Guvernul României introduce reguli clare în ceea ce privește schimbarea locului de muncă al cetățenilor străini care intră pe piața muncii din România, pentru a proteja activitatea angajatorilor, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii.
Având în vedere solicitările primite din partea mediului de afaceri privind accesul cetățenilor străini pe piața muncii din România, Guvernul a răspuns solicitărilor venite din partea mediului de afaceri și a completat, în ședința de astăzi, legislația specifică pentru stabilirea condițiilor în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic sau a cărților albastre UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obținut permisul de muncă.
Modificările aduse la OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost luate pentru a stopa practicile incorecte, care perturbau activitatea firmelor și care prejudiciau material angajatorul inițial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare pentru aducerea cetățeanului străin pe piața muncii din România.
Astfel, în acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrător străin care are un contract individual de muncă înregistrat pe o perioadă mai mică de un an va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul inițial.
Actul normativ prevede, de asemenea, că, în cazul în care lucrătorul străin își schimbă locul de muncă, dar rămâne la același angajator care a obținut permisul de muncă inițial, noul permis se eliberează angajatorului fără a îndeplini toate condițiile generale și, după caz, fără a îndeplini toate condițiile speciale de eliberare a unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenți sau al stagiarilor.
În același timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, în perioada de valabilitate a permisului unic sau a cărții albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condițiilor generale sau speciale, după caz.
Aceste prevederi nu se aplică nici în cazul în care încetarea CIM a intervenit la inițiativa angajatorului anterior, prin acordul părților sau prin demisia cetățeanului străin, dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin CIM, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.