Prețurile mondiale ale alimentelor au crescut în medie, în 2021, cu 28% față de anul anterior, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Indicele prețurilor au scăzut în decembrie, după patru creșteri lunare consecutive, dar au urcat cu 28% în 2021, atingând cel mai ridicat nivel mediu din 2011 încoace, a anunțat agenția ONU pentru alimentație. Indicele prețurilor la alimente al agenției, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale, a înregistrat o medie de 125,7 puncte – o creștere de 28,1% față de 2020.
Pandemia globală în curs de desfășurare și condițiile climatice din ce în ce mai volatile lasă puțin loc pentru optimism în ceea ce privește o revenire la condiții de piață mai stabile chiar și în 2022.
La sfârșitul anului, prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut ușor, în condițiile în care prețurile internaționale la uleiurile vegetale și la zahăr au scăzut semnificativ, arată datele.
Indicele prețurilor la alimente a avut o medie de 133,7 puncte, ceea ce reprezintă o scădere de 0,9% față de noiembrie, dar a crescut totuși cu 23,1% față de aceeași lună a anului precedent. Doar lactatele au înregistrat o creștere în acea lună.
Indicele prețurilor la cereale a scăzut, de asemenea, cu 0,6%; pentru întregul an, însă, a atins cel mai ridicat nivel anual din 2012, cu o creștere de 27,2%.
Cele mai mari creșteri au fost cele ale porumbului, în creștere cu 44,1 la sută, și ale grâului, cu 31,3 la sută. Unul dintre celelalte alimente de bază cheie la nivel mondial, orezul, a pierdut 4 procente.
Indicele prețurilor mondiale la zahăr și ulei vegetal
Indicele prețurilor la uleiul vegetal a scăzut cu 3,3 la sută în decembrie, din cauza cererii mai mici de importuri la nivel mondial, care ar putea fi legată de preocupările legate de impactul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, care au dus la întârzieri în lanțul de aprovizionare.
Pentru întregul an, indicele uleiului a atins un maxim istoric, crescând cu 65,8 la sută față de 2020.
Un alt produs de bază cheie, zahărul, a scăzut luna trecută cu 3,1% față de noiembrie, atingând un minim al ultimelor cinci luni.
Analiștii FAO au declarat că acest lucru arată îngrijorarea cu privire la impactul variantei Omicron asupra cererii globale, precum și o realitate braziliană mai slabă, combinată cu prețuri mai mici la etanol.
Pentru întregul an, indicele prețurilor zahărului a crescut cu 29,8%, atingând cel mai ridicat nivel din 2016.
Carne și produse lactate
Indicele prețurilor la carne a fost “în general stabil” în decembrie, dar a crescut cu 12,7 la sută pe parcursul întregului an.
Lactatele au fost singura categorie în care prețurile au crescut în ultima lună a anului, cu 1,8% față de noiembrie, în principal din cauza producției mai mici de lapte din Europa de Vest și Oceania.
Prețurile la brânzeturi au scăzut marginal luna trecută, dar pentru întregul an, indicele prețurilor produselor lactate a fost în medie cu 16,9% mai mare decât în 2020.