Cu o rată de creștere anuală compusă de aproximativ 7,5%, piața globală de prelucrare a fructelor și legumelor va ajunge la 530 de miliarde de dolari până în 2028. Un subansamblu al procesării alimentelor, procesarea fructelor și legumelor are ca rezultat ingrediente alimentare, precum și alimente pentru consum imediat. Unele dintre cele mai comune produse sunt pulpa, sucul, conservele de legume sau bucățile de fructe.
Piața echipamentelor de procesare a fructelor și legumelor, în funcție de tip, este segmentată în preprocesare, decojire/inspecție/tăiere, spălare și deshidratare, umplere, sistem de condimentare, ambalare și manipulare și altele. Dintre aceste tipuri de echipamente, se preconizează că segmentul de umplere va reprezenta cea mai mare parte a pieței echipamentelor de procesare a fructelor și legumelor până în 2027 și se preconizează că va crește cu o rată de creștere anuală de 7,1%, în termeni de valoare din 2022.
Echipamentele utilizate în fiecare linie de procesare diferă în funcție de produsul final. De exemplu, pentru produsele proaspete, linia de procesare include mașini de spălat și echipamente de ambalare/sigilare, iar pentru produsele conservate, linia de procesare include mașini de spălat, echipamente de decojire/tăiere/tăiere (dacă este necesar), echipamente de umplere (adăugarea de oțet/acid acetic) și echipamente de ambalare.
Cândva o industrie de nișă, procesarea fructelor și legumelor a fost o piață în continuă expansiune, datorită în mare parte cererii de alimente procesate, tendințelor în materie de alimentație, precum și creșterii veniturilor disponibile. Covidul nu a făcut decât să intensifice dorința pentru o mai mare siguranță și calitate în ceea ce privește consumul de alimente, producătorii fiind obligați să sporească valoarea produselor lor pe piețele din întreaga lume.
Piața de procesare a fructelor și legumelor este de obicei împărțită în unul dintre cele patru tipuri de produse: conserve, deshidratate și uscate, congelate și altele. Tehnologia de procesare este, de obicei, câmp electric pulsatoriu, presiune înaltă sau microunde.
Producătorii internaționali oferă soluții complete la cheie care pot efectua operațiuni de preprocesare și de procesare propriu-zisă și ambalare a produselor alimentare. Datorită disponibilității unor astfel de linii de procesare complet automatizate și integrate, se obține o eficiență operațională și un control adecvat al procesului de producție. Liniile de procesare complet automate constituie o parte esențială a unităților de producție uriașe și ajută la realizarea de economii de scară.
Deși perspectivele pieței de prelucrare a fructelor și legumelor sunt roz, unii factori ar putea înăbuși creșterea. Rechemările de alimente sunt în prim plan. În cele mai multe țări, retragerile au loc atunci când sunt formulate critici (sau, mai rău, o intoxicație reală), iar producătorul, angrosistul și/sau guvernul aleg să retragă produsul, deoarece acesta poate prezenta un risc de siguranță pentru consumatori. Deși retragerea ar putea fi de natură prezumțioasă, majoritatea producătorilor preferă să se antepună unor astfel de acuzații pentru a nu păta marca companiei.
O altă provocare inerentă pieței de prelucrare a fructelor și legumelor este reprezentată de infecțiile și deteriorarea fiziologică. Aceasta este o provocare permanentă, indiferent de condițiile economice. Umiditatea atmosferică scăzută, leziunile fizice și temperaturile ridicate sunt principalele cauze ale deteriorării. Firmele investesc și deturnează sume considerabile pentru a atenua aceste amenințări.
Piața liniilor de procesare automatizate este saturată în regiunile dezvoltate, cu precădere în SUA, Canada și țările din Europa Centrală și de Vest, în timp ce regiunile în curs de dezvoltare, cum ar fi Asia-Pacific, se preconizează că vor prezenta o rată mai mare de adoptare a acestor sisteme.
La nivel regional, se preconizează că Asia-Pacific va înregistra cea mai mare rată de creștere a veniturilor. India, Japonia și China, în special, cheltuiesc mai multe resurse pentru producția de fructe și legume (spre deosebire de cereale) pentru dezvoltarea agriculturii. Între timp, America de Nord va beneficia de creșterea cererii din partea propriilor rezidenți, precum și a Canadei și Mexicului.
În ceea ce privește toate piețele din afara regiunii Asia-Pacific, America de Nord este pregătită să reprezinte o creștere robustă a veniturilor. Europa, pe de altă parte, se va extinde mai puțin rapid, dar se așteaptă totuși să înregistreze o creștere stabilă.