Putere și autoritate. Acești doi termeni au o mare greutate, mai ales la locul de muncă. Majoritatea oamenilor s-ar putea gândi la aceste două forme de influență ca fiind identice, mai ales în ceea ce privește autoritatea vs. puterea în management. Deși se pare că există o linie fină între ele, ele sunt diferite în multe feluri.
Pentru cei aflați într-o poziție de conducere, este esențial să înțeleagă modul în care metodele lor de influență îi afectează pe ceilalți.
Un lider eficient înțelege cum să folosească o combinație atât de putere, cât și de autoritate pentru a atinge obiectivele echipei. Modul în care liderii își folosesc controlul poate determina succesul sau eșecurile echipelor lor.
Să aruncăm o privire la diferența dintre putere și autoritate și la modul în care acestea se dezvoltă la locul de muncă.
Ce este puterea?
Puterea este capacitatea sau abilitatea unei persoane de a-și exercita voința asupra altcuiva.
Fiecare angajat, inclusiv managerii, exercită o formă de putere la locul de muncă. Diferite tipuri de putere sunt utile în diferite situații.
Un exemplu de exercitare a puterii la locul de muncă ar fi un manager care insistă ca echipa sa să adopte un anumit stil de lucru pe care îl preferă. El face acest lucru chiar dacă aceștia ar putea prefera să folosească un stil creativ diferit.
Puterea poate fi obținută prin intermediul unei formații educaționale sau prin dobândirea de experiență în domeniu. Sau poate fi acordată unui angajat de către conducerea, directorii, proprietarii sau acționarii unei companii.
Modul în care cineva alege să își folosească puterea la locul de muncă depinde de personalitatea și poziția sa. Această situație de muncă va ghida modul adecvat în care fiecare persoană își va exercita puterea.
Ce este autoritatea?
Autoritatea este dreptul formal și adesea legal pe care îl deține o persoană de a lua decizii și de a da comenzi altora.
La locul de muncă, autoritatea conferă cuiva puterea de a promulga schimbări organizaționale la un loc de muncă. Înalții directori, proprietarii și oficialii tind să aibă autoritate pentru a atinge obiectivele cheie ale unei afaceri.
Autoritatea este de obicei exercitată pentru a obține îndeplinirea unei sarcini prin intermediul unei alte părți. Un exemplu ar fi un manager de echipă care solicită unui angajat să completeze un raport până la un anumit termen limită. Conducerea superioară specifică acest termen limită.
De exemplu, un manager are nevoie de autoritate. Aceasta face ca poziția sa să fie reală și cuantificabilă și îi conferă puterea de a desemna sarcini pentru raportorii săi direcți. Ori de câte ori există un lanț de relații de afaceri într-o companie, autoritatea este cea care le leagă și oferă un cadru pentru responsabilitate.
Autoritatea însăși poate fi delegată. De fapt, delegarea autorității este o abilitate importantă pe care trebuie să o aibă liderii. Aceasta le permite membrilor echipei să facă munca pentru care sunt cei mai potriviți.
Putere vs. autoritate la locul de muncă
Există multe stiluri diferite de conducere și management la locul de muncă. Fiecare dintre ele realizează un echilibru diferit între autoritate și putere.
Acestea sunt cele mai comune stiluri de conducere. Să analizăm modul în care acestea depind de putere și autoritate pentru a menține echipele motivate și productive.
1. Stilul de conducere autocratic
Liderul autocratic își gestionează echipa prin control și o direcție clar definită. Managerii autocrați își afirmă de obicei o autoritate puternică și au putere deplină de decizie. Aceștia se așteaptă la o conformare și o supunere neîndoielnică din partea subordonaților lor.
2. Stilul de conducere vizionar
Acest stil de conducere se mai numește și management strategic, transformațional sau inspirațional. Managerii vizionari își concentrează eforturile pe transmiterea viziunii generale și a misiunii companiei, a proiectului sau a departamentului lor către echipa lor și către subordonații lor direcți.
3. Stilul de conducere consultativ
Liderul consultativ își bazează strategiile de conducere pe contribuția echipei sale. Acest lucru evidențiază diferența dintre putere și autoritate.
Deși au autoritatea de a lua deciziile finale, ei renunță la putere în favoarea ascultării punctelor de vedere ale fiecărui membru al echipei. Apoi, ei iau o decizie în conformitate cu aceste opinii.
Liderii pot alege acest stil de conducere și dacă sunt suficient de umili pentru a lua în considerare toate opiniile membrilor echipei lor înainte de a lua o decizie finală. Această dorință de a lua în considerare alte opinii poate duce adesea la decizii mult mai bune și mai durabile.
4. Stilul de conducere participativ
Liderii participativi se implică complet în echipa lor. Aceștia acționează ca un membru în loc de un superior.
Folosirea autorității vs. puterea în management este un act de echilibru. Liderii eficienți trebuie să își folosească autoritatea cu înțelepciune, fără a exercita prea multă putere asupra membrilor echipei lor.
Liderii buni trebuie să țină cont de ideile echipei lor. Și ar trebui să ia decizii cheie care să reflecte întreaga organizație, mai degrabă decât opiniile și motivele lor unice.