România are nevoie de politici economice orientate spre stabilitate și de reforme structurale de amploare pentru a îndeplini criteriile de convergență pentru intrarea în zona euro, a declarat Banca Centrală Europeană.
“Realizarea unui mediu care să conducă la o convergență sustenabilă în România necesită politici economice orientate spre stabilitate și reforme structurale de amploare”, a afirmat BCE în ultimul său Raport de convergență.
Privind mai departe, există îngrijorări cu privire la sustenabilitatea convergenței inflației în România pe termen lung, ținând cont și de creșterea marcată a costurilor unitare cu forța de muncă, a adăugat BCE.
Potrivit băncii, procesul de recuperare a decalajelor de convergență este, de asemenea, susceptibil să conducă la diferențe pozitive de inflație față de zona euro, având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor și nivelul prețurilor sunt încă mai scăzute în România decât în zona euro, cu excepția cazului în care acest lucru este contracarat de o apreciere a cursului de schimb nominal.
Pentru a preveni acumularea unor presiuni excesive asupra prețurilor și pentru a reduce dezechilibrele macroeconomice, procesul de recuperare a decalajelor trebuie să fie sprijinit prin politici adecvate, a subliniat banca.
România trebuie să își corecteze deficitul fiscal, care a depășit valoarea de referință de 3% în 2019, declanșând un deficit excesiv în aprilie 2020, potrivit raportului. Conform procedurii, România trebuia să își corecteze deficitul excesiv până cel târziu în 2022.
România ar trebui să atingă ținte de deficit public general de 8,0% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022, 4,4% din PIB în 2023 și 2,9% din PIB în 2024.
De asemenea, banca a menționat că România și-a consolidat semnificativ cadrul național de guvernanță fiscală, însă acesta nu a fost respectat sau aplicat în mod eficient, în special în contextul deciziilor de politică adoptate începând cu anul 2015.
De asemenea, România se confruntă cu riscuri scăzute de sustenabilitate pe termen scurt, cu riscuri ridicate de sustenabilitate pe termen mediu și cu riscuri medii de sustenabilitate pe termen lung și trebuie să abordeze provocările legate de îmbătrânirea populației.
Privind în perspectivă, sunt necesare reforme suplimentare și o poziție fiscală solidă, în conformitate cu prevederile Pactului de stabilitate și de creștere, pentru a proteja sustenabilitatea finanțelor publice pe termen mediu, a concluzionat BCE.
România s-a angajat să adopte moneda euro în momentul aderării sale la Uniunea Europeană în anul 2007.