de unde să începi. Dacă doriți să vă îmbunătățiți productivitatea la locul de muncă și acasă, explorarea sfaturilor de mai sus și includerea lor una câte una poate fi o modalitate bună de a începe. Încercarea tuturor deodată poate părea copleșitoare și, sincer, poate face ca drumul tău spre productivitate să pară o bătălie lungă și dificilă pe care pur și simplu nu o poți câștiga. Prin urmare, pentru a ține frustrarea la distanță, faceți câte un pas pe rând. Puteți, de asemenea, să consultați câteva instrumente de productivitate care vă pot ajuta în acest proces.