Stabilirea obiectivelor este ca și cum ați construi o hartă rutieră. Ne oferă șansa de a ne gândi unde ne aflăm, ce ne dorim și cum să ajungem acolo. Fără un plan, este mai probabil să rătăcim fără țintă sau să pierdem timpul cu tactici care nu vor funcționa. Stabilirea obiectivelor necesită o structură, iar folosirea începutului unui nou an pentru a reflecta asupra progreselor și a stabili noi obiective este excelentă în acest sens. Nu e de mirare că rezoluțiile de Anul Nou sunt atât de frecvente – și că eșuăm atât de des.
În majoritatea anilor, 80% dintre cei care își stabilesc obiective nu reușesc să își îndeplinească rezoluțiile până în februarie.
Reflectarea asupra anilor trecuți
O modalitate excelentă de a vă stabili obiectivele este să vă gândiți la ceea ce ați realizat în anul următor. Luați în considerare ceea ce a funcționat și ceea ce nu a funcționat, astfel încât să puteți face orice ajustări necesare.
Premiul stabilirii obiectivelor este ceea ce realizați, așa că stimulați-vă pentru obiectivele viitoare prin revizuirea și sărbătorirea a ceea ce ați realizat anul trecut.
Uneori, viața se interpune în calea obiectivelor de care eram entuziasmați. Notați lucrurile pe care nu le-ați realizat și dacă sunt obiective pe care doriți să vi le reluați în noul an. Aceasta ar putea fi o ocazie excelentă de a ajusta obiectivul pentru a fi mai ușor de atins, pentru a vă pregăti pentru succes de data aceasta.
- Specifice: Evitați obiectivele largi, prost definite. Transformați obiectivele pe termen lung în mai multe obiective pe termen scurt și notați resursele necesare pentru a le atinge pe fiecare dintre ele. Acestea ar trebui să fie cât mai specifice posibil pentru a vă menține concentrat.
- Măsurabile: Definiți modul în care veți măsura progresul și succesul. Includeți atât repere pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dacă nu vă puteți da seama cum progresați, va fi mai greu să rămâneți motivat.
- Realizabil: Gândiți-vă în mod critic și onest la ceea ce sunteți capabil să realizați, luând în considerare toate obligațiile și constrângerile legate de resurse. Aveți abilitățile necesare pentru a atinge această etapă? Vreți să vă antrenați pentru un maraton când ar trebui să începeți cu o cursă de 10 km?
- Realistic: Luați în considerare dacă dispuneți de timpul, energia și resursele necesare pentru a atinge fiecare obiectiv. Nu uitați să țineți cont de fiecare obiectiv pe care îl aveți atunci când luați în considerare imaginea de ansamblu și fiți sincer cu privire la cât de mult progres puteți face într-o lună.
- Limitat în timp: Obiectivele ambigue, fără date de început și de sfârșit, sunt dificil de măsurat. A avea o dată limită vă ajută, de asemenea, să rămâneți motivat, deoarece vă oferă o sărbătoare la linia de sosire spre care să priviți – și adăuga responsabilitate.
Stabilirea obiectivelor pentru 2023
Înainte de a defini ceea ce doriți să realizați în noul an, împărțiți sesiunea de brainstorming în perioade de timp care să țină cont de obiectivele zilnice, săptămânale, lunare și pe 12 luni. După ce ați decis obiectivele pentru 2023, le puteți sorta în aceste secțiuni.
Pregătiți-vă pentru succes concentrându-vă pe câte un obiectiv pe rând în fiecare domeniu al vieții dumneavoastră. Cchiar dacă vă stabiliți mai multe obiective, probabil că vă veți concentra doar pe unul singur. Programarea obiectivelor dumneavoastră – pe care dintre ele vă veți concentra în ce luni – vă va ajuta să excelați în toate domeniile.
Acest lucru nu înseamnă că nu vă puteți antrena pentru a alerga 10 km și să lucrați pentru a vă trezi mai devreme în același timp. Aceste obiective s-ar putea chiar să se completeze reciproc în mod plăcut. Dar antrenamentul pentru a alerga acea cursă în timp ce urmăriți să vă creșteți puterea de ghemuire și începeți să practicați yoga ar putea fi mai multe obiective de fitness decât puteți gestiona în același timp. Păstrați alergarea ca obiectiv principal pentru o parte a anului și, odată ce ați atins acest obiectiv, treceți la următorul.
Pentru a vă ajuta să vă inspirați, am prezentat exemple de obiective pentru diferite domenii ale vieții dvs. Iată câteva obiective pe care să vă gândiți să vi le asumați în noul an.
Obiective personale
Aceste obiective se referă la ceea ce credem că ne-ar face viața mai fericită și mai împlinită. De obicei, sunt legate de dezvoltarea personală, astfel încât să simțim că devenim cea mai bună versiune a noastră.
Iaă câteva exemple de obiective personale:
- Citiți un anumit număr de cărți în acest an
- Dezvoltarea unei practici de jurnalism
- Să vă alegeți un nou hobby, cum ar fi gătitul sau grădinăritul
- Călătoriți într-o țară străină
- Construiți o rutină de dimineață sau de culcare
- Petreceți mai mult timp în natură
- Navigați mai puțin pe rețelele de socializare
- Creați limitele necesare pentru a vă bucura de un echilibru între viața profesională și cea privată
- Acordați prioritate timpului petrecut singur
Obiective financiare
Acestea se concentrează pe creșterea finanțelor noastre sau pe achitarea datoriilor. Acestea necesită să analizăm ceea ce avem acum și să facem calcule pentru a ne da seama de ce avem nevoie pentru a ne atinge obiectivele.
Obiectivele financiare necesită, de obicei, o planificare pe termen lung, pe care mulți oameni o consideră copleșitoare. Studiile arată că 70% dintre gospodăriile românenu au un plan financiar pe termen lung. Deși este înfricoșător, acestea sunt obiective importante de realizat pentru a vă asigura că nu vă veți simți și mai copleșit în ceea ce privește bunăstarea dvs. financiară în viitor.
Planificarea finanțelor dumneavoastră crește, de asemenea, probabilitatea de a avea banii necesari pentru a realiza alte obiective, cum ar fi încercarea unui hobby scump sau o vacanță.
Obiective de carieră
Stabilirea obiectivelor profesionale este o parte integrantă a planificării carierei. Indiferent unde vă aflați din punct de vedere profesional, există întotdeauna loc pentru a învăța noi abilități și a face schimbări.
Obiectivele dvs. de carieră ar putea fi:
- Să aplicați pentru un stagiu de practică
- Să deveniți sau să găsiți un mentor
- Să învățați o nouă abilitate
- Să studiați pentru o certificare
- Să obțineți o mărire de salariu sau o promovare
- Găsiți un nou loc de muncă
- Îmbunătățirea abilităților de gestionare a timpului
- Actualizarea profilului LinkedIn
- Definiți-vă obiectivele pentru mica afacere
- Rămâneți motivați
Stabilirea obiectivelor și realizarea lor sunt două lucruri diferite. Acesta din urmă necesită o motivație constantă, ambiție și rezistență.
Pentru a vă da seama ce vă motivează, gândiți-vă la obiectivele pe care le-ați realizat și la motivele pentru care au avut succes. Definiți-vă valorile și gândiți-vă la modul în care acestea vă pot inspira să vă atingeți obiectivele.
Iată încă patru lucruri care vă vor pregăti pentru succes:
Înțelege-ți obiectivul: Înainte de a lucra la un obiectiv, întreabă-te de ce ți l-ai stabilit. Scrieți acest motivator inițial și amintiți-vă de el ori de câte ori vă simțiți nemotivat. Nu uitați: Motivul dvs. se poate schimba – trebuie doar să aveți unul.
Faceți un plan: Obiectivele sunt mai puțin copleșitoare atunci când sunt împărțite în sarcini mai mici, ușor de realizat. Având un plan și concentrându-vă asupra pașilor mai mici, mai imediați, obiectivul dvs. va părea realizabil.
Cereți ajutor: Cei mai mulți dintre noi realizăm mai mult atunci când suntem trași la răspundere de altcineva. Ne putem convinge singuri să nu facem ceva, dar dacă simțim că suntem datori cuiva pe care îl respectăm și admirăm, este mai probabil să mergem până la capăt. Spuneți-i unui prieten, unui membru al familiei sau unui antrenor despre obiectivul dvs. și rugați-l să vă verifice progresul.
Fiți flexibil: Viața este previzibil de imprevizibilă. Nu are sens să vă simțiți descurajat dacă viața vă aruncă o minge curbă care vă dă peste cap planul. Dacă circumstanțele fac imposibilă o sarcină sau un obiectiv, faceți ajustări și concentrați-vă pe ceea ce puteți controla. Nu uitați să fiți amabil cu voi înșivă pentru că ați încercat să faceți tot ce puteți.
Atingeți-vă obiectivele pentru 2023
Cea mai importantă parte a efortului de a vă atinge obiectivele este să rămâneți pozitiv. Bătaia de cap nu te va duce nicăieri – te va face doar să te simți mai puțin capabil și mai puțin valoros.
Dacă vă stabiliți obiective și gândiți critic atunci când planificați, probabil că veți reuși. Și merită să investești timp în tine, așa că nu lăsa criticul tău interior să-ți spună altceva atunci când îți stabilești obiectivele pentru 2023.