Șomajul la nivel mondial a fost ridicat și în anul economic 2021. La fel și locurile de muncă vacante. În timp ce diseminarea rapidă a vaccinurilor este esențială, creșterea salariilor și flexibilitatea locurilor de muncă sunt cruciale pentru a reduce decalajul de forță de muncă.
Pe măsură ce economiile se redeschid după blocaje, rapoartele angajatorilor care nu reușesc să găsească lucrătorii de care au nevoie au devenit omniprezente în Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia și în unele părți ale Uniunii Europene.
Plângerile periodice privind lipsa de lucrători nu sunt noi. Ceea ce este diferit de data aceasta este faptul că deficitul de lucrători pare să coincidă cu șomajul la nivel mondial foarte ridicat.
În Canada, rata locurilor de muncă vacante a atins cel mai ridicat nivel din 2015 încoace , în timp ce rata de ocupare a forței de muncă a rămas cu mult sub nivelul maxim înregistrat în perioada de dinaintea pandemiei.
Cu numeroase persoane fără loc de muncă, angajatorilor ar trebui să le fie relativ ușor să angajeze candidați calificați. Însă pandemia a modificat în mod fundamental industriile și locațiile în care potențialii angajați doresc să lucreze. În același timp, riscurile legate de pandemie și schimbările politice au sporit provocările.
În Europa, numărul locurilor de muncă vacante este în creștere, prezentând valori de 2,6% în zona euro și de 2,4% în Uniunea Europeană, în al treilea trimestru al anului 2021.
Rata locurilor de muncă vacante poate reflecta, în parte, cererea nesatisfăcută de forță de muncă, precum și eventualele neconcordanțe între competențele și disponibilitatea celor care sunt șomeri și cele căutate de angajatori.
Cu toate acestea, 5,1% dintre locurile de muncă din Cehia erau vacante, cea mai mare valoare din UE, urmată de Belgia (4,7%) și de Țările de Jos (4,2%). Cele mai căutate cariere din Europa sunt în IT, inginerie și sănătate. În noiembrie 2021, rata șomajului în Uniunea Europeană era de 6,5%, în scădere față de 6,7% în octombrie 2021.
România are doar 0,79% locuri de muncă vacante. În noiembrie 2021, rata șomajului ajustată sezonier a fost de 5,2%, la fel ca în octombrie. Cele mai căutate locuri de muncă în 2021 au fost inginer, șofer și contabil, mulți candidați căutând să lucreze de acasă.
Însă, angajatorii europeni raportează cele mai mari dificultăți în ocuparea posturilor vacante, cele mai mari efecte fiind resimțite în Franța, România și Italia. Iar nevoia de angajați este în creștere, 29% dintre companiile românești intervievate declarându-și intenția de a face angajări în 2022.