Întreprinderile mici și mijlocii sunt inima care bate în economia europeană, reprezentând peste 90% din toate întreprinderile din UE și mai mult de jumătate din produsul intern brut al acesteia, în timp ce, înainte de pandemie, angajau aproximativ 100 de milioane de lucrători din UE.
IMM-urile aduc soluții inovatoare la provocări precum schimbările climatice, utilizarea eficientă a resurselor și coeziunea socială și contribuie la răspândirea acestei inovații în toate regiunile Europei. Prin urmare, acestea sunt esențiale pentru tranziția dublă a UE către o economie durabilă și digitală.
Luptându-se deja cu probleme de lungă durată, cum ar fi sarcinile de reglementare și dificultățile de acces la piețe, întreprinderile mici au fost afectate în mod deosebit de criza actuală a coronavirusului. Pentru o redresare de succes, trebuie restabilit cât mai repede posibil un mediu stabil și previzibil pentru o creștere durabilă pe termen lung.
Evoluția ar trebui să reprezinte o oportunitate de creștere pentru toate întreprinderile. Cu toate acestea, 70 % dintre IMM-urile din UE declară că se confruntă cu cel puțin un obstacol care le împiedică întreprinderea să devină sustenabilă.
Încă din faza de înființare, sustenabilitatea este considerată o chestiune secundară pentru multe IMM-uri, accentul fiind pus pe profit, venituri și creșterea afacerii. Acest lucru se datorează faptului că sustenabilitatea este văzută ca o investiție pe termen lung care adesea nu are randamente pe termen scurt, ceea ce înseamnă că pentru un antreprenor emergent, investiția în sustenabilitate este mai puțin atractivă.
În urma turbulențelor de anul trecut, toți ochii din Europa sunt acum ațintiți asupra redresării.
Cu toate acestea, pentru o reziliență adevărată și de durată, a devenit clar că, de acum înainte, sustenabilitatea trebuie să se afle în centrul modelelor de afaceri.
În pofida pandemiei, semnatarii Principiilor pentru investiții responsabile au continuat să crească, activele colective gestionate crescând cu 20%, de la 86,3 mld. dolari SUA la 103,4 mld. dolari SUA în martie 2020.
În prezent, este recunoscut pe scară largă faptul că sustenabilitatea și soliditatea IMM-urilor sunt strâns legate.
Având în vedere că două treimi din forța de muncă din sectorul privat al UE sunt angajate de IMM-uri, cifră care reprezintă 56% din valoarea adăugată creată de întreprinderile europene, este imperios necesar să se ia măsuri urgente pentru redresare și pentru a se atinge obiectivele climatice.
Pentru a realiza acest lucru, va fi nevoie de o coaliție largă de părți interesate pentru a sprijini IMM-urile, care sunt atât de vitale pentru creșterea economică, stabilitatea socială și inovare.