Coloniile de albine sunt esențiale pentru agricultură și mediu, ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, iar apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale. România are al doilea cel mai mare număr de stupi de albine din Uniunea Europeană, potrivit statisticilor Comisiei Europene.
Apicultura este practicată în toate țările UE și se caracterizează prin diverse condiții de producție, randamente și practici apicole. UE este al doilea mare producător de miere după China, însă UE este, de asemenea, un importator net de miere din țări terțe.
Țările UE cu cea mai mare producție de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franța și Polonia) sunt situate în principal în sudul Europei, unde condițiile climatice sunt mai favorabile apiculturii.
În 2018, în țara noastră existau peste 1,8 milioane de stupi. Cu toate acestea, când vine vorba de prețul mierii, stupii români se află pe ultimul loc.
Potrivit datelor Comisiei, raportate pentru anul 2018, România a înregistrat o creștere de 15,3% a numărului de stupi, respectiv un total de 1,849 milioane de stupi. Pe primul loc se află Spania, cu 2,961 milioane de stupi, iar pe locul trei se află Polonia, cu 1,633 milioane.
Pe măsură ce consumatorii au început să cunoască acest produs, cererea crește. Recoltarea noilor recolte va începe săptămâna aceasta, ceea ce înseamnă că calitatea și culoarea vor fi la vârful sezonului.
Sezonul de rodii din India a fost foarte bun. Suprafața cultivată cu rodii a crescut în fiecare an în India. Conform celor mai recente date, suprafața totală cultivată cu rodii în India este de 107,00 mii ha, iar producția este de aproximativ 743.000 de toneю
Cererea de rodie este în continuă creștere. Datorită creșterii gradului de cunoaștere a produsului, cererea a crescut. Piața europeană este cea mai importantă piață în prezent. S-a început cu Țările de Jos, aprovizionând Germania, Belgia și Elveția. Acum, Franța, Suedia și Norvegia sunt, de asemenea, piețe potențiale.