Dacă te hotărăști să devii antreprenor, prima întrebare pe care ți-o vei pune este: “Ce tip de companie este cel mai potrivit pentru mine?”. În acest articol, analiștii noștri îți vor oferi resursele necesare pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză: SRL (varianta românească a SRL, Societate cu Răspundere Limitată) versus PFA (Întreprindere Individuală înregistrată în România).
Ce este un SRL?
SRL, acronim pentru “Societate cu Răspundere Limitată”, este reglementată de Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale. Totuși, trebuie să facem o distincție: SRL – D (sau SRL debutant) este o altă formă de SRL, făcută special pentru întreprinzătorii debutanți, care sunt susținuți de stat și sunt scutiți de câteva taxe.
Poți fi SRL-D doar în primii 3 ani de activitate, după care trebuie să te transformi în SRL. De asemenea, poți deschide un SRL-D doar pentru prima ta firmă. În caz contrar, nu ești considerat debutant în afaceri.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți, pierdeți de drept statutul de întreprinzător debutant la 31 decembrie, la 3 ani de la data înregistrării.
Cu toate acestea, un SRL-D nu este foarte util, dacă nu aveți angajați în firmă. Pe lângă asta, toți banii pe care potențial îi economisiți la deschiderea unui SRL-D vor trebui returnați, chiar și într-o sumă mai mare, atunci când, după 3 ani, vă veți transforma SRL-D în SRL.
În concluzie, de obicei, recomandăm antreprenorilor să înființeze firme SRL, nu SRL-D, chiar și la început.
Ce este un PFA?
PFA este un alt tip de societate, acronim pentru “Persoană Fizică Autorizată”. Este echivalentul unui întreprinzător individual înregistrat și este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 44/2008 privind activitățile economice ale PFA, ale întreprinderilor individuale și ale întreprinderilor familiale.
Cum pot înființa o PFA sau un SRL?
Atât SRL-ul, cât și PFA-ul pot fi înființate prin depunerea unui set de documente la Registrul Comerțului. Puteți afla mai multe despre această listă de documente pentru PFA aici și SRL pe site-ul registrului.
Trebuie să dovedesc experiență în domeniul meu de activitate pentru a deschide o societate?
Dacă optați pentru PFA, trebuie să dovediți că aveți o pregătire profesională anterioară sau experiență de muncă în domeniul respectiv de activitate. Trebuie să prezentați documente precum diplome, certificate și așa mai departe.
Pe de altă parte, pentru un SRL nu trebuie să dovediți nicio experiență.
Cât de mult capital social ar trebui să am la început?
Pentru înființarea unui SRL trebuie să aveți un capital social de cel puțin 200 de lei (aproximativ 45 de euro) în bancă. Pe de altă parte, PFA nu cere nicio sumă minimă în capitalul social.
Câți angajați pot avea?
Pentru un SRL puteți avea câți angajați doriți, dar pentru un PFA puteți avea maximum 3 angajați.
Pot să am asociați?
Într-un SRL puteți avea maximum 50 de asociați. Dar nu puteți avea asociați într-o PFA, deoarece este o întreprindere individuală.
Am nevoie de un contabil pentru firma mea?
Evidența contabilă pentru PFA este mai simplă, o puteți face chiar dvs. dacă aveți puțină răbdare și sunteți dispus să vă ocupați de ea. Însă pentru SRL este obligatoriu să ai un contabil autorizat care să îți țină evidența contabilă.
Câte impozite trebuie să plătesc?
Impozitele pentru PFA sunt destul de mari, aproximativ 1/3 în total. Pe de altă parte, un SRL plătește doar 1% impozit pe venit (dacă nu ai angajați) sau 3% (dacă ai minim 1 angajat), plus impozit pe dividende.
Am acces la venitul companiei oricând doresc?
Nu prea. Dacă aveți un PFA, puteți accesa banii companiei oricând doriți și îi puteți folosi pentru cheltuieli personale.
Dar pentru un SRL trebuie să așteptați până când emiteți dividende și abia atunci puteți folosi veniturile companiei pentru cheltuieli personale. Dividendele pot fi acordate fie trimestrial, fie anual.
Dacă am datorii pe firma mea, sunt răspunzător și cu bunurile personale?
În cazul unui SRL, care este o societate cu răspundere limitată, așa cum îi spune și numele, răspundeți doar cu activele firmei dumneavoastră.
Însă, în cazul în care, ca PFA cu datorii, va trebui să acoperiți aceste sume și cu activele personale.