Se preconizează că piața de carne și păsări de curte din UE va scădea cu o rată medie anuală de -0,4% în următorul deceniu. Scăderea consumului este determinată, în principal, de schimbările în obiceiurile consumatorilor de a diminua consumul de carne în dieta lor și de scăderea producției de carne și de păsări de curte pentru a promova sustenabilitatea.
Se estimează că cererea de carne de vită și de porc va scădea, în timp ce cererea de carne de pasăre și de oaie va crește. În aceste condiții, proteinele alternative nu vor putea concura cu carnea de origine animală din cauza costurilor ridicate ale acestora.
Exporturile de carne și de păsări de curte către țările UE vor scădea în principal din cauza cererii mai mici din Asia. Piața UE a cărnii și a păsărilor de curte va stagna în viitorul apropiat. În timp ce consumul global de carne este proiectat să crească cu o rată medie anuală de +1,4% datorită creșterii veniturilor în țările în curs de dezvoltare, consumul de carne pe cap de locuitor din UE este prognozat să scadă ușor de la 68 kg în 2022 la 67,5 kg pe persoană în 2025.
Schimbarea modelelor de consum în direcția unei ingestii mai reduse de carne de vită și de porc constituie principalul factor care modelează stagnarea pieței. Chiar și creșterea cererii de carne de pasăre și de oaie va fi insuficientă pentru a compensa acest lucru.
Pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, efectivele de bovine vor fi reduse, iar acest lucru ar putea limita creșterea pieței din punctul de vedere al ofertei, deoarece piața UE este susținută de producția internă.
Consumatorii acordă mai multă atenție sustenabilității proceselor de producție, în special bunăstării animalelor și amprentei ecologice; prin urmare, segmentul cărnii ecologice este în creștere.
În ceea ce privește înlocuitorii de carne, nu se așteaptă ca carnea de laborator să devină un concurent pentru carnea de origine animală din cauza acceptării scăzute a consumatorilor și a costului ridicat de producție. Alternativele de carne pe bază de plante au deținut o cotă de piață de aproximativ 1% din totalul vânzărilor de carne în 2020 și nu se vor extinde semnificativ în următorii cinci ani.
Comparativ cu media din perioada 2019-2021, producția de carne de vită în 2022 este prognozată să scadă cu -1,4%, până la 6,8 milioane de tone, din cauza reducerii efectivelor cu -3,3%, până la 30,7 milioane de capete.
Producția de carne de porc va scădea cu -1%, la 23,5 milioane de tone, în timp ce producția de carne de pui va crește cu +0,6%, la 13,7 milioane de tone.
În 2022, producția de carne de oaie va scădea ușor, cu -0,5%, până la 637 mii tone, dar din 2023, va crește constant, ajungând la 648 mii tone în 2025.
Până în 2031, cota de piață a exporturilor UE în comerțul mondial va scădea de la 20% la 17%, din cauza scăderii exporturilor de carne de porc către Asia, deoarece China își propune să își refacă efectivele interne până în 2026 și, astfel, să aibă nevoie de mai puține importuri. În 2020, au fost exportate 16 milioane de tone de carne și păsări de curte, în valoare de 46,4 miliarde de dolari.
Cantitatea de carne și păsări de curte exportată în UE a totalizat 16 milioane de tone în 2020, rămânând constantă față de anul precedent. În termeni valorici, exporturile de carne și păsări de curte au fost estimate la 46,4 miliarde de dolari. Cele mai importante transporturi au fost efectuate din Țările de Jos (3 milioane de tone), Spania (2,6 milioane de tone), Germania (2,4 milioane de tone) și Polonia (2,2 milioane de tone), rezultând împreună 63% din volumul total.
A fost urmată la mare distanță de Belgia (1,4 milioane de tone), Danemarca (1,3milioane de tone) și Franța (1 milion de tone), împreună generând o pondere de 22% din totalul exporturilor.
Din punct de vedere valoric, cele mai mari țări furnizoare de carne și păsări de curte din UE au fost Olanda (8,7 miliarde de dolari), Spania (8 miliarde de dolari) și Germania (7 miliarde de dolari), cu o cotă combinată de 51% din totalul exporturilor.
Prețul de export al cărnii și păsărilor de curte în UE s-a situat la 2 839 dolari pe tonă în 2020, rămânând relativ neschimbat față de anul precedent. Prețurile medii au variat oarecum între principalele țări exportatoare. Principalii exportatori au înregistrat următoarele prețuri: în Spania (3 077 dolari pe tonă) și în Țările de Jos (2 909 dolari pe tonă), în timp ce Polonia (2 282 dolari pe tonă) și Belgia (2 286 dolari pe tonă) au fost printre cele mai scăzute. În 2020, Țările de Jos au atins cea mai notabilă rată de creștere a prețurilor, în timp ce ceilalți lideri au înregistrat creșteri mai modeste.