Poate că doriți să treceți la contractarea independentă sau să ajungeți la o poziție de conducere. Sau poate doriți să vă părăsiți compania și să vă descurcați singur. Indiferent cum vă imaginați viitorul, o modalitate sigură de a vă apropia de obiectivele profesionale este să vă faceți o hartă pas cu pas, an de an. Crearea unui plan detaliat pe 3 ani este o strategie utilă pentru a vizualiza aspirațiile profesionale pe termen scurt și pentru a trasa un curs pentru a le atinge. Urmărirea progresului vă ajută să lucrați cu un scop, să găsiți un sentiment de realizare și să prioritizați sarcinile care contribuie la obiectivul final.
Ce este un plan pe 3 ani?
Un plan pe 3 ani este o serie de acțiuni strategice și specifice care vizează un anumit scop sau obiectiv. Este un curs conceput pentru a vă ajuta să vă gestionați procesul de luare a deciziilor și de alocare a resurselor pentru a vă asigura că lucrați în vederea obținerii rezultatului dorit.
Cu un plan de acțiune clar care centrează obiectivele specifice în planificarea dvs., sunteți împuternicit să luați decizii care să vă sprijine obiectivul final și să deprioritizați munca care nu contribuie. Elaborarea unui plan cu obiective structurate este o modalitate excelentă de a lucra cu mai multă intenție – în plus, încurajează organizarea și gestionarea timpului în activitatea de zi cu zi.
Un plan pe 1 an sau 2 ani vă poate ajuta să trasați obiectivele profesionale pe termen scurt. Poate doriți să învățați un limbaj de programare sau să obțineți o certificare care să vă ajute să vă diferențiați de colegii dumneavoastră. Iar pentru marile tranziții în carieră sau pentru aspirațiile care îți schimbă viața, cum ar fi să devii un actuar certificat sau să lansezi un start-up, un plan pe 5 ani sau 10 ani poate fi un calendar mai realist.
Un plan pe 3 ani este util pentru a începe cu obiective pe termen lung legate de dezvoltarea personală sau profesională, cum ar fi implementarea unei strategii de brand personal sau îmbunătățirea unei abilități specifice unei industrii. Acestea trebuie să poată fi atinse în intervalul de timp de trei ani, fără a se prelungi prea mult.
Întrebări pe care să vi le puneți înainte de a crea un plan pe 3 ani
Planificarea eficientă a obiectivelor necesită să reflectați asupra punctului de plecare și a obiectivelor viitoare. Nu doriți să decideți un plan pe 3 ani în mod impulsiv – acest interval de timp reprezintă un angajament serios.
Gândirea profundă a obiectivelor dvs. vă încurajează să rămâneți realist și să construiți un plan care să se încadreze într-o misiune pe termen lung. Iată câteva întrebări pe care ar trebui să vi le puneți pentru a vă dezvălui cele mai presante aspirații:
- Care sunt valorile și principiile etice care îmi ghidează parcursul profesional?
- Care este viziunea mea personală pe termen lung și planul meu de viață? Cum se încadrează un plan pe 3 ani în acestea?
- Cum pot să-mi explic obiectivul într-o declarație de misiune concisă?
- C obiective specifice, expertiză sau know-how doresc să dezvolt sau să îmbunătățesc în următorii trei ani?
- Există certificări sau diplome specifice pe care doresc să le urmez?
- Planul meu se încadrează în alte etape importante ale carierei, cum ar fi o promovare internă, un rol de conducere sau recunoașterea industriei?
- Cum aș putea să construiesc un plan de networking care să mă ajute să îmi ating obiectivul?
- Am o comunitate de prieteni și colegi care îmi pot oferi sprijin emoțional?
- Cum îmi pot împărți obiectivul final în etape mai mici?
- Ce resurse financiare trebuie să dedic obiectivului meu?
- Cât timp trebuie să dedic pe zi, săptămână sau lună pentru a-mi atinge obiectivul?
- Trebuie să apelez la un mentor sau la un antrenor de carieră pentru îndrumare?
- Ce indicatori cheie de performanță și măsurători pot folosi pentru a-mi măsura progresul?
- Ce obstacole stau în calea mea? Am constrângeri financiare sau de timp, un deficit de competențe sau o lipsă de încredere în mine?
- Cu ce regularitate îmi voi monitoriza progresele? Voi stabili obiective săptămânale, obiective lunare și obiective trimestriale?
Cum să elaborați un plan
Trei ani ar putea părea o perioadă mică de timp în marea schemă a carierei dumneavoastră. Dar, atunci când este folosit în mod eficient, poate fi o perioadă semnificativă pentru stabilirea și atingerea obiectivelor profesionale.
Iată cum să elaborați un plan strategic pe 3 ani pentru a vă propulsa înainte în profesia dumneavoastră:
Înțelege de ce ai nevoie de un plan
Gândiți-vă în profunzime la ceea ce vă doriți cu adevărat și de ce doriți acest lucru.
Știind că sperați să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare, de exemplu, vă împuternicește să definiți abilități specifice de exersat, cum ar fi negocierea sau ascultarea activă. Dar înțelegerea “De ce” vă poate ajuta să vă aprofundați planul de dezvoltare. Îmbunătățirea abilităților dumneavoastră de comunicare pentru a obține promisiuni mai mari de la cei care strâng fonduri este un obiectiv mai specific. Cu aceste cunoștințe, ați putea participa la un atelier de lucru pentru a vă îmbunătăți modul de a povesti sau v-ați putea stabili un obiectiv săptămânal de a suna la rece un nou donator de mare valoare.
De asemenea, conform teoriei autoeficienței, stabilirea unor obiective care vă fac să vă simțiți în control vă face mai probabil să le atingeți. Să ne întoarcem la exemplul de strângere de fonduri. Dacă doriți să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare pentru că vă simțiți presat să atrageți donatori mai mari, probabil că veți avea dificultăți în a rămâne motivat. Dar atunci când vă stabiliți propriile obiective, aveți mai multe șanse să acceptați feedback-ul negativ și să construiți strategii mai puternice pentru succes.
Găsește-l pe cel mai bun
Teoria stabilirii obiectivelor sugerează că obiectivele specifice și provocatoare conduc în mod constant la performanțe mai mari. Dar prea mult din orice – inclusiv din ambiție – poate fi contraproductiv.
Teoria ecranării obiectivelor sugerează că mintea se debarasează în mod natural de obiective atunci când aveți prea multe deodată. Pe măsură ce avansați cu succes spre un obiectiv, aveți tendința de a le ignora sau de a le abandona pe celelalte. Pentru a face cea mai bună treabă, restrângeți-vă obiectivul la un singur punct central. Aceasta vă va încuraja să vă mențineți claritatea și să evitați să vă simțiți copleșit și epuizat. Mai târziu, în procesul de planificare, puteți împărți obiectivul focal mai mare în mai multe obiective complementare mai mici, dacă este necesar.
Cercetați
Cât de realist este obiectivul dumneavoastră? Faceți câteva verificări înainte de a începe pentru a vă asigura că obiectivul dvs. este la îndemână.
Dincolo de cercetarea oricăror angajamente financiare, de resurse sau de timp, analizați strategiile pe care trebuie să le adoptați pentru a vă atinge obiectivul. Un dezvoltator web care dorește să devină competent într-un nou limbaj de programare poate avea nevoie să se conecteze cu un antrenor și să își îmbunătățească gestionarea timpului pentru a echilibra munca cu obiectivele de învățare.
De asemenea, căutați cursuri, ateliere și grupuri care să vă sprijine eforturile. Urmărirea persoanelor din industria dvs. pe LinkedIn sau întâlnirea cu noi colegi la evenimente vă permite să culegeți sfaturi din succesele altora.
Pregătiți un plan de urgență
O mulțime de lucruri se pot schimba în decursul a trei ani. Planul dvs. strategic pe 3 ani ar trebui să anticipeze întreruperile, blocajele și schimbările. Iată câteva obstacole care ar putea apărea pe neașteptate:
- Constrângeri de timp: Analizați cu atenție programele dvs. zilnice, săptămânale și lunare. Cât timp puteți dedica în mod realist planului dumneavoastră pe 3 ani? Există momente în an în care aveți mai mult sau mai puțin timp? Poate că locul de muncă devine aglomerat la sfârșitul anului și va trebui să luați o pauză sau să lucrați mai puțin la obiectivul final. Sau poate că anumite luni sunt întotdeauna lente – și atunci puteți să vă măriți dedicarea.
- Curbă de învățare abruptă: Un plan pe 3 ani este un obiectiv mare. Poate că puneți bazele unei mici afaceri sau vă învățați un nou limbaj de codare. Atingerea obiectivului dvs. poate fi mai complexă decât ați anticipat inițial, așa că căutați resurse care vă pot sprijini dacă lucrurile merg prost. În acest fel, vă puteți menține energia de care aveți nevoie pentru a vă menține într-o mentalitate de creștere, indiferent de provocările care apar.
- Lovituri pentru motivație: Să rămâi motivat și consecvent pe parcursul a trei ani de carieră nu este ușor pentru nimeni. Luați în considerare ceea ce vă menține motivat și integrați acest lucru în planul dumneavoastră pe 3 ani. Alăturați-vă unei comunități profesionale care să sărbătorească împreună cu dvs. etapele importante. Și împărțiți-vă obiectivul în inițiative mici, realizabile, pentru a vă menține entuziasmul ridicat și pentru a vă vizualiza progresul.
- Epuizarea: Atingerea obiectivului dvs. nu ar trebui să vă sacrifice bunăstarea. Luați-vă pauze atunci când aveți nevoie, practicați autoîngrijirea și mențineți un echilibru între viața profesională și cea privată. Acordarea de priorități vă ajută să răspundeți mai bine la stresul care, altfel, ar putea să vă deraieze progresul.
Descompuneți-vă planul
Folosind cadrul de stabilire a obiectivelor SMART, împărțiți obiectivul dumneavoastră pe 3 ani în pași mai mici. Fiecare pas ar trebui să fie:
- Specific
- Măsurabil
- Realizabil
- Accesibil
- Cu termen de realizare
O modalitate utilă de a vizualiza fiecare etapă este de a merge înapoi. Împărțiți obiectivul final în realizări și etape progresiv mai mici. Stabilirea unor obiective anuale, lunare și săptămânale vă încurajează să vă verificați în mod constant progresul.
Pentru a rămâne motivat, luați în considerare posibilitatea de a vă așeza în fiecare zi de luni și de a vă revizui obiectivele pentru săptămâna respectivă. Stabilirea unei rutine poate transforma un plan pe 3 ani greu de imaginat într-un obicei zilnic mai ușor de atins.