În pofida turbulențelor de pe piețele de gaze și energie, majoritatea companiilor europene de utilități au înregistrat performanțe financiare bune. Creșterea bruscă a prețurilor la energie a determinat guvernele europene să ia măsuri pentru a proteja consumatorii. Printre aceste planuri, plafonarea prețurilor ar putea schimba situația în acest sector.
Prețurile ridicate la gazele naturale ar trebui să dureze încă doi ani
Redresarea economică de după Covid a dus la creșterea cererii de energie într-un moment în care oferta globală de gaze naturale era deja redusă. Conflictul ruso-ucrainean a agravat situația prin diversele sancțiuni energetice impuse Rusiei, un important furnizor de petrol, gaze și cărbune pentru Europa.
Recent, Gazprom a anunțat sistarea livrărilor de gaze către Polonia, Finlanda, Olanda și Danemarca pentru că nu a onorat contractele folosind rubla. Furnizorii de energie consideră că această decizie reprezintă o încălcare a contractului, având în vedere că euro este moneda convenită în contractele semnate cu Gazprom. Reducerile totale ale livrărilor rusești către UE se ridică în prezent la aproximativ 23 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din totalul livrărilor rusești către UE.
Aceste pierderi sunt încă considerate a fi gestionabile, având în vedere intrările puternice de GNL pe care le observăm. Potrivit Gazprom, nu se așteaptă la noi reduceri ale livrărilor către alți cumpărători din UE, având în vedere că aceștia fie au plătit, fie au fost deja informați că fluxurile către ei vor fi oprite. Dar, pe măsură ce situația geopolitică se agravează în continuare, alte țări/furnizori ar putea suferi opriri de gaze din partea Rusiei.
Se așteaptă ca situația actuală a pieței să mențină prețurile gazelor naturale la niveluri ridicate pentru cel puțin încă doi ani.
Prețurile energiei electrice au crescut vertiginos din cauza mai multor factori
Gazele naturale sunt utilizate de gospodării, corporații și industrie. De asemenea, este folosit de către companiile de utilități pentru a-și opera centralele electrice pe gaz natural pentru a produce electricitate. În întreaga Europă de Vest, gazele naturale au reprezentat 17% din energia utilizată de utilități pentru a produce energie electrică în 2021.
Ponderea gazelor naturale pentru producerea de energie variază între 25% și 15%, în funcție de rentabilitatea tehnologiei. Creșterea în forță a tarifelor la gazele naturale a dus la creșterea considerabilă a prețurilor angro și cu amănuntul la energie electrică de la începutul anului 2021. Alte elemente au jucat, de asemenea, un rol crucial, inclusiv prețurile ridicate ale carbonului, dezafectarea centralelor electrice pe cărbune și disponibilitatea redusă a centralelor nucleare, care explică, de asemenea, prețurile ridicate ale energiei în general.
Majoritatea companiilor europene de utilități sunt bine poziționate pentru a face față turbulențelor
În Regatul Unit, aproximativ 30 de furnizori de gaze și energie electrică au dat faliment de la începutul anului 2021. Acești jucători, în mare parte retaileri puri cu un model de afaceri bazat pe furnizarea de energie și contractarea de noi clienți la tarife mici pentru a câștiga cotă de piață, au suferit din cauza unei comprimări a prețurilor pe fondul creșterii prețurilor cu ridicata. Aproximativ 2,6 milioane de gospodării, adică aproximativ 9% din totalul din Marea Britanie, au trebuit să fie alocate unei alte companii de utilități.