Se preconizează că piața europeană a grâului va înregistra o rată de 4,2% în perioada de prognoză (2022-2027). Pandemia a avut un impact negativ asupra lanțurilor de aprovizionare cu alimente și a cererii de alimente în Europa. În timpul primelor etape de izolare, fermierii s-au confruntat cu provocări în ceea ce privește disponibilitatea inputurilor, transportul, vânzările și fluxurile de numerar. Lipsa forței de muncă a dus la perturbarea activităților de recoltare. Barierele comerciale impuse au îngreunat exportul și importul de produse. În plus, războiul dintre Ucraina și Rusia a afectat atât aprovizionarea, cât și importul și exportul de grâu.
Grâul este una dintre culturile produse pe scară largă în țările Uniunii Europene. Uniunea Europeană a produs aproximativ 255 de milioane de tone de grâu în 2020, fiind precedată doar de Asia. Principalii producători de grâu din Europa sunt Rusia, Franța, Ucraina și Germania. Alți producători importanți sunt Regatul Unit, Polonia, România și Spania.
Grâul este o iarbă cultivată pe scară largă pentru semințele sale, o cereală care reprezintă un aliment de bază la nivel mondial și care este măcinată pentru a obține făină pentru pâine, paste făinoase, produse de patiserie etc. În scopul acestui raport, grâul boabe a fost luat în considerare pentru analiza producției, consumului și comerțului, iar piața este segmentată geografic în Spania, Franța, Regatul Unit, Germania și Rusia. Raportul oferă estimarea și previziunile pieței în valoare (mii dolari) și volum (tone metrice).
Rusia este principalul producător
Rusia este cel mai mare producător de grâu din regiune. A produs aproximativ 85 milioane de tone metrice de grâu în 2020, o creștere de 14,8% față de 2019. În plus, la nivel global, Rusia este a treia țară producătoare de grâu. Suprafața recoltată cu grâu a crescut de la 27 de milioane de hectare în 2019 la 28 de milioane de hectare în 2020. Regiunea de sol negru din sudul Rusiei este descrisă ca fiind cel mai bun teren agricol din lume. Grâul este cultivat în principal ca o cultură de iarnă în această regiune.
Consumul grâului în această țară a reprezentat 41750 mii de tone metrice în 2021. Grâul fiind un aliment de bază în țară, se anticipează o creștere a consumului. Cu toate acestea, potrivit Ministerului Agriculturii, producția de grâu din Rusia ar putea fi mai mică decât cea de anul trecut cu aproape 6% și se va ridica la 80,6 milioane de tone. De asemenea, întrucât grâul este o cultură sensibilă la condițiile meteorologice, producția sa ar putea fi influențată de schimbările climatice.
Resursele extinse de terenuri nefolosite ale țării și diferențele mari de randament sunt factorii care ar putea crește substanțial producția de grâu în viitorul apropiat. Încălzirea climei și temperaturile extreme din Rusia pot slăbi securitatea alimentară globală dacă sunt afectate culturi importante precum grâul.
Rusia este principalul exportator de grâu din Europa
Rusia își păstrează poziția de cel mai mare exportator de grâu din lume, reprezentând 16% din exportul global de grâu în anul de comercializare 2021/22. Federația Rusă a exportat aproximativ 37,2 milioane de tone metrice de grâu în 2020, care a fost evaluat la 7,9 milioane de dolari. Principalii importatori de grâu rusesc sunt Egipt, Turcia, Vietnam, Sudan, Nigeria, Bangladesh, Yemen și Indonezia.
În 2020, majoritatea exporturilor sale au fost către Egipt (8,2 milioane de tone metrice), urmat de Turcia (7,9 milioane de tone metrice). Egiptul și Turcia reprezintă împreună 46,1% din grâul importat din Rusia. Egiptul este cel mai mare importator de grâu din lume și cumpără în mod constant volume mari de grâu rusesc și ucrainean pentru a satisface cererea internă.
Din cauza proximității și a prețurilor competitive, Turcia a ajuns să depindă în mare măsură de grâul din Marea Neagră, în special de cel din Rusia. Rusia a fost în mod constant cel mai mare furnizor de grâu al Turciei.
Din cauza sancțiunilor economice și a provocărilor logistice în ceea ce privește exportul prin porturile din Marea Neagră, se anticipează că comerțul cu grâu din Rusia va scădea cu 3000 de mii de tone metrice în perioada 2021/2022. De asemenea, conflictele actuale dintre Rusia și Ucraina au provocat îngrijorări legate de aprovizionarea cu grâu și de securitatea alimentară pentru mulți importatori importanți de grâu care depind de aprovizionarea din Marea Neagră.
Rusia și Ucraina fiind primul și al patrulea cel mai mare exportator de grâu din lume, conflictul a provocat o creștere a prețului grâului. În februarie 2022, prețul european al grâului a atins un nivel record, unde a crescut la 384 de dolari pe tonă, o creștere de 13,15% față de anul precedent. Prețul a ajuns la 352 de dolari mai târziu în cursul lunii.