Prețurile europene ale energiei electrice beneficiază de o creștere a cererii de energie, de piețele puternice ale materiilor prime și de strategia “Fit for 55” a Comisiei Europene, care sprijină prețurile carbonului. Prețurile la electricitate vor rămâne ridicate pe termen scurt, dar este posibil să scadă puțin, în condițiile în care piețele de gaze, petrol și cărbune vor avea o creștere limitată.
Prețurile energiei electrice și-au revenit puternic după scăderea indusă de pandemie. Companiile europene de utilități, în special cele expuse în mare măsură la activitățile comercianților de energie, se vor bucura de o redresare puternică în 2021 și 2022. Redresarea a prețurilor la energie electrică observată în prima jumătate a anului 2021 va fi un aspect pozitiv major pentru sector până la sfârșitul acestui an și important începând cu 2022.
Derularea planurilor de vaccinare și redeschiderea magazinelor și a serviciilor în primele șase luni ale anului 2021 au stimulat cererea de energie electrică, în special în țările care au fost cele mai afectate de restricțiile sociale din 2020.
Pe o perioadă de 12 luni, consumul de energie electrică al Franței la sfârșitul lunii iunie 2021 a fost cu 3,2% mai mare decât în urmă cu un an. Italia și Spania au înregistrat o creștere de 2,4% și, respectiv, 1,5%. Cererea de energie electrică a Germaniei și Franței a crescut cu 3% de la un an la altul în iunie.
În cea mai mare parte a timpului, centralele electrice pe bază de gaz reprezintă tehnologia de stabilire a prețurilor pe piețele europene de energie electrică, astfel încât modificările prețurilor la gaz sunt extrem de relevante pentru prețurile energiei electrice.
Prețurile europene la gazele naturale au înregistrat o creștere semnificativă până acum în acest an, înregistrând o creștere de peste 75% în primele șase luni ale anului și atingând niveluri record. Acesta este un model nesezonal pentru gaze, întrucât prețurile sunt în mod normal mai mari în trimestrul al patrulea și primul trimestru.
În ceea ce privește anul viitor, mult va depinde de cât de frig va fi iarna în Europa.
Prețurile la gaze sunt încă strâns legate de modificările prețurilor petrolului, astfel încât prețurile petrolului sunt, de asemenea, factori importanți pentru prețurile energiei electrice, în ciuda faptului că petrolul nu este folosit prea mult ca și combustibil pentru a genera energie.
Piața petrolului a înregistrat o redresare robustă până acum în acest an, pe măsură ce se reechilibrează. Ritmul în care piața a reușit să elimine stocurile excedentare a fost remarcabil, datorită reducerilor fără precedent . Stocurile de petrol sunt acum din nou sub media din perioada 2015-19, după ce în iulie anul trecut, în iulie, erau cu aproape jumătate peste această medie pe cinci ani.
Cărbunele este încă o sursă de energie majoră în unele sisteme energetice europene, Polonia și Germania fiind un exemplu în acest sens.
Prețurile cărbunelui nu au fost lăsate în urmă de creșterea bruscă a prețurilor energiei. Prețurile europene ale cărbunelui au crescut cu puțin peste 74% în trimestru 1 din 2021 și s-au tranzacționat recent la peste 130 dolari per tonă. După ce cererea globală de cărbune a scăzut cu aproximativ 4% în 2020, se preconizează că cererea globală de cărbune va crește cu 4,5% în 2021, ducând cererea înapoi la nivelurile de dinainte de pandemie.
În Europa, o piață restrânsă a gazului s-a dovedit a fi optimistă pentru cărbune. Cu toate acestea, există, de asemenea, o dinamică a ofertei care a înăsprit piața cărbunelui, cum ar fi întreruperile din Columbia, un exportator cheie de cărbune către Europa. China a jucat un rol cheie în forța pieței, cererea puternică de refacere a stocurilor pentru vară contribuind la tensionarea pieței. Cu toate acestea, nu se pot exclude schimbările de politică guvernamentală care ar putea avea un impact important asupra pieței maritime.
Cu toate acestea, suntem de părere că prețurile cărbunelui european ar trebui să aibă o tendință de scădere, pe măsură ce observăm o îmbunătățire a dinamicii dintre cerere și ofertă.