Experiențele traumatice pot fi slabe. Aceasta include traume fizice, traume emoționale și traume care au atât o componentă fizică, cât și trauma mentală. Oamenii pot experimenta incidente traumatice în orice domeniu al vieții lor. Dar, recent, a crescut prevalența traumelor la locul de muncă.Pandemia a fost deosebit de traumatizantă pentru mulți angajați – în special pentru lucrătorii din prima linie. Dar traumele la locul de muncă nu se limitează la o anumită industrie sau tip de loc de muncă. Și nu toate traumele la locul de muncă sunt legate de pandemie. De exemplu, multe organizații au o cultură la locul de muncă care își traumatizează continuu angajații. Sau, poate exista un eveniment la locul de muncă care provoacă traume, cum ar fi un accident sau o împușcătură.
Iar acest tip de traumă la locul de muncă poate avea un impact intens negativ, atât asupra angajaților, cât și asupra organizației dumneavoastră. Efectele traumei pot determina deteriorarea sănătății mentale a angajaților. Adesea, angajații care se confruntă cu traume la locul de muncă nu se simt în siguranță în mediul de lucru. Și, în cele din urmă, acest lucru poate duce la plecarea lor din companie – și la pierderea de către organizație a talentelor de top.
În calitate de organizație, este important să faceți tot ce puteți pentru a aborda traumele la locul de muncă. De asemenea, veți dori să faceți tot ce puteți pentru a sprijini angajații care au suferit traume la locul de muncă.
Ce este trauma la locul de muncă?
Trauma la locul de muncă apare atunci când angajații experimentează o traumă la locul de muncă. Acesta poate fi un eveniment traumatic unic, cum ar fi un accident de muncă. Sau poate fi vorba de evenimente stresante continue (cum ar fi așteptări nerealiste în legătură cu volumul lor de muncă sau un șef abuziv).
Înainte de a trece la modul în care să sprijinim angajații care au suferit o traumă la locul de muncă, să ne referim la ce este, mai exact, trauma la locul de muncă.
Trauma la locul de muncă apare atunci când angajații experimentează o traumă la locul de muncă. Acesta poate fi un eveniment traumatic unic, cum ar fi un accident de muncă. Sau poate fi vorba de evenimente stresante continue (cum ar fi așteptări nerealiste în legătură cu volumul lor de muncă sau un șef abuziv).
Probleme de sănătate fizică în curs de desfășurare
Trauma de la locul de muncă poate provoca, de asemenea, probleme de sănătate fizică. Acestea pot include:
- epuizare
- hiperagitație
- probleme de somn
- dificultăți de relaxare
- scăderea energiei
- dureri fizice
Creșterea absenteismului
Trauma la locul de muncă poate cauza, de asemenea, probleme cu prezența și angajamentul unui angajat.
Creșterea reactivității
Angajații care au suferit o traumă la locul de muncă pot fi reactivi. Acest lucru înseamnă că sunt mai predispuși la furie și iritabilitate – și pot reacționa într-un mod nepotrivit cu situația pe care o trăiesc.
Uneori, această hiper-reactivitate apare atunci când trauma lor este declanșată. (De exemplu, după ce au interacționat cu șeful lor abuziv din punct de vedere emoțional, ei pot fi mai iritabili. Acest lucru îi poate determina să acționeze – cum ar fi să țipe la un alt angajat care le cere ajutorul pentru un proiect). Dar reactivitatea crescută poate fi, de asemenea, un simptom continuu.
Scăderea performanțelor la locul de muncă
Toate efectele secundare ale traumei pot face dificilă desfășurarea activității. Între simptomele mentale, emoționale și fizice, angajații pot experimenta o lipsă de concentrare. De asemenea, aceștia se pot lupta să progreseze în îndeplinirea sarcinilor și proiectelor lor. Acest lucru poate face ca performanța să scadă – chiar și în cazul angajaților care au fost în mod istoric performanți de top.
Creșterea gradului de epuizare
Multe persoane care se confruntă cu traume prezintă comportamente de evitare. Ei caută modalități de a evita să simtă sau să se gândească la impactul pe care trauma l-a avut asupra lor. Iar pentru unii angajați, una dintre modalitățile prin care evită să se confrunte cu trauma este să se arunce în muncă.
Deși performanța lor profesională se poate îmbunătăți, acest lucru îi expune la un risc crescut de epuizare.
Cauze comune ale traumei la locul de muncă
Acum că ați înțeles câteva dintre diferitele efecte ale traumei la locul de muncă, să abordăm ce ar putea cauza trauma la locul de muncă.
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale traumei la locul de muncă includ:
Un mediu de lucru toxic
Un mediu de lucru toxic poate determina, de asemenea, traume la locul de muncă. Un “mediu de lucru toxic” poate însemna lucruri diferite pentru persoane diferite. Un exemplu de cultură a muncii care poate traumatiza angajații este o cultură care permite (sau chiar încurajează) discriminarea la locul de muncă.
Accidentele de muncă
Un accident la locul de muncă poate provoca, de asemenea, traume. Dacă o persoană are un accident, acesta poate provoca traume individuale și/sau traume pentru persoanele care au asistat la accident. Uneori, un accident este mai amplu și include un grup mai mare de angajați .
Cum poate conducerea să atenueze traumele la locul de muncă
Organizațiile nu pot elimina complet traumele la locul de muncă. Dar există lucruri pe care le pot face pentru a atenua traumele la locul de muncă și pentru a-și sprijini mai bine angajații.
Înlăturați stigmatul
Există încă un anumit stigmat în jurul traumei – și a problemelor care decurg din aceasta. Dar nu poți rezolva o problemă despre care nu ești dispus să vorbești. Așadar, dacă doriți să atenuați traumele la locul de muncă, primul pas? Îndepărtarea stigmatului.
Vorbiți cu angajații dvs. despre traumele de la locul de muncă. Lăsați-i să știe că, în calitate de organizație, sunteți acolo pentru a-i sprijini. Fiți disponibili pentru a le asculta provocările sau pentru a răspunde la orice întrebări pe care le-ar putea avea.
Atunci când traumele sunt discutate deschis și des, se poate crea un sentiment de siguranță psihologică. Acest lucru va crește șansele ca angajații să raporteze traume la locul de muncă. De asemenea, se va crea un mediu sigur pentru angajați în a cere ajutor dacă și când se luptă cu simptome legate de traume.
De asemenea, dacă există o traumă care se întâmplă la locul de muncă, recunoașteți-o. Vorbiți despre ea. Informați-vă angajații cu privire la ceea ce aveți de gând să faceți pentru a face față evenimentului traumatic. De exemplu, dacă a avut loc un accident la locul de muncă, recunoașteți ce s-a întâmplat. Apoi, prezentați-le angajaților planul dumneavoastră de creștere a siguranței la locul de muncă. Spuneți-le cum intenționați să preveniți producerea unui accident similar în viitor.
Sau, dacă un angajat raportează că șeful său este abuziv? Vorbiți cu raportorii direcți ai supervizorului și anunțați-i că acesta a fost îndepărtat. Apoi, oferiți-le orice sprijin suplimentar dacă și ei au suferit traume ca urmare a relației.
Oferiți cursuri de formare privind traumele la locul de muncă
Pentru a gestiona eficient traumele la locul de muncă, aveți nevoie ca echipa dvs. să fie informată. Sau, mai exact, informată despre traume.
Formarea în domeniul traumei la locul de muncă poate oferi managerilor informațiile de care au nevoie pentru a-i sprijini mai bine pe angajați. De asemenea, le poate oferi angajaților instrumente pentru a-și înțelege propria traumă. De asemenea, îi poate împuternici să se simtă mai confortabil să caute tratament și/sau să ceară sprijin.
Oferiți resurse suplimentare angajaților traumatizați
Este important ca membrii cheie ai echipei să aibă o pregătire privind modul în care să sprijine angajații care se confruntă cu traume. Aceasta include conducerea, managerii și profesioniștii din domeniul resurselor umane. Dar ei nu sunt profesioniști în domeniul sănătății. Deși pot oferi sprijin și înțelegere, ei nu pot oferi ajutor profesional și/sau tratament. Iar persoanele traumatizate au adesea nevoie de ajutor profesional pentru a gestiona și a se vindeca de trauma lor.
Adoptați o politică de toleranță zero față de factorii comuni de traumă la locul de muncă
După cum am menționat, există o serie de evenimente și comportamente diferite care pot provoca traume la locul de muncă. Nu este posibil să aveți un plan pentru fiecare eveniment sau comportament care ar putea traumatiza un angajat. Dar este posibil să aveți un plan pentru factorii comuni de traumă la locul de muncă. Iar acest plan ar trebui să fie o politică de toleranță zero.
Acordați prioritate sănătății și bunăstării angajaților dvs.
În calitate de organizație, este important să luați toate măsurile posibile pentru a atenua traumele la locul de muncă. De asemenea, este imperativ să sprijiniți angajații traumatizați.
Atunci când sprijinirea bunăstării angajaților dvs. este integrată în cultura dvs., membrii echipei vor fi mai puțin stresați. Ei vor fi mai implicați în munca lor, în colegii și în managerii lor. Dacă vor avea o traumă, vor ști că firma o va lua în serios – și vor face tot ce este necesar pentru a-i sprijini. Faptul că știu că beneficiază de acest sprijin îi poate ajuta să își dezvolte reziliența și îi poate pune într-o poziție mai bună pentru a gestiona traumele dacă și atunci când acestea apar.
Acest lucru nu numai că va ajuta la sprijinirea angajaților care se confruntă cu traume, dar poate contribui efectiv la diminuarea traumelor la locul de muncă. De exemplu, o companie care acordă prioritate bunăstării angajaților este mai puțin probabil să aibă o cultură toxică a suprasolicitării. Acest lucru îi poate ajuta pe angajați să evite epuizarea și traumele care vin adesea odată cu aceasta.
Sau, ca un alt exemplu, dacă creați o cultură care valorizează bunăstarea angajaților? va fi mai ușor să depistați managerii și angajații care nu se aliniază cu această cultură. De exemplu, managerii care țipă la subordonații lor direcți. Apoi, puteți lua măsuri pentru a opri comportamentul traumatizant. Acest lucru poate include concedierea managerilor și/sau a angajaților care nu prețuiesc sănătatea și bunăstarea colegilor lor.
Trauma la locul de muncă poate avea un impact serios, atât asupra angajaților, cât și asupra organizației în ansamblu. Este important să înțelegeți nu numai cum se produce trauma la locul de muncă, ci și impactul potențial pe care îl are asupra angajaților. Iar acum că știți, puteți lua măsuri pentru a evita incidentele traumatice – și puteți lua măsuri pentru a sprijini angajații dacă și când acestea se întâmplă.