Instalarea de panouri solare pe casa dvs. poate reduce semnificativ facturile de electricitate în timp și vă poate ajuta să trăiți într-un mod mai sustenabil. Este una dintre cele mai bune decizii pe care proprietarii de case le pot lua atât pentru mediu, cât și pentru valoarea proprietății lor. Companiile profesioniste de instalare a panourilor solare instalează de obicei panouri solare. Cu toate acestea, dacă aveți abilitățile și uneltele necesare pentru a face singuri treaba, iată ghidul nostru pas cu pas despre cum să instalați panouri solare.
Când să instalați panouri solare
Este important să așteptați până când condițiile meteorologice sunt adecvate pentru instalarea energiei solare. De exemplu, nu le instalați în timpul iernii dacă în zona dvs. ninge mult. Probabil că nu veți termina lucrarea într-o zi. Proiectul dvs. se poate întinde pe parcursul mai multor zile, așa că nu riscați și nu vă lăsați întreruptă instalarea de o furtună de iarnă. De asemenea, verificați vremea locală pentru orice ploaie sau furtună. Condițiile uscate și calme sunt ideale pentru o instalare sigură a panourilor solare.
Cum se instalează panourile solare
Un sistem de panouri solare este pur și simplu o serie de panouri conectate între ele pentru a absorbi razele soarelui și a le transforma în energie pentru a vă alimenta casa. Instalarea necesită montarea panourilor pe acoperișul dvs. sau oriunde intenționați să le instalați, conectarea lor între ele și la un invertor și sincronizarea sistemului electric al casei dvs. astfel încât energia să meargă către aparatele și dispozitivele dvs.
Panourile dvs. pot include instrucțiuni specifice. Iată care sunt pașii tipici pentru instalarea unui sistem de energie solară.
Planificați proiectul dvs.
Instalarea sistemului solar este complexă și nu doriți să puneți în pericol o investiție atât de costisitoare. Luați-vă timp să vă gândiți și să vă configurați corect proiectul înainte de a începe.
Determinați compatibilitatea
În primul rând, verificați dacă proprietatea dvs. este potrivită pentru un sistem de energie solară. Acoperișul dvs. trebuie să aibă o suprafață suficientă pentru panourile necesare pentru a vă asigura necesarul de energie. De asemenea, aveți nevoie de multă expunere la soare, așa că este posibil să fie nevoie să tăiați copaci sau ramuri. Verificați dacă acoperișul și panoul electric sunt în stare bună și nu vor trebui înlocuite în curând. Dacă vor trebui, faceți acest lucru înainte de a începe un proiect solar.
Evaluați nevoile de energie
Decideți dacă doriți ca sistemul dumneavoastră să alimenteze întreaga locuință sau doar o parte din ea. Uitați-vă la consumul dvs. tipic de energie pentru a achiziționa o dimensiune a sistemului care să furnizeze cantitatea potrivită de energie electrică.
Obțineți autorizațiile
Instalarea panourilor solare necesită un permis de construcție în majoritatea zonelor. Verificați reglementările locale. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de un permis electric. Această etapă poate dura ceva timp, așa că faceți-o cât mai repede. Lucrul fără permis poate însemna că un inspector de construcții nu vă va aproba instalarea la sfârșitul procesului. În acest caz, companiile de utilități nu vă vor permite să vă conectați la rețeaua electrică, dacă faceți un sistem conectat la rețea.
Pregătiți-vă pentru siguranță
Lucrul pe un acoperiș și cu electricitate poate fi periculos. Asigurați-vă că aveți hamuri și ancore adecvate pentru acoperiș și urmați cele mai bune practici atunci când lucrați cu electricitatea. Este posibil să doriți să discutați cu un electrician despre instalația electrică a casei dvs. înainte de a începe. Purtați echipament de protecție, cum ar fi mănuși, protecție pentru ochi și cizme închise la vârf. Scoateți orice accesorii metalice pe care le aveți pe voi. Dacă faceți un montaj la sol, sunați autoritățile locale înainte de a săpa pentru a evita să loviți conductele de gaz sau electrice.
Așezați materialele
Odată ce ați achiziționat sistemul, verificați dacă aveți toate echipamentele necesare, inclusiv următoarele:
- Baterie
- Controler de încărcare
- Componente de cablare electrică
- Contor de energie (opțional)
- Radiator
- Invertor
- Feronerie de montaj
- Panouri fotovoltaice
- Sistem de rafturi
Veți avea nevoie de aceste unelte și produse:
- Linie de cretă
- Burghiu cu biți
- Unelte pentru cabluri electrice
- Ferăstrău de tăiat metale
- Creion sau marker
- Etanșant pentru acoperiș
- Șurubelnițe
- Bandă de măsurat
- Set de chei
Instalarea sistemului de rafturi
Odată pregătirile efectuate, puteți începe acum instalarea. Începeți cu sistemul de rafturi, pe care îl veți fixa pe acoperișul dvs. pentru a ține panourile la locul lor. Măsurați spațiul de care dispuneți pe acoperiș, apoi aranjați pe sol un design de panouri solare care să se încadreze în spațiul alocat.
Puteți folosi linii de cretă pentru a vă crea un ghid pe acoperiș. Instalați sistemul de rafturi pe acoperișul dvs. în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Sigilați toate găurile pe care le faceți în acoperiș cu smoală pentru acoperișuri sau cu silicon.
Instalați panourile
Conectați panourile solare la sistemul de rafturi folosind clemele furnizate de kit pentru a le menține în poziție. Apoi, cablați fiecare panou la panourile adiacente.
Instalați radiatorul de căldură
Un radiator nu este obligatoriu, dar este foarte recomandat. Un radiator reduce căldura generată de panourile dvs. și ajută la creșterea eficienței energetice. Dacă panourile dvs. nu au un radiator încorporat, instalați unul extern, conform instrucțiunilor producătorului.
Instalați controlerul de încărcare
Controlerul de încărcare trimite energie electrică. Instalați-l între panoul dvs. de panouri și locul unde va fi amplasată bateria dvs. solară, astfel încât energia electrică să poată trece prin sistem și să ajungă în baterie.
Instalați bateria solară
Orice surplus de energie de care sistemul dvs. nu are nevoie imediat poate fi stocat într-o baterie pentru a fi utilizat în perioadele cu soare slab, cum ar fi furtunile sau noaptea. Dacă aveți mai mult de o baterie, trebuie să cablați bateriile împreună. Acestea trebuie apoi conectate la regulatorul de încărcare.
Instalați convertorul de putere
Energia care iese din panourile și bateriile dvs. este electricitate de curent continuu. Casa dvs. este alimentată cu electricitate de curent alternativ. Convertorul de putere transformă curentul continuu în curent alternativ pentru a fi utilizat de instalația electrică din gospodărie. Instalați convertorul de putere înainte de a face conexiunea la casa dumneavoastră.
Instalați contorul de energie
Nu aveți nevoie de un contor de energie. Cu toate acestea, multe sisteme sunt livrate cu unul, astfel încât să puteți vedea câtă energie electrică generează sistemul dvs. și câtă energie electrică folosiți. Dacă sistemul dvs. nu este livrat cu un contor de energie, puteți achiziționa unul separat și îl puteți instala conform instrucțiunilor producătorului acestuia.
Configurați cablajul electric și finalizați inspecția
Verificați de două ori toate cablurile înainte de a vă conecta sistemul la casă. Asigurați-vă că sistemul dvs. este legat la pământ la panourile fotovoltaice. Trebuie să solicitați unui inspector municipal să vină să verifice dacă totul este configurat corect.
Conectați-vă la panoul electric
Odată ce un inspector aprobă configurarea sistemului dvs., puteți cabla invertorul de putere direct în panoul electric, urmând instrucțiunile dispozitivului și puteți porni sistemul. Dacă vă conectați la rețeaua electrică, contactați compania locală de utilități, prezentați dovada aprobării inspecției și conectați-vă. De acolo, sunteți gata să vă bucurați de utilizarea energiei regenerabile.
Iată câteva motive pentru a angaja un profesionist:
- Nu economisiți prea mulți bani: Manopera reprezintă doar aproximativ 10% din costul total al sistemului. Acest lucru înseamnă că nu veți economisi prea mult dacă o faceți singur, mai ales dacă trebuie să cumpărați unelte și echipamente de siguranță.
- Nu veți avea o garanție: Instalarea de unul singur înseamnă că nu există garanție în cele mai multe cazuri, deoarece multe dintre garanțiile de fabricație ale echipamentelor sunt anulate dacă nu sunt instalate de un antreprenor. Un instalator profesionist va oferi o garanție și pentru manoperă și va fi responsabil pentru repararea și întreținerea panourilor pe durata de viață a acoperirii dumneavoastră.
- Este posibil să nu beneficiați de stimulente solare: Unele stimulente solare necesită o instalare profesională. Instalarea panourilor de unul singur v-ar putea descalifica de la oportunitățile de a economisi bani.
- Vreți ca lucrarea să fie făcută corect: Scopul dvs. este să economisiți la facturile de energie. Un profesionist știe cum să se asigure că sistemul dvs. este configurat pentru a fi cât mai eficient din punct de vedere energetic.
Vă recomandăm să instalați singur un sistem de panouri solare doar dacă aveți o anumită experiență de lucru cu electricitatea și cu asamblarea construcțiilor și dacă instalați un sistem la scară mică, în afara rețelei. În caz contrar, vă sugerăm să angajați un antreprenor licențiat pentru a vă asigura că lucrarea este făcută corect și că nu pierdeți niciun beneficiu, cum ar fi garanția și stimulentele solare.
Dacă vă decideți să instalați singur panourile solare, respectați toate măsurile de siguranță, respectați permisele și inspecțiile necesare și acordați-vă timp pentru a vă planifica proiectul, astfel încât să obțineți un rezultat excelent care să se dovedească a fi o investiție care merită.