Rata șomajului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 7,6% în iulie, continuând o scădere rapidă de la redeschiderea economiilor după cel de-al doilea val din Europa. Iar rata şomajului în România a ajuns la 5,1%. Sunt 420.000 de șomeri, cu 12.000 mai mulți în iulie decât în iunie.. Rata şomajului în luna iulie a crescut cu 0,1% față de cea înregistrată în luna precedentă, ajungând la 5,1%, potrivit Institutului Național de Statistică.
Rata șomajului în zona euro a scăzut la 7,6% în iulie. Aceasta este în scădere de la 8,2% în aprilie, ritmul lunar de reducere fiind de atunci de 0,2 puncte procentuale pe lună. Această scădere rapidă a șomajului a venit pe fondul unei reveniri rapide a cererii de forță de muncă din partea întreprinderilor, pe măsură ce economiile s-au redeschis. Acest lucru lasă șomajul din zona euro cu doar 0,5 pct peste nivelul minim record din martie 2021.
Numărul şomerilor în România (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iulie a anului 2021 a fost de 420 mii persoane, în creștere față de luna precedentă (408 mii persoane).
Pe sexe, rata şomajului la bărbați a depăşit-o cu 0,7 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,7% în cazul celor de sex feminin).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,1% pentru luna iulie 2021 (4,2% în cazul bărbaţilor şi 4,0% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 76,5% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iulie 2021
Având în vedere că tot mai multe întreprinderi raportează lipsa forței de muncă ca fiind problematică pentru producția lor, o concluzie logică ar fi să spunem că restrângerea pieței forței de muncă a revenit mult mai repede decât se aștepta.
Pe termen scurt, probabil că acest lucru este corect, dar juriul este încă în curs de decizie pe termen mediu.
În plus, șomajul este încă menținut la un nivel scăzut în mod artificial de programele de concedieri care nu s-au încheiat încă în majoritatea economiilor din zona euro și care acoperă o parte substanțială a locurilor de muncă.
Având în vedere scăderile rapide ale șomajului din ultima vreme, se așteaptă ca orice creștere a șomajului după ce se vor încheia schemele de concedieri să fie moderată, cu excepția unor mari recesiuni economice.
Creșterea salariilor rămâne sub ratele din 2019, astfel încât dovezile unei spirale preț-salariu nu au fost încă observate. Următoarea jumătate de an va fi esențială în această privință. Cu toate acestea, scăderea rapidă a șomajului din ultima vreme va spori îngrijorările cu privire la politica Băncii Centrale Europene de săptămâna viitoare.