Tehnologia a adus multe lucruri noi în lumea afacerilor și a revoluționat multe aspecte ale acesteia. Munca la distanță a fost unul dintre lucrurile care au modelat afacerile moderne. Capacitatea de a lua munca cu tine oriunde te-ai duce era de neimaginat în primele zile ale industriei. În timpul pandemiei, multe companii au supraviețuit trimițându-și lucrătorii să lucreze de acasă. După ce au văzut că acest lucru nu a perturbat productivitatea, le-au permis să continue să lucreze de la distanță, dacă aceasta era dorința lor.
Munca la distanță, sau munca de acasă, poate oferi mai multe beneficii atât angajaților, cât și angajatorilor. Pentru întreprinderi, reduce costurile prin eliminarea cheltuielilor costisitoare de birou, permițând în același timp să rămână în contact online. De asemenea, proprietarii de afaceri pot angaja acum oameni pricepuți din locuri îndepărtate. Angajații au acum un echilibru îmbunătățit între viața profesională și cea privată, ceea ce îi face mai productivi. Am fost intrigați de creșterea numărului de persoane cărora le place să lucreze din afara biroului, așa că am cercetat datele pentru a afla care sunt țările europene care oferă cele mai multe beneficii pentru lucrătorii la distanță și care sunt țările cu cei mai mulți lucrători la distanță.
Acest studiu a fost realizat pe eșantionul celor mai populate 20 de țări din UE, care au fost comparate în funcție de 10 factori de clasificare pentru a afla care dintre ele răspunde cel mai bine cerințelor lucrătorilor la distanță în 2022.
Scorul pentru fiecare factor a fost prezentat sub formă de procent și atribuit țărilor din listă. Am ajuns la concluzia că acestea sunt cele mai bune 10 țări pentru lucrătorii la distanță din UE.
Rețineți că aceasta nu este lista țărilor cu cei mai mulți lucrători la distanță, ci cele care oferă cel mai mult pentru aceștia.
Locul 1: ȚĂRILE DE JOS
- Primele 3 poziții: Număr de persoane care lucrează la distanță: 13,7% (locul 1 la nivel global)
- Punctajul Comisiei Europene în domeniul transporturilor: 1 (locul 1)
- Punctaj privind securitatea pe internet: 11% (locul 2)
- Scor general: 682
Cu cea mai mare rată de persoane care lucrează la distanță, Țările de Jos sunt în fruntea nomazilor digitali. Ceilalți parametri statistici arată de ce olandezilor le place să lucreze de la distanță. Ei sunt pe locul 3 în ceea ce privește numărul total de Wi-Fi, ceea ce înseamnă că se pot conecta cu ușurință la internet din orice parte a țării, iar după indicele general de fericire, se află, de asemenea, pe locul 3. Combinând acest lucru cu al treilea cel mai mare număr de cafenele, este evident de ce oamenilor care locuiesc în Olanda le place să lucreze de la distanță. Dacă sunteți intrigat de aceste cifre și doriți să vă încercați norocul lucrând în Olanda, rețineți că traiul în această țară este foarte scump. Țările de Jos se află pe penultimul loc la indicele chiriei (scor 34,74) și la costul vieții (74,83), așa că veți avea nevoie de un salariu foarte competitiv dacă vă decideți să vă mutați acolo.
Pe locul 2: GERMANIA
- Primele 3 poziții: Numărul de hotspoturi Wi-Fi: 36.890.223 (locul 1)
- Numărul de spații de lucru: 418 (locul 3)
- Punctajul Comisiei Europene în domeniul transporturilor: 3 (locul 3)
- Punctaj global: 651
Când vorbim despre țările cu cei mai mulți lucrători la distanță, Germania are mai mulți lucrători decât Olanda, vorbind în termeni absoluți. Această cercetare a arătat de ce este așa. Germania este un loc excelent pentru lucrătorii la distanță, datorită numeroaselor hotspoturi Wi-Fi și spații de lucru care le permit să lucreze din aproape orice punct al țării. Germania a ieșit din top zece doar pentru trei factori, iar acest lucru se datorează unei bariere cu care te-ai putea confrunta în Olanda, este scumpă: prețul mediu al cafelei (locul 11), costul vieții (locul 11) și scorul indicelui chiriilor (locul 15). Dar puteți evita cea mai mare parte din aceste aspecte dacă vă închiriați locuința la țară, în afara orașelor mari.
Locul 3: SPANIA
- Primele 3 poziții: Numărul de spații de lucru: 778 (locul 1)
- Prețul mediu al unei cafele: 2,90 euro (locul 4)
- Punctajul Comisiei Europene în domeniul transporturilor: 5 (locul 5) Punctajul general: 619
Ultima țară de pe acest podium improvizat în Spania. Cu o performanță solidă la capitolul transport, prețuri solide la cafea și cele mai multe spații de lucru, sunteți într-un loc bun pentru a vă lua o cafea de dimineață și a prinde autobuzul spre locul preferat de muncă. De asemenea, țara are rezultate bune și la hotspoturi Wi-Fi (locul 6), indicele chiriilor (locul 8) și costul vieții (locul 8). Cel mai mare dezavantaj de a fi un lucrător la distanță în Spania este reprezentat de problemele legate de securitatea internetului. Peste 30% dintre utilizatorii de internet au raportat probleme de securitate, ceea ce plasează Spania pe locul 16 în această categorie.
Locul 4: REGATUL UNIT
- Primele 3 poziții: Numărul de cafenele: 12,3 (1)
- Costul vieții: 660 (locul 2)
- Numărul de hotspoturi Wi-Fi: 32.667.355 (locul 2)
- Scor general: 598
Prima țară care iese din top 3 și căreia îi lipsesc doar două puncte pentru a obține un scor de 600 este Marea Britanie. Una dintre concluziile acestui studiu este că Regatul Unit îndeplinește majoritatea cerințelor pe care le are un lucrător la distanță pentru a fi eficient și productiv. De asemenea, Regatul Unit are al doilea cel mai mare număr de spații de lucru și o infrastructură de internet rezonabil de sigură (locul 8). Deși Regatul Unit are scoruri ridicate la mulți factori importanți, doar 4% din forța de muncă britanică lucrează la distanță. Motivul din spatele acestui fapt este prețul foarte ridicat al chiriilor (locul 17) și costul vieții.
Locul 5: POLONIA
- Primele 3 poziții: Prețul mediu al cafelei: 2,61 euro (locul 2)
- Costul vieții: 39,13 (locul 3)
- Scorul indicelui de chirie: 14,92 (locul 5)
- Scor general: 580
Prima țară din Europa de Est care a apărut pe lista noastră este Polonia. Așa cum era de așteptat, principalele avantaje ale lucrului la distanță în Polonia sunt prețurile scăzute. Costul vieții, indicele chiriilor și prețurile la cafea din Polonia sunt deosebit de bune. Domeniile în care Polonia are probleme sunt scorul pentru transport și fericirea generală a cetățenilor. 16 dintre țările din studiu au sisteme de transport mai eficiente, în timp ce cei care trăiesc în Polonia sunt pe locul 14 în topul celor mai fericite țări din cele 20 de țări.
Locul 6: FRANȚA
- Primele 3 poziții: Prețul mediu al cafelei: 2,57 euro (locul 1)
- Spațiile de lucru: 294 (locul 4)
- Numărul de hotspoturi Wi-Fi: 10.055.930 (locul 4)
În mod surprinzător, Franța se află pe locul 6 în această cercetare. Dar, dacă ne uităm cu atenție la rezultatele obținute din datele analizate, este mult mai clar de ce este așa. Franța se află, de asemenea, pe locul cinci în ceea ce privește scorul Comisiei Europene în domeniul transporturilor (6) și pe locul șase în ceea ce privește procentul de persoane care lucrează la distanță (6,8%). Doi factori împiedică Franța să fie un loc mai dezirabil pentru nomazii digitali. O treime dintre utilizatorii de internet au fost afectați de probleme de securitate în 2015, ceea ce îi plasează pe locul 17 în clasamentul privind siguranța pe internet. Dar acest lucru nu este la fel de rău ca scorul lor privind costul vieții. La 74,85, Franța se află pe ultimul loc pentru acest factor, ceea ce o face să fie cel mai scump loc de trai din Europa pentru lucrătorii la distanță.
Locul 7: SUEDIA
- Primele 3 poziții: Prețul mediu al cafelei: 2,70 euro (locul 3)
- Punctajul Comisiei Europene în domeniul transporturilor: 3 (locul 3)
- Indicele fericirii: 7,315 (locul 4)
Prima țară scandinavă de pe lista noastră este Suedia și, așa cum era de așteptat, a obținut scoruri bune pentru toate lucrurile caracteristice țărilor scandinave. Pe lângă cetățeni fericiți și un sistem de transport excelent, Suedia se află în primele opt locuri și pentru procentul de persoane care lucrează la distanță (locul 8) și numărul de hotspoturi Wi-Fi (locul 9). Două lucruri care îi împing în josul listei sunt costul vieții (locul 13) și numărul de cafenele (locul 16). Aceștia sunt doar doi parametri nefavorabili pentru lucrătorii la distanță (nu vom menționa acum frigul).
Locul 8: AUSTRIA
- Primele 3 poziții: Procentul de persoane care lucrează la distanță: 9,5% (locul 3)
- Indicele de fericire: 7,139 (locul 5)
- Numărul de cafenele: 2 (locul 6)
- Scor general: 534
Deși Viena este votată ca fiind cel mai bun oraș din lume în care să trăiești, Austria se află doar pe locul 8 în topul celor mai dorite țări din UE pentru un lucrător la distanță. Austriecii obțin rezultate deosebit de bune în ceea ce privește siguranța internetului (19% dintre utilizatorii afectați i-au plasat pe locul 7) și legăturile de transport (a 8-a țară cel mai bine plasată în raportul Comisiei Europene). Dar când vedem costurile vieții în Austria, avem o imagine mai clară. Austria este unul dintre cele mai scumpe locuri din UE în care se poate trăi, fapt evidențiat de poziția a 14-a pe scara costului vieții și de locul 16 în ceea ce privește indicele chiriilor.
Locul 9: DANEMARCA
- Primele 3 poziții: Indicele fericirii: 7,555 (locul 2)
- Procentul de persoane care lucrează la distanță: 8,6% (locul 4)
- Punctajul Comisiei Europene în domeniul transporturilor: 6 (locul 5)
- Scor general: 509
Danemarca este a doua țară scandinavă pe această listă a țărilor cu cei mai mulți lucrători la distanță. Încă o dată, o țară nordică obține un punctaj ridicat în ceea ce privește fericirea oamenilor săi și infrastructura de transport. În plus, danezii sunt deja de acord cu munca la distanță, doar trei țări având un procentaj mai mare de lucrători în afara biroului. Principala problemă a Danemarcei este lipsa spațiilor de lucru (52 de spații îi plasează pe locul 16 pentru acest factor). Așa cum era de așteptat, Danemarca este o țară în care este foarte scump să trăiești. Se află pe locul 18 în ceea ce privește costul vieții, iar indicele chiriilor înseamnă că Danemarca nu poate face mai mult de locul 9.
Locul 10: REPUBLICA CEHĂ
- Primele 3 poziții: Punctaj de securitate pe internet: 10% (locul 1)
- Costul vieții: 45,12 (locul 6)
- Indicele chiriei: 18,27 (7)
- Scor general: 477
Nu vă așteptați ca două țări din Europa de Est să apară pe lista țărilor cu cei mai mulți lucrători la distanță, nu-i așa? Ei bine, Republica Cehă are un avantaj principal în comparație cu toate celelalte țări de pe această listă. Ei au cel mai bun scor de siguranță pe internet din întregul studiu. Pe de altă parte, Cehia nu s-a clasat în primele cinci locuri pentru niciun alt factor. Cu toate acestea, are o mulțime de factori de mijloc – ajutând-o să urce în top zece. S-a clasat bine la numărul de cafenele (locul 9), la numărul de hotspoturi Wi-Fi (locul 10) și la indicele de fericire (locul 10).
Numărul de lucrători la distanță va continua să crească în următorii ani, iar dacă nu ați luat deja în considerare această posibilitate, acesta este momentul potrivit pentru a vedea ce puteți face în acest sens. Munca la distanță elimină mulți factori de stres și le permite angajaților să se concentreze asupra muncii lor fără distrageri. De asemenea, le oferă angajaților o mai mare autonomie și flexibilitate, ceea ce poate duce la o satisfacție mai mare la locul de muncă. Dar cea mai bună parte este că dumneavoastră, ca lucrător, veți avea mai mult timp pentru familie și prieteni, iar calitatea vieții dumneavoastră se va îmbunătăți.