După cum se detaliază în acest articol, în 2021, România a adoptat noul cadru legislativ care introduce un sistem de depozit-returnare aplicabil ambalajelor primare nereîncărcabile din sticlă, plastic sau metal cu volume cuprinse între 0,1l și 3l inclusiv, care conțin apă, sucuri sau băuturi alcoolice .Inițial prevăzută să intre în vigoare la 1 octombrie 2022, aplicarea DRS a fost amânată până la 30 noiembrie 2023. Până atunci, producătorii, importatorii și comercianții de produse relevante trebuie să se conformeze unui nou set de obligații, care au fost introduse prin Hotărârea Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind instituirea unui sistem de depozit-retur pentru ambalajele de unică folosință, așa cum sunt descrise pe scurt în cele ce urmează.
28 februarie 2023: termenul limită pentru înregistrarea în DRS
Până la data de 28 februarie 2023, producătorii și importatorii care introduc pe piața românească produse în ambalaje DRS sunt obligați să se înregistreze în baza de date gestionată de RetuRo Sistem Garanție Returnare SA, entitate care acționează în calitate de administrator DRS. Aceeași obligație se aplică oricărei companii care comercializează astfel de produse înainte de această dată, inclusiv companiilor care activează în sectorul HoReCa, precum și companiilor care vând aceste produse exclusiv prin intermediul canalelor de comerț electronic sau prin intermediul automatelor de vânzare.
Producătorii care introduc produse relevante numai după 28 februarie 2023, precum și societățile care vând astfel de produse numai după această dată sunt obligate să se înregistreze în baza de date DRS în termen de 30 de zile de la data la care introduc sau, respectiv, vând pentru prima dată astfel de produse.
Procedura de înregistrare în baza de date DRS
Pentru a se înregistra în baza de date DRS, producătorii trebuie să trimită o notificare semnată digital către administratorul DRS. Notificarea trebuie să includă detalii despre datele de identificare ale societății, certificatul de înregistrare fiscală al acesteia, datele de contact ale persoanei responsabile desemnate de societate pentru a ține legătura cu administratorul DRS, precum și detalii despre ambalajele introduse pe piață (de exemplu, numărul de unități de ambalaj relevante în scopuri DRS, greutatea acestor ambalaje introduse pe piața națională în anul calendaristic precedent, categoriile de produse din aceste ambalaje etc.).
În mod similar, întreprinderile care vând produse relevante trebuie să depună o notificare de înregistrare la administratorul DRS, care va include, pe lângă informațiile menționate mai sus, detalii despre punctele de vânzare ale comerciantului cu amănuntul, punctele de colectare a ambalajelor DRS, modalitățile de colectare, numărul de produse în ambalaje DRS vândute în anul precedent sau care urmează să fie vândute în anul următor etc.
În timp ce administratorul DRS poate solicita informații suplimentare sau clarificări cu privire la avizul de înregistrare, solicitantul în cauză este obligat să răspundă la aceste solicitări în termen de cinci zile lucrătoare.
Data înregistrării în baza de date DRS este data la care producătorul sau comerciantul cu amănuntul furnizează documentația completă prevăzută de lege sau, după caz, informațiile complete solicitate de administratorul DRS.
Alte obligații
Începând cu 30 noiembrie 2023, companiile nu vor mai avea voie să introducă pe piața națională niciun produs ambalat în ambalaje DRS, cu excepția cazului în care producătorul acestora este înregistrat în baza de date DRS. Nici importul sau vânzarea unor astfel de produse nu va mai fi permisă în România după această dată, cu excepția cazului în care acestea sunt marcate ca fiind ambalate DRS. Ca o excepție, produsele nemarcate care se află deja în depozit la producători sau comercianți cu amănuntul la 30 noiembrie 2023 pot fi introduse pe piața națională sau vândute chiar și fără eticheta DRS, dar numai până la 31 decembrie 2024.
Această interdicție nu se aplică produselor care sunt importate din țări din UE sau din țări din afara UE după data intrării în vigoare a DRS, dacă aceste produse sunt etichetate ca fiind ambalaje DRS înainte de a fi livrate pentru distribuție, consum sau utilizare.
Sancțiuni
Companiile care nu se conformează obligației de a se înregistra în baza de date DRS până la termenele menționate mai sus pot fi amendate cu o sumă cuprinsă între aproximativ 4.000 și 8.000 EUR. În plus, activitățile întreprinderii pot fi suspendate până la îndeplinirea formalităților de înregistrare.
De asemenea, producătorii care introduc pe piața românească produse ambalate în ambalaje DRS fără a fi înregistrați în baza de date DRS pot fi sancționați cu amendă de la aprox. 6.000 EUR la 10.000 EUR.