Spreadurile obligațiunilor bancare sunt supuse unei noi presiuni de extindere ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. În opinia noastră, obligațiunile garantate vor rămâne cel mai bine protejate împotriva actualelor circumstanțe volatile de pe piață, la fel ca și denumirile și regiunile cele mai îndepărtate de conflict.
Piețele de credit au fost în mod clar sub o presiune tot mai mare astăzi, ca urmare a atacului Rusiei în Ucraina.
Tensiunile privind Rusia și Ucraina se acumulează de ceva vreme.
În acest moment, este dificil să se estimeze întregul impact potențial asupra băncilor europene. În opinia noastră, întregul sector este probabil afectat de efectele de primă rundă care vin sub forma unor mișcări de piață, cum ar fi creșterea spread-urilor obligațiunilor. Băncile care operează mai aproape de aceste zone sunt probabil mai afectate. Deocamdată, am anticipa că regiunile și băncile cele mai îndepărtate de conflictul din Ucraina și cele mai expuse la acesta vor prezenta cea mai bună rezistență în ceea ce privește performanța.
În structura pasivului bancar, obligațiunile garantate sunt cel mai sigur produs de obligațiuni și, ca atare, ar trebui să fie cel mai bine protejate din punct de vedere al performanței în condițiile actuale de volatilitate a pieței. Acestea fiind spuse, având în vedere că, în general, marjele de credit se află sub o presiune tot mai mare, marjele obligațiunilor garantate vor urma fără îndoială acest lucru.
Performanța de până acum a obligațiunilor garantate arată o subperformanță a jurisdicțiilor din zona euro, cu obligațiunile garantate olandeze în frunte. Sunt două explicații importante pentru această subperformanță:
Creșterea nivelurilor inflației în zona euro și condițiile de politică monetară mai puțin acomodative ca o consecință a acesteia. De exemplu, deși nu este încă vizibil în nivelurile spread-urilor swap pe active ale obligațiunilor guvernamentale de bază din zona euro, o reducere suplimentară a achizițiilor BCE de titluri suverane și de ASG în acest an ar putea duce la o anumită subperformanță în acest segment, cu impact asupra spread-urilor obligațiunilor garantate. Acest lucru va avea probabil un impact mai puternic asupra obligațiunilor garantate decât orice reducere suplimentară a achizițiilor directe de obligațiuni garantate de către BCE.
Activitatea de aprovizionare cu obligațiuni garantate. Băncile din țări precum Germania, Franța, Țările de Jos și Austria, împreună cu Canada, au fost printre cele mai active până acum în acest an pe piața primară a obligațiunilor garantate.
În plus, după cum s-a arătat anterior în acest articol, unele bănci situate în zona euro au fost, de asemenea, printre cele mai expuse la situația din Rusia-Ucraina.
Într-un fel, modelul de performanță vizibil în cazul obligațiunilor garantate este reflectat de piețele de obligațiuni negarantate de rang superior și trimestrul 2. Și aici observăm că în special țările membre ale zonei euro au performanțe mai slabe, în timp ce, de exemplu, obligațiunile bancare nordice prezintă cea mai bună rezistență la performanță.
Acest lucru subliniază importanța schimbărilor anticipate în reacția BCE la inflație ca factor explicativ pentru performanța relativă a obligațiunilor bancare în decursul anului trecut. În plus, și în cazul hârtiilor negarantate de rang superior, băncile din zona euro din Franța și, într-o măsură mai mică, Spania, Italia și Germania au fost cele mai active în sectorul primar.
Cu toate acestea, în opinia noastră, titlurile din Rusia-Ucraina vor prelua deocamdată conducerea ca motor de performanță, băncile care operează mai aproape de regiune fiind probabil cele mai afectate. Preocupările legate de inflație și de ratele dobânzilor ar putea părea mai puțin importante în acest context.
Perspectivele unei faze mai lungi de acomodare monetară în contextul crizei ar putea chiar să atenueze o parte din volatilitatea spread-urilor. Cu toate acestea, în cele din urmă, credem că dinamica comună a spread-urilor va avea din nou întâietate, produsele și denumirile cu spread-uri mai strânse având cele mai bune performanțe în condiții de piață mai dificile.