Spania și alte țări europene au denunțat intrarea masivă de roșii și fructe de vară din Maroc și Turcia, o problemă care a fost abordată marți de miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană.
Problema a fost discutată în cadrul Consiliului Agricultură de la Luxemburg, în cadrul căruia, așa cum se face de două ori pe an, Comisia a analizat situația diferitelor piețe agricole.
În special în ceea ce privește roșiile și fructele de vară, statele membre raportează o presiune din ce în ce mai mare de câțiva ani încoace din partea importurilor din țări terțe, în special din Turcia și Maroc, și solicită revizuirea acordurilor de import și au cerut o revizuire a acordurilor de import cu aceste țări.
Un alt subiect de îngrijorare sunt piețele de animale, creșterea costului materiilor prime și scăderea profitabilității tuturor sectoarelor zootehnice, lucru care nu afectează doar Spania, ci și alte state membre, precum România.
În special, s-a remarcat faptul că a avut loc o redresare în sectorul alimentar din UE după redeschiderea treptată a canalului horeca (restaurante, hoteluri și cafenele) și ridicarea restricțiilor privind circulația persoanelor și a bunurilor de către pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, unele state membre au raportat probleme în anumite sectoare și regiuni care au afectat veniturile producătorilor.
Statele membre, și în special Spania, au înregistrat o creștere între 25% și 60% a prețurilor internaționale la hrana pentru animale, în special la soia, porumb, grâu și orz.
Pe de altă parte, un raport al CE notează că piețele de carne se comportă bine, prețurile la carnea de vită, porc, pasăre și oaie fiind toate peste media de anul trecut și peste media pe cinci ani.
În ceea ce privește uleiul de măsline, producția europeană este estimată la aproximativ 1,4 milioane de tone pentru 2020-2021, puțin mai mică decât se aștepta, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme din vara anului 2020.
În acest context, lipsa de apă din Spania ar putea fi o problemă pentru campania 2021-2022, deși este prea devreme pentru a se pronunța.
În cazul vinului, după un an de perturbări cumulative ale pieței (tarifele vamale din SUA, pandemia și închiderea HORECA, Brexit), piața vinului dă semne de o așteptată redresare.
Potrivit datelor furnizate de statele membre, producția de vin din acest sezon este cu 9% mai mare decât anul trecut.
Cu toate acestea, primăvara rece din acest an a provocat pagube în multe podgorii din Europa, ceea ce ar putea duce la o scădere semnificativă a randamentelor, deși în prezent este dificil să avem o imagine clară a impactului înghețului.